Ιστορία|04.07.2023 07:55

Πώς είναι δυνατόν να χάθηκαν τόσο ογκώδη πράγματα – 7 αδιανόητες απώλειες που έμειναν στην Ιστορία

Newsroom

Είναι δυνατόν να χάθηκαν τόσο ογκώδη πράγματα; 7 αδιανόητες απώλειες που έμειναν στην Ιστορία! Άντε να χάσεις τα κλειδιά σου, άντε και το πορτοφόλι σου, αλλά να χάσεις ολόκληρο το σπίτι σου, ε… Μόνο μια Τράπεζα μπορεί να στο «εξαφανίσει» και πάλι όμως θα ξέρεις που βρίσκεται…

Νιώθω πως έχει χαθεί, κι όμως δεν ξέρω πότε έφυγε… Ο σαιξπηρικός στίχος ταιριάζει για πρόλογο στο θέμα μας σήμερα…
Πολλά πράγματα - και όχι μόνο υλικά - έχουν χαθεί στη διάρκεια της Ιστορίας. Και δεν εννοούμε την απώλεια με την μεταφορική έννοια της λέξης. Όταν λέμε «χάθηκαν» εννοούμε ότι ουδείς τα ξαναείδε ποτέ, σαν να άνοιξε η γη και τα κατάπιε.

Έργα τέχνης, αρχαιολογικοί θησαυροί, ακόμα και ομάδες ανθρώπων έχουν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσουν πίσω τους το παραμικρό ίχνος. Και θα σκεφτεί κάποιος ότι όσο μεγαλύτερο είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο δύσκολο είναι να εξαφανιστεί. Μπαααα. Υπάρχει μια λίστα με επτά μεγάλα πράγματα, αλλά και μια ολόκληρη Λεγεώνα Ρωμαίων πολεμιστών, που κατά έναν περίεργο τρόπο χάθηκαν, εξαφανίστηκαν! Σαν τα κλειδιά μέσα στο σπίτι…

1. Ένας σωρό ογκόλιθοι, πού χάθηκαν;

Κατά τη βικτοριανή περίοδο, δεν ήταν ασυνήθιστο στη Βρετανία να ντύνονται με τα καλύτερα ρούχα τους, να εκδράμουν στην ύπαιθρο και να φωτογραφίζονται καθισμένοι, χαμογελώντας πλάι ή πάνω σε έναν τεράστιο ογκόλιθο. Στην πραγματικότητα, εκείνοι οι ογκόλιθοι ήταν τόσο δημοφιλείς, που οι Βρετανοί ταξίδευαν από χιλιόμετρα μακριά για να τραβήξουν μια φωτογραφία που θα αποδείκνυε ότι κάποτε τους επισκέφτηκαν· είναι γνωστοί στο βρετανικό κοινό και σε πολλούς ως «ασταθείς ογκόλιθοι του Μπέρμιγχαμ» και πιστεύεται ότι είναι απομεινάρια της Εποχής των Παγετώνων.

Ήταν περίπου 450.000 χρόνια πριν που ένας παγετώνας από την Ουαλία σκόρπισε εκατοντάδες μεγάλους ογκόλιθους - κάποιοι σε μέγεθος αυτοκινήτου - πάνω από το σημερινό Μπρόμσγκροβ, νοτιοδυτικά του Μπέρμιγχαμ. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1890 χαρτογράφησε τις τοποθεσίες περίπου 200 ογκόλιθων, διάσπαρτων σε όλη την περιοχή· στις μέρες μας περισσότεροι από τους μισούς έχουν εξαφανιστεί! Για να πάρετε μια ιδέα για το μέγεθος κάποιων από αυτούς τους βράχους που… άνοιξε η γη και τους κατάπιε, εκείνος που ήταν διάσημος ως ο Ογκόλιθος Rowheath είχε διαστάσεις 2,5 μέτρα ύψος επί 1,5 μέτρο επί ένα μέτρο το πλάτος! Το πώς κατάφερε κάποιος να μετακινήσει αυτόν τον ογκόλιθο και να τον πάει πού; Μυστήριο!

