Ιστορία|15.12.2022 07:55

Ο ηγέτης που γλύτωσε από 600 απόπειρες δολοφονίας και μπήκε στο βιβλίο Guinness – Μόνο ο Χάρος τον πέτυχε στα 90 του

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ποιος ήταν ο ηγέτης που γλύτωσε από 600 απόπειρες δολοφονίας και το βιβλίο των ρεκόρ Guinness τον υποδέχτηκε με τιμές; Ποιος άλλος από τον Φιντέλ Κάστρο, που μπορεί να ξέφυγε από τους επίδοξους δολοφόνους τους, δεν ξέφυγε όμως από του Χάρου το χτύπημα στα 90 χρόνια του…

Κάποτε ο Φιντέλ είχε πει: «Αν οι επιζώντες από απόπειρες δολοφονίας ήταν Ολυμπιακό άθλημα, θα είχα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο»!

Ο Φιντέλ Κάστρο, ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και επαναστάτες ηγέτες στον κόσμο που κυβέρνησε την Κούβα με σιδερένια γροθιά. Πριν από το θάνατό του, στα 90 του τον Νοέμβριο του 2016, οι κουβανικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι τον Κάστρο αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν πάνω από 600 φορές με βασικό ενορχηστρωτή την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, την διαβόητη CIA.

Το πρώην αφεντικό της αντικατασκοπείας της Κούβας, Φάμπιαν Εσκαλάντε, έγραψε ένα βιβλίο για τις απόπειρες δολοφονίας κατά του Φιντέλ με τίτλο «638 Ways To Kill Castro» και εκεί μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης διαβάζει, και εκπλήσσεται…
Τα όπλα και οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν εκείνοι που ήθελαν τον Κάστρο νεκρό ήταν πολλά και ευφάνταστα: από δηλητηριασμένο μιλκσέικ σοκολάτας μέχρι πούρο που εκρήγνυται και κοχύλια που εκρήγνυνται και πλάι σ’ αυτά οι παραδοσιακές απροκάλυπτες εκτελέσεις τύπου μαφίας! Η CIA επιχείρησε να δολοφονήσει τον Κάστρο σε 638 περιπτώσεις και απέτυχε!

Η Μαρίτα έπεσε στην αγκαλιά του!

Μια από τις πιο διάσημες και πιο πρόσφατες απόπειρες δολοφονίας ήταν όταν η CIA πλησίασε την πρώην ερωμένη του Κάστρο Μαρίτα Λόρεντζ για να του προσφέρει φαγητό που περιείχε δηλητήριο.

Η Μαρίτα Λόρεντζ έζησε στην Κούβα, πλάι στον Φιντέλ, μέχρι που έμεινε έγκυος και αρρώστησε γεγονός που την υποχρέωσε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Οι πράκτορες της CIA την πλησίασαν και της είπαν ότι ο Κάστρο είχε δρομολογήσει κρυφά να υποστεί έκτρωση και την έπεισαν να επιστρέψει για να δολοφονήσει τον ηγέτη της Κούβας. Ωστόσο, ο Κάστρο με κάποιο τρόπο έμαθε για το σχέδιο και στην πρώτη συνάντησή τους, της έδωσε ένα πιστόλι, παρακινώντας την να τον πυροβολήσει· εκείνη πέταξε κάτω το όπλο και έπεσε στην αγκαλιά του!

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν επίσης να σκοτώσουν τον Φιντέλ Κάστρο με ένα δηλητηριασμένο μιλκσέικ σοκολάτας το 1963, αλλά η κάψουλα, που ήταν κρυμμένη σε έναν καταψύκτη στην κουζίνα του ξενοδοχείου Hilton (τώρα Havana Libre), κόλλησε στον πάγο και διαλύθηκε μέσα στο ψυγείο.

Δεν αποδείχθηκε ποτέ, αλλά ο αστικός μύθος υποστηρίζει ότι η CIA προσπάθησε επίσης να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο με ένα πούρο που εκρήγνυται. Ο Φάμπιαν Εσκαλάντε έχει γράψει επίσης ότι η CIA επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ένα δηλητηριασμένο πούρο και ένα άλλο ποτισμένο με LSD, έτσι ώστε ο Κάστρο να ξεσπάσει σε γέλια κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης.

Η CIA γνώριζε ότι στον Κάστρο άρεσε η ελεύθερη κατάδυση και προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί. Δεδομένου ότι γνώριζαν τα αγαπημένα του σημεία που βουτούσε, το σχέδιό τους ήταν να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοχύλια για να τον σκοτώσουν σε μια από τις καταδύσεις του. Και αυτό το σχέδιο απέτυχε, αλλά οι Αμερικανοί δεν στέρευαν από ιδέες για το πώς να σκοτώσουν τον Κάστρο. Το επόμενο σχέδιό τους ήταν επίσης προσαρμοσμένο πάνω στις καταδύσεις και περιελάμβανε μολυσμένη στολή καταβύθισης ποτισμένη με ιδιαίτερα τοξικούς μύκητες.
Ωστόσο, ο Τζέιμς Ντόνοβαν, ο άνθρωπος που θα έδινε αυτή τη μολυσμένη στολή κατάδυσης στον Φιντέλ τελευταία στιγμή δεν το έκανε.

Ένα ακόμα σχέδιο δολοφονίας ήταν να τοποθετηθεί σε ένα στυλό που περιείχε δηλητήριο και μια υποδερμική βελόνα τόσο λεπτή ώστε το θύμα να μην την παρατηρήσει και να τρυπηθεί.

Η CIA όσο κι αν προσπάθησε, όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποίησε με τους «Τζέιμς Μποντ» της, απέτυχε να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο. Ο ηγέτης της Κούβας πέθανε ήσυχα και σιγαλά στις 25 Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 90 ετών. Κι αν όπως λένε λίγο πριν από τον θάνατο περνάει η ζωή σαν ταινία μπροστά από τα μάτια σου, του Κάστρο δεν θα ήταν ένα βαρετό φιλμ· θα είχε επανάσταση, μάχες, δόξα και – μην το ξεχνάμε – 600 και βάλε απόπειρες δολοφονίας. Έπος!

Φιντέλ ΚάστροCIAειδήσεις τώρααπόπειρα δολοφονίαςΚούβα