Ιστορία|16.02.2023 07:55

13 ιστορικά γεγονότα τόσο απίθανα που λες δεν μπορεί να είναι αληθινά – Από τα βαμπίρ της CIA μέχρι τα 8 μέτρα χιόνι στο Ιράν

Newsroom

Διαβάζεις ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν πραγματικά στις μέρες μας, αλλά και στα βάθη των αιώνων και πολλές φορές εκπλήσσεσαι. «Ε, όχι δεν μπορεί να είναι αληθινά» λες και ανοίγεις τα μάτια και το νου για να απορροφήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο από την πραγματική τους διάσταση. Για να δούμε κάποια από αυτά, σαν τα βαμπίρ της CIA μέχρι τις γάτες - πολεμιστές των Περσών και τον αδιανόητο χιονιά στο Ιράν.

1. Η CIA και τα βαμπίρ στις Φιλιππίνες

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Φιλιππίνες ήταν σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, υπήρχε μια κάστα κομμουνιστών ανταρτών γνωστή ως Λαϊκός Στρατός που πολεμούσε τις ΗΠΑ. Η CIA τότε ενεπλάκη για να νικήσει τους αντάρτες.

Τα διεστραμμένα μυαλά τoυ Λάνγκλεϊ σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν τον μύθο του Aswang, που ήταν διαδεδομένος στην περιοχή: ενός τέρατος που απομυζεί το αίμα και ο τρόπος που σκοτώνει θύμιζε τα μυθιστορηματικά βαμπίρ. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους επαναστάτες ζούσαν στην ύπαιθρο, ήταν αγράμματοι και αλαφρΐσκιωτοι, πίστευαν ακόμα στους θρύλους του τόπου τους.

Έτσι, η CIA συνέλαβε και σκότωσε έναν αντάρτη του Λαϊκού Στρατού και του χάραξε δύο τραύματα στο λαιμό· στη συνέχεια κρέμασαν το σώμα του ανάποδα για να στραγγίσει το αίμα. Το νεκρό σώμα του αφέθηκε εκεί που περιπολούσαν οι σύντροφοί του για να το βρουν. Το γεγονός αυτό προφανώς και λειτούργησε άριστα. Οι αντάρτες έτρεξαν να κρυφτούν σαν δαιμονισμένοι στα βάθη της ζούγκλας. Η CIA συνέχισε με ανάλογες ψυχολογικές μεθόδους που εξόντωσαν τους αντάρτες, οι οποίοι τελικά παραδόθηκαν το 1954! Ας πρόσεχαν….

2. Η χιονοθύελλα στο Ιράν σκότωσε 4.000 ανθρώπους

Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται το Ιράν, φέρνουν στο νου ένα ζεστό τόπο με ξηρό κλίμα. Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί χιονόπτωση και στη χώρα που έφτασε ο Μέγας Αλέξανδρος, ειδικά στα βορειοδυτικά. Όμως η φήμη του Ιράν ότι είναι μια ζεστή χώρα είναι εκείνο που κάνει το πιο κάτω γεγονός ιδιαίτερα περίεργο και σχεδόν απίστευτο.

Το 1972 το ύψος του χιονιού έφτασε τα 8 μέτρα! Σαν να λέμε δηλαδή ότι ξεπέρασε σε ύψος ένα κτήριο 2 ορόφων. Η χιονοθύελλα στο Ιράν κράτησε από τις 3 έως τις 9 Φεβρουαρίου και σκότωσε πάνω από 4.000 ανθρώπους· θεωρείται η πιο θανατηφόρα χιονοθύελλα στην Ιστορία γενικώς και μάλιστα έχει πάρει θέση περίοπτη στο Βιβλίο Γκίνες! Σε μικρά χωριά, όπως τα Kakkan, Kumar και Sheklab δεν έμεινε ούτε ένας άνθρωπος ζωντανός και όλοι οι κάτοικοι θάφτηκαν στο χιόνι! Κι εμείς μιλάμε για Μπάρμπαρες και Ελπίδες…

3. Ο μετεωρολογικός σταθμός των Ναζί ανακαλύφθηκε το 1977!

Το 1943, οι Γερμανοί έστησαν έναν μετεωρολογικό σταθμό στο βόρειο Λαμπραντόρ, στη Νέα Γης του Καναδά. Εκείνη την εποχή, ο Καναδάς ήταν ακόμα κομμάτι της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Τα γερμανικά υποβρύχια U-boat είχαν αποστολή να βυθίζουν εχθρικά πολεμικά πλοία και πλοία ανεφοδιασμού στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Για να συμβεί όμως αυτό έπρεπε ανά πάσα στιγμή να ελέγχονται οι καιρικές συνθήκες.