2. Μια ολόκληρη λεγεώνα αναζητείται

Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ένας ολόκληρος στρατός λεγεωνάριων εξαφανίστηκε! Δεν ήταν οποιοσδήποτε στρατός, αλλά μια ελίτ στρατιωτική ομάδα, διάσημη ως η 9η Λεγεώνα· βρίσκονταν στη Βρετανία μετά την εισβολή των Ρωμαίων το 43 μ.Χ. και μετρούσε πάνω από 5.000 στρατιώτες στις τάξεις της.

Ωστόσο, στις αρχές του 120 μ.Χ., ολόκληρη η Λεγεώνα εξαφανίστηκε. Μια κινηματογραφική μεταφορά του γεγονότος το 2011 για τη μοίρα της Λεγεώνας, («The Eagle»), αφηγείται την ιστορία όπως την «είδε» το Χόλιγουντ: ότι οι Ρωμαίοι, δήθεν, ηττήθηκαν σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Σκωτίας από ομάδα ιθαγενών, αλλά ο πραγματικός λόγος της εξαφάνισής τους παρέμεινε άγνωστος.

Και για να πατήσουμε στα χνάρια της πραγματικότητας: Ο θρύλος της χαμένης 9ης Λεγεώνας γεννήθηκε από τη διάσημη μυθιστοριογράφο Ρόζμαρι Σάτκλιφ (Rosemary Sutcliff), της οποίας το βιβλίο «The Eagle of the Ninth», έγινε αμέσως μπεστ σέλερ όταν κυκλοφόρησε το 1954. Από τότε, γενιές νέων, αλλά και ενηλίκων έχουν γοητευτεί από την ιστορία του ρωμαίου αξιωματικού, του Μάρκου Ακουίλα, που ταξίδευε βόρεια από το Τείχος του Αδριανού, την αμυντική οχύρωση στη ρωμαϊκή επαρχία της Βρετανίας, για να ανακαλύψει την αλήθεια για τον πατέρα του, που χάθηκε με την 9η Λεγεώνα.

Οι ιστορικοί θεωρούν ότι η 9η Λεγεώνα δεν εξαφανίστηκε στη Βρετανία και υποστηρίζοντας ότι το βιβλίο είναι απλά ένα προϊόν μυθοπλασίας. Όμως ο θρύλος εκτόπισε την Ιστορία. Λέγεται μάλιστα, ότι η Λεγεώνα μετατέθηκε στην Ολλανδία, γι’ αυτό και χάθηκαν τα ίχνη της από το νησί της Βρετανίας. Μάλιστα τρία πλακίδια που φέρουν χαραγμένο τον αριθμό μονάδας της 9ης Λεγεώνας έχουν ανακαλυφθεί στο Nijmegen, στην Ολλανδία.
Οι θρύλοι και οι μύθοι χαϊδεύουν περισσότερο τα αφτιά και τα μάτια των μεταγενέστερων κι έτσι τι πιο γοητευτικό από μια λεγεώνα που εξαφανίστηκε από μια άλλη που πήρε φύλλο πορείας για άλλα μέρη;

3. Μην είδατε μια βόμβα να πέφτει;

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πολλές πυρηνικές βόμβες κατασκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Σοβιετική Ένωση. Κι από σ’ αυτές έχουν εξαφανιστεί αρκετές! Για πολύ καιρό, το κοινό αγνοούσε ότι οι ΗΠΑ είχαν απωλέσει πυρηνικές βόμβες, καθώς οι πληροφορίες ήταν χαρακτηρισμένες ως απόρρητες· η δημοσιοποίηση εγγράφων αποκάλυψε ότι τέτοιες επικίνδυνες βόμβες κάπου βρίσκονται, ουδείς γνωρίζει πού, αδρανείς όμως (λένε), σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, υπάρχουν έξι πυρηνικές βόμβες που αναζητούνται και όλες (πιστεύεται ότι) έχουν χαθεί στα βάθη του ωκεανού.

