Ιστορία|06.08.2022 08:30

Υποκλοπές στην Ελλάδα: Όταν οι κοριοί τσιμπάνε παθαίνουν αλλεργία οι κυβερνήσεις – Από τον πράσινο Τόμπρα στον γαλάζιο Μαυρίκη

Νίκος Τζιανίδης

Οι υποκλοπές στην Ελλάδα είναι μια παλιά αμαρτία… Κάποιοι θυμούνται τον Τόμπρα, κάποιους άλλους δεν τους άφησε να τον ξεχάσουν, ο Μαυρίκης

Το σκάνδαλο Watergate έριξε ένα πρόεδρο που μέχρι τότε ένοιωθε πως με το δάχτυλο του μπορούσε να σταματήσει τη Γη από το να γυρίζει... Ο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν και είναι ο μοναδικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει παραιτηθεί από το αξίωμά του! Ιστορίες για Αμερικανάκια... Άκου παράιτηση Προέδρου;

Τι ήταν το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ; Πολλά σκάνδαλα μαζί συμπυκνωμένα, αλλά κυρίως εστιάστηκε στις κρυφές μαγνητοφωνήσεις ανθρώπων με τους οποίους συνομιλούσε ο Πρόεδρος. Εκτός από το ότι με το δάχτυλό του… σταματούσε την κίνηση της Γης, πατούσε και ένα κουμπί μαγνητοφώνου με μπομπίνες. Τότε, ούτε κοριοί, ούτε κινητά τηλέφωνα, ούτε συστήματα Predator

Σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου, την εποχή των δορυφορικών παρακολουθήσεων, την εποχή των κινητών τηλεφώνων, που το πιο ταπεινό και ευτελές που κάνουν είναι να λειτουργούν και ως τηλέφωνα… λογικό είναι να υπάρχει και ένα σύστημα παρακολούθησης – Αρπακτικό.

Και τα αρπακτικά πολλές φορές ξεχνούν ποιος τους «ταΐζει» και τον δαγκώνουν, αν δεν τον κατασπαράξουν….
Τέλος πάντων το θέμα μας δεν είναι επί του παρόντος κειμένου το Predator· είναι οι παρακολουθήσεις που συζητήθηκαν κάποτε - όχι παλιά - σε επίπεδο… πολιτικών αρχηγών, αλλά και καφενείου!

Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα είναι τόσο παλιές όσο και η εφεύρεση του Γκράχαμ Μπελ, όμως οι υποκλοπές και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που… βγήκαν έξω από τα σύρματα είχαν να κάνουν με σκάνδαλα, κυρίως: το σκάνδαλο – παγόβουνο Κοσκωτά που βούλιαξε (προσωρινά) τον Τιτανικό – ΠΑΣΟΚ, την υπόθεση της Siemens του 2006, κάτι συνομιλίες Παππάδων – Μιωνήδων και κάτι ψιλά, που πέρασαν στις δευτερότριτες σελίδες των εφημερίδων…

Και ερχόμαστε στους πρωταγωνιστές. Τους «jeune premier» των υποκλοπών που ναρκισέυτηκαν βγαίνοντας σε τηλεοράσεις και βλέποντας τις φωτογραφίες τους πρωτοσέλιδες και ταξίδεψε η φήμη τους στην Ελλάδα με την ταχύτητα του ήχου…
Σας λένε τίποτα τα ονόματα Θεοφάνης Τόμπρας και Χρήστος Μαυρίκης; Στους παλιούς, που γεννήθηκαν όταν ο Τζέιμς Μποντ φορούσε περουκίνι και ανδρώθηκαν με Φαλακρό Πράκτορα 000, σίγουρα κάτι θα θυμίζουν… Για τους νέους έχουμε το ίντερνετ και τις αναδρομές πάνω σε Ερμήδες ανάδρομους και σε Πανσελήνους του Οξύρυγχου που δεν ευνοούν… υποκλέπτοντες οπώρας.

Ο Εθνικός Κοριός με το τσιγκελωτό μουστάκι

Ο Χρήστος Μαυρίκης, ο άνθρωπος με το μουστάκι τύπου γεροτσέλιγκα και με τη γνώση του τζεμισμποντικού «Q» στην τεχνολογία, ήταν μαθητής του Φάνη του Τόμπρα και «δάσκαλος» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη - του αειμνήστου πατρός του πρωθυπουργού μας – στα των υποκλοπών, όπως λένε οι κακές γλώσσες!