Οι περισσότεροι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, ελαφράς κατασκευής, που έστησαν οι Γερμανοί καταστράφηκαν, αλλά ένας απ’ όλους, εκείνος που «υψώθηκε» κρυφά στο Λαμπραντόρ παρέμεινε στη θέση του και μετά τον πόλεμο. Η περιοχή του Λαμπραντόρ είναι αραιοκατοικημένη, επομένως ουδείς δεν «έπεσε» ποτέ πάνω του, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν καμουφλαρισμένος και βρισκόταν ήταν σε κοινή θέα. Και ουδείς μπήκε στον κόπο να το εντοπίσει όταν τελείωσε ο πόλεμος. Ο μετεωρολογικός σταθμός ανακαλύφθηκε το 1977, και τότε πάλι ουδείς κατάλαβε ότι ήταν κατασκεύασμα των Ναζί μέχρι το 1981.

4. Με ασπίδα τις γάτες, οι Πέρσες κέρδισαν έναν πόλεμο κατά των Αιγυπτίων

Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τις γάτες, επειδή συνδέονταν με τη θεά Μπαστέτ. Οι Αιγύπτιοι έτρεφαν σεβασμό για όλα τα έμβια όντα γενικά και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ήταν χορτοφάγοι. Αν σκότωνες μια γάτα στην αρχαία Αίγυπτο, καταδικαζόσουν σε θάνατο. Κατά τη Μάχη του Πηλουσίου το 525 π.Χ., σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ του Φαραώ Ψαμμήτιχου του Γ' και του πέρση βασιλιά Καμβύση Β'.

Οι Πέρσες γνώριζαν την αγάπη των Αιγυπτίων για τις γάτες, έτσι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός προς όφελός τους. Ο Πέρσης Βασιλιάς ζήτησε να ζωγραφιστεί η εικόνα της θεάς Μπαστέτ στις ασπίδες των στρατιωτών του. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, «βρίσκονταν πριν από την πρώτη γραμμή της μάχης σκυλιά, πρόβατα, γάτες, και ό,τι άλλα ζώα αγαπούσαν οι Αιγύπτιοι». Οι Πέρσες κέρδισαν τη μάχη, και πέταξαν τις γάτες στους στρατιώτες που παραδόθηκαν για να τους χλευάσουν.

5. Η Ελισάβετ Β' βασίλεψε σχεδόν στο 30% της ιστορίας των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια σχετικά νέα χώρα, με λιγότερα από 250 χρόνια ζωής. Η αλήθεια είναι ότι, οι Αμερικανοί έχουν καταφέρει τόσα πολλά στο σύντομο χρονικό διάστημα της ύπαρξής τους ως έθνος, που μερικές φορές μοιάζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν για πολύ περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα.

Αν μετρήσετε από το 1776, την αρχή της ιστορίας των ΗΠΑ και το 2022 ως το τελευταίο έτος που έζησε η βασίλισσα Ελισάβετ, ο ακριβής αριθμός των ετών που βασίλεψε αποτελεί το 28,5% της ιστορίας των ΗΠΑ! Αλλά αν κάνετε τη στρογγυλοποίηση, ο αριθμός αυτός είναι βασικά το 1/3 της αμερικανικής ιστορίας! Ένας από τους πρώτους που επεσήμανε το γεγονός ήταν ένας χρήστης του Twitter, ο Matt Glassman· όταν έγινε η ανάρτηση προκάλεσε πανικό στο διαδίκτυο. Κι αν μετρήσεις και τα χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που αρχίζει από το 1830, τότε η… Λίλιμπετ ήταν παρούσα στο μισό της; Περίπου…

6. Γλύτωσε από τον Νιαγάρα, όχι όμως από ένα πορτοκάλι!

Από το 1850, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει προσπαθώντας να διασχίσουν τους καταρράκτες του Νιαγάρα - είτε αυτοκτονώντας, είτε λόγω υπερβολικής αίσθησης της περιπέτειας είτε στο πλαίσιο διαφημιστικού τρικ. Έτσι, όταν άνθρωποι όπως ο Μπόμπι Λιτς (Bobby Leach) πέρασαν πάνω από τους καταρράκτες του Νιαγάρα και επιβίωσαν, σίγουρα μπαίνουν στεγνοί στα βιβλία της ιστορίας.

