Ιστορία|05.02.2023 07:55

Ποια είναι η χώρα που είχε δυο ηγέτες τα τελευταία 56 χρόνια: Το όνομά της μόνο έναν σκύλο θυμίζει στους Δυτικούς – Την κυβέρνησε ο πιο σκληρός δικτάτορας της Γης

Newsroom

Είναι η χώρα που είχε μόνο δυο ηγέτες τα τελευταία 56 χρόνια! Το όνομά της κάτι λέει στους Δυτικούς που μόνο έναν διάσημο σκύλο τους θυμίζει. Το όνομά της είναι Τόγκο και την κυβέρνησε ο πιο σκληρός δικτάτορας της Γης

Το Τόγκο είναι μια μικρή αφρικανική χώρα καρφωμένη σαν σφήνα ανάμεσα στη Γκάνα τη Μπενίν και τη Νιγηρία. Το Τόγκο έχει έκταση 56.785 τ.χλμ και περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους.

Το μικρό Τόγκο έχει όμως ενδιαφέρουσα ιστορία: από το 1884 ήταν γερμανικό προτεκτοράτο και από το 1914, από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δηλαδή πέρασε στα χέρια των Αγγλογάλλων. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο μικρό και άσημο Τόγκο, που τότε λεγόταν Τόγκολαντ, έπεσε η πρώτη σφαίρα του Μεγάλου Πολέμου, στις 7 Αυγούστου του 1914!

Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί κάπου στα 1922 η Τόγκολαντ αποδόθηκε στη Γκάνα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Τόγκο έγινε έδαφος «εμπιστοσύνης» του ΟΗΕ (UN Trust Territories) και από το 1960 η μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής απέκτησε την ανεξαρτησία της… λέμε τώρα.

Λοιπόν, μετά λίγους μήνες ο πρόεδρος, ο πρώτος πρόεδρος του ανεξάρτητου Τόγκο, ο Σιλβάνους Επιφάνιο Ολίμπιο, διέλυσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συνέλαβε τους αρχηγούς τους! Ποια δημοκρατία; Όμως το τέλος του προέδρου ήταν σύντομο και οικτρό: το 1963 εκδηλώθηκε πραξικόπημα στο Τόγκο· ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι του προέδρου και την επόμενη μέρα το άψυχο κορμί του Ολίμπιο βρέθηκε στο κατώφλι της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών!

Ο Ολίμπιο ήταν ο πρώτος πρόεδρος που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αφρική· οι επόμενοι δεν μετριούνται... Και φθάνουμε στο θέμα της ημέρας: Ο Γκνασινγκμπέ Εγιαντεμά, ήταν ο άνθρωπος που κόμπαζε πως αυτός άδειασε το ρεβόλβερ του στο στήθος του προέδρου Ολίμπιο, όταν αυτός προσπάθησε να δραπετεύσει… Θυμηθείτε αυτό το όνομα: Γκνασινγκμπέ Εγιαντεμά!

Η ιστορία του Τόγκο μετά τη δολοφονία του προέδρου ήταν ταραχώδης, αλλά σύντομη, σχετικά… Ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ο φόνος του Ολίμπιο προκάλεσε ταραχή σε ολόκληρη την Αφρική. Η Γουινέα, η Λιβερία, η Ακτή του Ελεφαντόδοντος και η Τανγκανίκα κατήγγειλαν επίσημα το πραξικόπημα και τη δολοφονία του προέδρου, ενώ μόνο η Σενεγάλη και η Γκάνα και κάπως πιο χαλαρά (να ‘χαμε να λέγαμε…) το Μπενίν αναγνώρισαν τη νέα κυβέρνηση, που στηριζόταν στις κάννες των όπλων.

Ο πιο στυγνός δικτάτορας του κόσμου!

Και από το 1963 μέχρι το 1967, με εναλλαγές στην βαριά ξυλόγλυπτη καρέκλα του ανώτατου άρχοντα, ο στρατός κρατούσε την εξουσία στα στιβαρά… τουφέκια του. Και το 1967 εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή του Τόγκο, ο θηριώδης Γκνασινγκμπέ Εγιαντεμά! Με πραξικοπήματα και με δήθεν εκλογές, που ψήφιζαν και οι προβατίνες… ο Γκνασινγκμπέ Εγιαντεμά κράτησε την εξουσία σχεδόν 40 χρόνια!