Ο Χρήστος Μαυρίκης, που θα έκανε καριέρα ζηλευτή ως τελάλης - κλακαδόρος στα Βλάχικα της Βάρης, αν δεν ήταν διάνοια στα τηλεπικοινωνιακά, άκουγε και στο προσωνύμιο «Εθνικός Κοριός». Ο Μαυρίκης ήταν ανακάλυψη του διαβόητου στρατηγού Γρυλλάκη , που έμαθε και εκτίμησε τις ικανότητες του στις τηλεφωνικές υποκλοπές - με την επιδέξια διακλάδωση καλωδίων… Ο Εθνικός Κοριός λοιπόν είχε τοποθετήσει μηχανήματα παρακολούθησης στα κουτιά του ΟΤΕ – ΚΑΦΑΟ για τους ειδήμονες – επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η υπόθεση έφθασε στη Βουλή· όπως γίνεται συνήθως συγκροτήθηκε Προανακριτική Επιτροπή και το πόρισμά της – επί ΠΑΣΟΚ εκδιδόμενο – έκανε αναφορά για: «παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Μιλτιάδη Έβερτ και του πολιτικού Γραφείου του, αλλά και του υπουργείου Προεδρίας, κατά το διάστημα που ήταν υπουργός ο αείμνηστος Μπουλντόζας. Επίσης παρακολουθέιτο το τηλέφωνο του εκδότη Γεράσιμου Κουρή και της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ», του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου του Γεωργίου Ράλλη, πρώην πρωθυπουργού, των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, του Αντώνη Λιβάνη, του αναπληρωτή διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μητσοτάκη Κυριάκου Γριβέα! Όλοι είχαν περάσει από το αφτί του Μαυρίκη!

Και είναι κάτι πιο βαθύ που τον λερώνει...

Τα WikiLeaks αποκάλυψαν τηλεγραφήματα της εποχής με τα οποία διπλωματικοί υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ενημερώνουν το State Department. Ο Χρήστος Μαυρίκης εμφανιζόταν με πλήθος κασέτες τηλεφωνικών υποκλοπών, υποστηρίζοντας ότι τις πραγματοποίησε κατ' εντολήν της ΝΔ.
Η υπόθεση, κουτσά στραβά, έφτασε στην πύλη του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα παραπέμπονταν, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου, που είχε «λερωμένη τη φωλιά» του από παλιές υποθέσεις, ζήτησε να υπάρξει «για λόγους πολιτικής ομαλότητας», αναστολή των ποινικών διώξεων! Και ο Μητσοτάκης θα βγει λάβρος και θα μιλήσει - εκ του ασφαλούς πια - για «μεθόδευση προκειμένου να μην αποδειχθεί η αθωότητά του»…
Και ο Μιλτιάδης Έβερτ, πολύ στενοχωρήθηκε που «δεν θα έλαμπε η αλήθεια...». Και όλα μπήκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας εκτός από τον Χρήστο τον Μαυρίκη, που δικάστηκε για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία, καταδικάστηκε και πέρασε την πύλη του «Κορυδαλλού», να ακούει και να στενάζει «Βαριά που ειν’ η φυλακή σαν ξημερώνει Κεριακή»…

Ασέβεια σε παιδί φίλου...

Κι ο Χρήστος Μαυρίκης βγήκε και από τη φυλακή, κάποτε, και από το σκοτεινό χρονοντούλαπο, πρόσφατα, βγήκε και σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο» μίλησε και είπε κουβέντες βαριές για τον σημερινό πρωθυπουργό... Και είπε και κάτι άλλο, ουσιαστικό: Όταν, ο Εθνικός Κοριός ρωτήθηκε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επηρεαστεί από την κουλτούρα παρακολούθησης που χαρακτήρισε την πολιτική πορεία του πατέρα του, είπε χωρίς μπερδεμένα λόγια σαν τις τηλεφωνικές γραμμές τοτε: «Οπωσδήποτε. Η ΕΥΠ τι κάνει; Η παρακολούθηση των τηλεφώνων δεν σταματά ποτέ! Αυτό έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου και βρέθηκε κατηγορούμενος όταν έγινε γνωστό ότι γίνονταν υποκλοπές. Τώρα, μάλλον, δεν θα φανούν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πάντα μπορούν να φανούν…». Πάντα μπορούν να φανούν και να εκθέσουν πρόσωπα και κυβερνήσεις.