Ο Μπόμπι Λιτς έπεσε στους καταρράκτες το 1911 μέσα σε ένα βαρέλι κατασκευασμένο ειδικά για την περίπτωση. Όταν βγήκε από το βαρέλι, ήταν μελανιασμένος και αιμορραγούσε, αλλά κατά τα άλλα ήταν υγιέστατος! Όμως το πεπρωμένο τον περίμενε λίγα χρόνια αργότερα, όταν γλίστρησε πατώντας μια φλούδα πορτοκαλιού και τραυμάτισε το πόδι του. Ε, εκεί δεν του χαρίστηκε η μοίρα: το πόδι μολύνθηκε και χρειάστηκε ακρωτηριασμό, όμως το τραύμα μολύνθηκε και ο Λιτς πέθανε λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, ε;

7. Αν ήταν λακωνικός ο Τέντι, θα είχε πεθάνει…

Ένα από τα πιο απίστευτα και απίθανα γεγονότα στην Ιστορία ήταν όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Θεόδωρος -Τέντι - Ρούσβελτ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας ενώ ήταν έτοιμος να εκφωνήσει λόγο. Στις 14 Οκτωβρίου του 1912, ο Ρούσβελτ θα μιλούσε στο Μιλγουόκι.

Όταν ανέβηκε στη σκηνή, ο Πρόεδρος ξεσκόνισε το παλτό του και είπε με δόση χιούμορ: «Φίλοι μου, θα σας ζητήσω να είστε όσο πιο ήσυχοι γίνεται. Δεν ξέρω αν καταλάβατε ότι μόλις πριν από λίγο με πυροβόλησαν!». Έπειτα, ξεκούμπωσε το γιλέκο του και αποκάλυψε το αιματοβαμμένο πουκάμισό του, λέγοντας «Χρειαζόταν κάτι περισσότερο από αυτό για να σκοτώσεις έναν ταύρο»...
Ο Ρούσβελτ είχε στο σακάκι του, το οποίο ήταν γεμάτο τρύπες από σφαίρες 50 χειρόγραφες σελίδες. Η σφαίρα που κατευθυνόταν στην καρδιά του είχε σφηνωθεί στο χοντρό πακέτο των σελίδων της ομιλίας του και στη θήκη των γυαλιών του!

8. Το φαξ εφευρέθηκε το 1843, πολύ πριν από το τηλέφωνο

Πραγματικά είναι δύσκολο να το κατανοήσετε, καθώς οι μηχανές φαξ εμφανίστηκαν στα Γραφεία εκεί κάπου στη δεκαετία του 1980 και του 1990. Είτε το πιστεύετε, όμως, είτε όχι ο Αλεξάντερ Μπέιν έλαβε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συσκευή φαξ το 1843.

Τα μηνύματα φαξ στάλθηκαν μέσω τηλεγραφικών γραμμών μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών. Για να καταλάβετε σε ποια εποχή αναφερόμαστε, αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Αβραάμ Λίνκολν, και η κάστα των σαμουράι υπήρχε ακόμα στην Ιαπωνία! Παρόλο που η τεχνολογία υπήρχε από τότε, μόλις τη δεκαετία του 1980 η ιδέα μετατράπηκε σε μια μηχανή που μπορούσε να στείλει αντίγραφα κειμένου μέσω τηλεφωνικών γραμμών.

9. Η τελευταία εκτέλεση με γκιλοτίνα έγινε το 1977

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούν τη λέξη «γκιλοτίνα», το μυαλό τους πηγαίνει στις περίφημες εκτελέσεις της Μαρίας Αντουανέτας και του Λουδοβίκου XVI κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Η πρώτη εκτέλεση με γκιλοτίνα έγινε το 1792. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της γκιλοτίνας, πάνω από 10.000 άνθρωποι έχασαν το κεφάλι τους από τη λεπίδα της.

Ωστόσο, αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η γκιλοτίνα συνέχισε να χρησιμοποιείται ως μορφή επιβολής της θανατικής ποινής στη Γαλλία και δεν σταμάτησε μέχρι το 1977, επί προεδρίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστεν. Στη συνέχεια, το 1981, η θανατική ποινή καταργήθηκε στη Γαλλία. Ο τελευταίος θανατοποινίτης που έχασε το κεφάλι του στη γκιλοτίνα ήταν ο Τυνήσιος Χαμίντα Τζαντούμπι, που είχε απαγάγει, βασανίσει και δολοφόνησει μια 22χρονη κοπέλα.

10. Κι όμως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Άννα Φρανκ και η Μπάρμπαρα Γουόλτερς γεννήθηκαν την ίδια χρονιά!

Ίσως είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Άννα Φρανκ και η Μπάρμπαρα Γουόλτερς γεννήθηκαν όλοι το 1929. Είναι όλοι τους διάσημοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και  εμφανίστηκαν σε πολύ διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιστορίας.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι η Άννα Φρανκ πέθανε το 1945, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε το 1968 και η Μπάρμπαρα Γουόλτερς (δημοσιογράφος και πρώτη anchor woman της τηλεόρασης ) έζησε μέχρι το 2022. Η ηλικία τους έχει χαθεί στον χρόνο ώστε είναι δύσκολο οι άνθρωποι να φανταστούν τον Mάρτιν Λούθερ Κινγκ και την Άννα Φρανκ γερασμένους. Από την άλλη η Μπάρμπαρα Γουόλτερς «έφυγε» στα 93 της εξαντλώντας σχεδόν όλο το χρόνο που είχε στη διάθεσή της για να ζήσει… Να πούμε ακόμα ότι εκείνη τη χρονιά, το 1929 είχαν γεννηθεί και η Τζάκι Κένεντι, ο Μίλαν Κούντερα και η Γκρέις Κέλι…