Σκεφτείτε ότι μπήκε στο προεδρικό μέγαρο την ίδια χρονιά που ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κατέλυσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα, και βγήκε με φέρετρο το 2005, όταν δηλαδή στον τόπο μας είχαν ήδη πεθάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ είχε μπει στο χρονοντούλαπο των σκανδάλων και η Νέα Δημοκρατία ξανασήκωσε κεφάλι με Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό!
Ε, στο Τόγκο όλα αυτά τα χρόνια κυβερνούσε ο Γκνασινγκμπέ Εγιαντεμά!

O Εγιαντεμά ήταν ένας από τους πιο σκληρούς και βάναυσους δικτάτορες που λέρωσαν με τα χνάρια τους τη Γη! Κυβέρνησε με τη στήριξη των Γάλλων και με τα σκληρά βασανιστήρια στους πολίτες. Ο Εγιαντεμά είναι στη λίστα με τους τρεις πιο απεχθείς δικτάτορες όλων των εποχών ανάμεσα στους Μουαμάρ Καντάφι και Αμίν Νταντά.

Ο Γκνασινγκμπέ Εγιαντεμά, που πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου του 2005 και άδειασε η καρέκλα του προέδρου, εισήγαγε ένα μονοκομματικό σύστημα στα μέτρα του και μέτρησε ακριβώς 38 χρόνια στην εξουσία. Ο Εγιαντεμά έκανε κι ένα δημοψήφισμα, έτσι για να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του με 99% «Ναι στον Πρόεδρο» και βασίλεψε μόνος και ανενόχλητος!

Μόνο που εκεί, τον χειμώνα του 2005, ο στρατιωτικός που είχε φορέσει τη στολή από τα 13 χρόνια του, ο αξιωματικός που είχε πολεμήσει τους Αλγερινούς στο πλευρό των Γάλλων, ο πρόεδρος του Τόγκο, ένοιωσε μια αδιαθεσία. Γιατί ο Θεός δεν ξέρει από θώκους και παράσημα κι όποιου έρθει η ώρα, που λέμε, προλαβαίνει δεν προλαβαίνει να αποχαιρετήσει και να καλπάσει προς τα σύννεφα…

Έτσι κι ο Εγιαντεμά: έπαθε καρδιακή προσβολή, τον φόρτωσαν οι δικοί του σ’ ένα αεροπλάνο για να τον πάνε σε «καλό» νοσοκομείο, αλλά στη διάρκεια της πτήσης, εκείνος τράβηξε για πιο ψηλά και οι άλλοι προσγειώθηκαν…

Από τον πατέρα στον γιό

Ο Εγιαντεμά ήταν 70 χρονών. Ο Στρατός «έχρισε» διάδοχο του… θρόνου τον γιο του Εγιαντεμά, Φαουρέ Γκνασιμπέ και από το 2005 (με κάποια… εκλογικά σκαμπανεβάσματα) μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι αράδες ο γιος του Εγιαντεμά είναι πρόεδρος του Τόγκο! Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι εκλογές στο Τόγκο είναι κάτι σαν το δικό μας το Καρναβάλι της Πάτρας, αλλά κακοήθεις θα βρεις παντού…

Επίσης λέγεται ότι το βασικό εξαγώγιμο προϊόν του Τόγκο, τα φωσφορικά άλατα, που αντιπροσωπεύει το 40% των εσόδων από τις εξαγωγές, διοικείται από το Γραφείο του προέδρου και λέγεται ότι οι συμβάσεις και οι άδειες διαχείρισης του τομέα, πωλούνται προς όφελος του προέδρου!

Tο Τόγκο είναι η χώρα που οι κάτοικοί της ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα! Το Τόγκο είναι γνωστό για τις υπέροχες παραλίες του με τη λευκή άμμο: η παραλία Aneho και η παραλία Lome είναι διάσημες…
Το Τόγκο είναι επίσης γνωστό για την εγκληματικότητά του και τους πειρατές του, γι’ αυτό και ο διεθνείς τουρισμός δεν το έχει στις λίστες του.
Τέλος οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης αν τους πεις τι είναι «Τόγκο» θα σου απαντήσουν δίχως δεύτερη σκέψη: «ο θρυλικός σκύλος που έσερνε τα έλκηθρα στην Αλάσκα και έγινε και ταινία»…
Σκυλίσια ζωή… ή ζωή στο Τόγκο; Μμμμμ…

Τόγκοσαν σημεραΔυτική Αφρικήειδήσεις τώραδικτάτορας