Σήμερα ο Μαυρίκης δεν ξέρει από Αρπακτικά και τέτοια, απλά θυμάται το παλιό καλό τηλέφωνο και ομνύει στο Σαιξπηρικό: Άκουγε πολλούς, μίλα σε λίγους.

Ο δάσκαλος Θεοφάνης, ο Αρχικοριός

Και πάμε στον δάσκαλο του Χρήστου Μαυρίκη τον αείμνηστο πια Θεοφάνη Τόμπρα. Ο Τόμπαρας ήταν αξιωματικός του Σώματος των Διαβιβάσεων φθάνοντας μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη· με ανάμιξη στην υπόθεση Ασπίδα, ήταν και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Θεοφάνης Τόμπρας ανέλαβε διοικητής του ΟΤΕ στα χρόνια της Πράσινης Ανάπτυξης της Ελλάδος με τον ανατέλλοντα ήλιο πάντα λαμπερό και ζωοδότη, τον Μάρτιο του 1988… Όσοι τον έζησαν στη θέση εκείνη έχουν να λένε πως ήταν συζητήσιμος, καλοπροαίρετος κι αν πήγαινες με τα «νερά» του, σου φερόταν σαν πατέρας!

Πέρα από τις σκανδαλώδεις συμβάσεις του ΟΤΕ, εκείνη της εποχή, με εταιρίες «κυβερνητικών ημετέρων», ο Θεοφάνης Τόμπας που άκουε και στο προσωνύμιο «Αρχικοριός», παραπέμφθηκε σε Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της παγίδευσης και παραβίασης τηλεφωνημάτων.

Η πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το καλοκαίρι του 1989, παρέσυρε και τον Αρχικοριό Τόμπρα, που κατηγορήθηκε για καταθέσεις του ΟΤΕ στην Τράπεζα Κρήτης (βλέπε σκάνδαλο Κοσκωτά), αλλά και για παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ. Για την πρώτη υπόθεση αθωώθηκε, ενώ η δεύτερη δεν έφτασε ποτέ στη δικαιοσύνη επειδή η Βουλή ανέστειλε τη δίωξη μετά την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά και την αλλαγή του πολιτικού κλίματος τον Ιανουάριο του 1992.

Η εφημερίδα «Το Καλάμι» του εξαίρετου συνάδελφου και αείμνηστου πλέον Νίκου Κακαουνάκη δημοσίευσε ιδιωτικές συνομιλίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Θεοφάνης Τόμπρας ήταν προσωπικός φίλος του Κακαουνάκη και όσοι εργάζονταν στο «Καλάμι», τότε στα Γραφεία της Χρήστου Λαδά πλάι στο… λίκνο της δημοσιογραφίας, θυμούνται τον Φάνη να πίνει ρακές με τον Κακαούνη μέχρι τα ξημερώματα.

Ο Θεοφάνης Τόμπρας παραιτήθηκε από τη γενική διεύθυνση του ΟΤΕ στις 2 Ιουλίου 1989, την ίδια μέρα που έγινε ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνεργασίας Τζαννετάκη. Ο Τόμπας ασχολήθηκε με τα φρούτα της Αργολίδας στα τελευτάια του, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τα πλούσια σε βιταμίνες «φρούτα» του ΠΑΣΟΚ, ούτε αυτά τον λησμόνησαν όμως.

Όταν πέθανε μόλις στα 62 του, την εξόδιο ακολουθία του τίμησαν με την παρουσία τους ο τότε πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Σήφης Βαλυράκης, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Σωκράτης Κόκκαλης

Και οι κοριοί - είτε αρπακτικά είναι είτε ΚΑΦΑΟ, είτε μαγνητόφωνα μπομπίνας, είτε αιμοβόρα έντομα, συνεχίζουν να υπάρχουν, να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε σκοτεινά, ανήλιαγα σημεία και να «τσιμπάνε», προκαλώντας αλλεργικά συμπτώματα σε κυβερνήσεις και παραιτήσεις όσων τους εκθρέφουν. Γιατί το πιο σημαντικό στην επικοινωνία είναι να ακούς αυτό που δεν λέγεται κι αυτό οι «κοριοί» το ξέρουν καλά κι ακόμα καλύτερα οι εκπαιδευτές τους…

ειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΕΥΠψηφιακή παρακολούθησηΝέα Δημοκρατίαυποκλοπές