11. Η τελευταία χήρα του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου πέθανε το 2020

Όταν τελείωσε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος το 1865, άφησε πίσω του χιλιάδες γυναίκες χήρες. Οι γυναίκες που ήταν παντρεμένες με βετεράνους που πέθαναν μετά τον Εμφύλιο, θεωρούνταν «χήρες εμφυλίου πολέμου». Έτσι άνοιξε αυτό το παραθυράκι μιας γυναίκας που ονομαζόταν Helen Viola Jackson και η οποία ήταν τυπικά η τελευταία εν ζωή χήρα του Εμφυλίου Πολέμου, όταν πέθανε το 2020.

Όταν η Έλεν ήταν 17 χρονών, παντρεύτηκε έναν 93χρονο βετεράνο του Εμφυλίου Πολέμου, τον Τζέιμς Μπόλιν. Αυτός ο γάμος ήταν στην πραγματικότητα μυστικός, γιατί ο… έφηβος 93χρονος ήταν χήρος που χρειαζόταν νοσοκόμα, έτσι προσέλαβε την Έλεν να τον φροντίζει και της υποσχέθηκε τη σύνταξη του όταν θα πέθαινε· ο μόνος τρόπος για να της αποδοθεί αυτή τη σύνταξη ήταν να τον παντρευτεί. Η Έλεν έζησε σχεδόν 100 χρόνια, τα τελευταί 80 με τη σύνταξη του βετεράνου!

12. Οι καρχαρίες είναι παλαιότεροι από τα δέντρα και τους δακτύλιους του Κρόνου

Οι καρχαρίες είναι ένα από τα παλαιότερα έμβια όντα και όχι μόνο που υπάρχουν μέχρι σήμερα στον πλανήτη μας. Το αρχαιότερο απολίθωμα καρχαρία χρονολογείται πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια. Για να καταλάβουμε το βάθος του χρόνου αρκεί να δώσουμε μερικά παραδείγματα : το πρώτο γνωστό δέντρο χρονολογείται μόλις πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια και οι δακτύλιοι του Κρόνου σχηματίστηκαν μόλις πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια.

Για να δώσουμε στα γεγονότα μια πιο τρελή διάσταση, να καταθέσουμε ότι: οι καρχαρίες σχεδόν εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, όταν ο πληθυσμός τους μειώθηκε τυχαία κατά 90%. Η Γη έχασε το 70% των καρχαριοειδών. Αν εξαφανίζονταν πλήρως, οι καρχαρίες θα είχαν καταγραφεί πλάι στους δεινόσαυρους, αλλά επιβίωσαν.

13. Η σορός του Γουλιέλμου του Κατακτητή εξερράγη στην κηδεία του

Μια περίεργη, αλλά και αηδιαστική ιστορία συνέβη κατά την κηδεία του Γουλιέλμου του Κατακτητή (βασιλιάς της Αγγλίας - 1066 - 1087). Πριν πεθάνει, ο Γουλιέλμος το είχε ρίξει στο φαγοπότι· είχε πάρει πολύ βάρος και ήταν αρκετά μεγαλόσωμος. Το 1087, το άλογό του ανατράπηκε και η σέλα του τρύπησε τα έντερα του βασιλιά. Οι γιατροί προσπάθησαν να κάνουν χειρουργική επέμβαση, αλλά ο τραυματισμός ήταν μοιραίος. Πέρασαν μέρες από τότε που είχε πεθάνει ο Γουλιέλμος με αποτέλεσμα στην κηδεία του, τα αέρια να διογκώσουν περισσότερο το ήδη παχύσαρκο κορμί του.

Οι νεκροθάφτες είχαν ανοίξει έναν λάκκο, που όμως ήταν πολύ στενός για να χωρέσει τον ευτραφή βασιλιά. Έτσι, όταν προσπάθησαν να σπρώξουν το σώμα του προς τα κάτω στον λάκκο, αυτό έσκασε και το περιεχόμενο των εντέρων του έπεσε σαν βροχή σε όσους είχαν ακολουθήσει την κηδεία. Μάλλον δεν ξαναπήγαν σε κηδεία από τότε…

Η Ιστορία λοιπόν, δεν γράφεται μονάχα από τους νικητές, γράφεται κι από τις μικρές πικάντικες λεπτομέρειές της...

Άννα Φρανκειδήσεις τώραΙστορίαCIAΙράνΜάρτιν Λούθερ Κινγκχιονοθύελλα