Κάποιες από αυτές τις βόμβες, χάθηκαν από ανθρώπινο λάθος, ή αστοχία του μεταφορικού μέσου που τις έριξε χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Πολλές από τις βόμβες «Broken Arrows» (έτσι αποκαλείται κωδικοποιημένα ένα τυχαίο πυρηνικό συμβάν δεν δημιουργεί κίνδυνο πυρηνικού πολέμου) έχουν βρεθεί και ταυτοποιηθεί· ο στρατός των ΗΠΑ τις χαρακτήρισε ανενεργές. Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι βόμβες που αναζητούνται ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί, με πολλούς να εικάζουν ότι βρίσκονται κάτω από στρώματα άμμου στον πυθμένα του ωκεανού. Όπως περιγράφεται από τις ΗΠΑ, η προσπάθεια ανάκτησής τους θα μπορούσε να προκαλέσει τυχαία έκρηξη· καλύτερα λοιπόν να τις αφήσουν στην ησυχία τους.

4. Το αεροπλάνο ρε παιδιά πού πήγε;

Αεροπλάνα χάνονται συχνά, αλλά τυπικά, ξαναβρίσκονται μετά από κινητοποιήσεις ή βυθισμένα στους ωκεανούς ή κομμάτια στη γη. Ωστόσο, το 2003, ένα εμπορικό Boeing 727 εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από ουρανό, θάλασσα και γη. Το τι απέγινε εξακολουθεί να προβληματίζει το FBI, τη CIA και την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αεροσκάφος είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Quatro de Fevereiro της Αγκόλα τον Μάρτιο του 2002 και παρέμεινε ακίνητο επί 14 μήνες, οφείλοντας περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη αεροδρομίου. Στις 25 Μαΐου του 2003, λίγο πριν τη δύση του ηλίου, πιστεύεται ότι δύο άνδρες, δύο μηχανικοί, ο ένας από το Κονγκό και ο άλλος Αμερικανός, ο Ben C. Padilla και ο John M. Mutantu, επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος άρχισε να τροχοδρομεί χωρίς να επικοινωνήσει πριν με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου· έκανε ελιγμούς και μπήκε σε διάδρομο. Όταν ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας επιχείρησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος, δεν πήρε καμία απάντηση. Το αεροπλάνο κινήθηκε περίεργα στον αεροδιάδρομο και τελικά απογειώθηκε χωρίς να ανάψει τα φώτα του. Το αεροσκάφος ήταν γεμάτο με 53.000 λίτρα καυσίμου κάτι που του παρείχε αυτονομία για περίπου 2.400 χιλιόμετρα.
Ένας από τους μηχανικούς που βρισκόταν μέσα στο αεροπλάνο, κατείχε δίπλωμα πιλότου από ιδιωτική σχολή, αλλά δεν έγινε ποτέ γνωστό αν ήταν αυτός που «έκλεψε» το αεροσκάφος. Από εκείνο το απίθανο περιστατικό δεν έχει βρεθεί το παραμικρό ίχνος ούτε από άνθρωπο, ούτε και συντρίμμια από το αεροπλάνο. Το τι συνέβη με το αεροπλάνο ή τους δύο επιβάτες του παραμένει μυστήριο.

5. Όταν τόννοι ασημιού έκαναν φτερά...

Το 2019, ένα τεράστιο πολύτιμο φορτίο ασημιού αξίας 10,2 εκατομμυρίων δολαρίων κλάπηκε κάτω από τη μύτη των ανθρώπων της εταιρείας μεταφορών που ήταν επιφορτισμένη και για την ασφάλειά του. Το φορτίο προερχόταν από τη Νότια Κορέα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Το φορτίο βρισκόταν στο Κεμπέκ του Καναδά, όταν εξαφανίστηκε· βρισκόταν αφύλαχτο έξω από μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη! Για τη μεταφορά του ασημιού είχαν εμπλακεί πολλές μεταφορικές εταιρείες από το σημείο παραλαβής μέχρι του σημείου της απώλειας και όλοι «έδειχναν» ο ένας τον άλλον. Όπως προέκυψε από ανακρίσεις, απαιτήθηκε κωδικός πρόσβασης για να μεταφερθεί το φορτίο από τον τελευταίο χώρο εναπόθεσής του. Στη συνέχεια οι κλέφτες παρέλαβαν με πλαστά χαρτιά το ασήμι έξω από την αποθήκη.
Από τη ληστεία, ελάχιστα κομμάτια από το φορτίο ασημιού βρέθηκαν στη Βρετανική Κολομβία και τη Μασαχουσέτη. Ωστόσο ο κύριος όγκος του παραμένει εξαφανισμένος!

6. Ένα αστέρι ήταν εδώ μέχρι χθες

Υπάρχουν πολλά πράγματα, μικρά και μεγάλα, σε αυτόν τον κόσμο που έχουν εξαφανιστεί χωρίς εξήγηση, αλλά ένα πράγμα που εξεπλάγησαν ακόμα και οι επιστήμονες όταν κατάλαβαν ότι εξαφανίστηκε, ήταν ένα αστέρι! Ένα αστέρι κυριολεκτικά. Στο διάστημα! Η απώλεια αυτού του αστεριού σηματοδοτεί το μεγαλύτερο αντικείμενο που έχει χαθεί ποτέ από τους ανθρώπους. Το αστέρι ήταν μέρος του γαλαξία Kinman Dwarf και ήταν τόσο μεγάλο που οι επιστήμονες το ονόμασαν «αστέρι-τέρας».

Μεταξύ 2001 και 2011, το αστέρι παρακολουθούνταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα λόγω του μεγέθους του, καθώς και λόγω της απίστευτης φωτεινότητάς του. Έλαμπε περίπου 2,5 εκατομμύρια φορές περισσότερο από τον δικό μας ήλιο, γεγονός που έκανε την εξαφάνισή του ακόμα πιο εντυπωσιακή και αδικαιολόγητη. Κάποια στιγμή οι ερευνητές μείωσαν τη συχνότητα παρακολούθησης του αστεριού, δίνοντάς του την ευκαιρία να… εξαφανιστεί. Όταν οι ερευνητές το αναζήτησαν στα τηλεσκόπια ξανά το 2019, δεν μπορούσαν να το εντοπίσουν πουθενά. Για το γεγονός αυτό της εξαφάνισης, προτάθηκαν δύο θεωρίες: η πρώτη υποστηρίζει ότι το αστέρι θα μπορούσε να είχε μετεξελιχθεί σε ένα μικρότερο αστέρι, λιγότερο αναγνωρίσιμο και κρυμμένο από σκόνη. Η δεύτερη λέει ότι θα μπορούσε να έχει απορροφηθεί από μια Μαύρη Τρύπα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το αστέρι δεν είναι πια εκεί που ήταν!

7. Μην είδατε τη Μάλτα;

Και εδώ μας έρχεται στο νου η θρυλική πια φράση: «Μάλτα γιοκ», που σημαίνει στα τουρκικά ότι η Μάλτα δεν
υπάρχει! Ο θρύλος λέει ότι ο οθωμανός καπετάνιος που αναζητούσε το νησί της Μεσογείου έπεσε θύμα μιας σατανικής λεπτομέρειας: προσπαθώντας να χαράξει την πορεία του πλοίου επί χάρτου, πήγε στη γέφυρα του καραβιού, όπου πριν από λίγη ώρα ο καμαρότος τού είχε σερβίρει τον καφέ. Την ώρα που απολάμβανε τον καφέ του, χύθηκε από το φλιτζάνι πάνω στον χάρτη καφές και λέρωσε το σημείο όπου βρισκόταν η Μάλτα. Ο καπετάνιος, όσο κι αν προσπάθησε δεν βρήκε στο χάρτη του το νησί και απογοητευμένος αναφώνησε: «Μάλτα γιοκ…». Άλλοι πάλι λένε ότι όταν ο θρυλικός Καπουδάν Πασάς Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσα πήγε στον Σουλτάνο να αναφέρει την ατυχή προσπάθεια κατάληψης της Μάλτας του τα είπε όλα με τρεις λέξεις: Μάλτα γιοκ εφέντι!

Τελικά δεν υπάρχει τίποτα – όσο μεγάλο και να είναι – δίχως τον κίνδυνο να το χάσεις!

ειδήσεις τώραπυρηνική βόμβααναζητήσειςβράχος