Lifestyle|20.01.2019 17:49

Η διαφορετική προσέγγιση της έννοιας «ριάλιτι» (vids)

Χρήστος Ιερείδης

Ένα από τα καλύτερα ριάλιτι που μεταδόθηκαν στη σεζόν μέχρι τώρα το είχε η ΕΡΤ1 και -το πιθανότερο- μάλλον λίγοι το πήραν είδηση. Ήταν και η ώρα προβολής τέτοια, βλέπετε, που καθορίζεται από το περιεχόμενο της εκπομπής.

Ποια «Nomads», «Power of Love», «My Style Rocks», «Greece Next Top Model» και «Survivor»... Το ριάλιτι της ΕΡΤ1 έχει τρεις παρουσιάστριες, πραγματικές δημοσιογράφους.

Δεν είχε όμως ούτε εξωτισμό, όπως το «Nomads» ή το «Survivor», ούτε ξεκατίνιασμα, όπως το «My Style Rocks» ή το «Greece Net Top Model». Είχε τον σκληρό ρεαλισμό της ίδιας της ζωής, τη σκληρή πραγματικότητα χιλιάδων «παικτών» που εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο. Χωρίς ασφάλεια ειδικών ομάδων τηλεοπτικών παραγωγών. Πρόκειται για «ακροβάτες» χωρίς δίχτυ ασφαλείας που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Ωραίο το ριάλιτι της ΕΡΤ1, αλλά δεν είναι καθημερινό. Έχει δεκαπενθήμερη -ίσως και λίγο παραπάνω- ημερομηνία προβολής. 

Δεν είναι γκλάμουρ, τουλάχιστον όπως η «λάμψη» εκλαμβάνεται και σερβίρεται από ένα τμήμα του μιντιακού συστήματος. Έχει το γκλάμουρ της ζωής της ίδιας, αν και σκονισμένης, φθαρμένης και σημαδεμένης για μερικές χιλιάδες διπλανούς μας. 

Δύσκολο το ριάλιτι της ΕΡΤ1 που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι Εμμανουέλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν και Μάχη Νικολάρα.

Η επίμαχη «ΕΡΤ Report» τους ήταν μια αποκαλυπτική έρευνα για τα νέα ναρκωτικά, τις συνθετικές ουσίες που εξαθλιώνουν πιο γρήγορα τους χρήστες, μια συγκλονιστική έρευνα για τη φτώχεια, την αστεγία, τη βία -«υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μαχαιρωθεί για πέντε χάπια που κοστίζουν πέντε ευρώ» δήλωσε χρήστης σε πρόγραμμα απεξάρτησης στην κάμερα-, τις μολυσματικές και ψυχικές ασθένειες, για την κατάσταση στις πιάτσες της Αθήνας, τις καινοτόμες λύσεις που απαιτούνται.

Η εκπομπή φαίνεται να είχε καλά δουλεμένη προετοιμασία, πειθαρχημένο σχέδιο εκτέλεσης και ξεκάθαρο στόχο.

Η συγκεκριμένη εκπομπή με ψυχρό βλέμμα κοίταξε το θέμα κατάματα. Άλλωστε η ένταση και κάθε είδους φόρτιση ανάβλυζαν από τις μαρτυρίες, είτε αυτές ήταν -πρώτιστα- εκείνων που είχαν αναμετρηθεί με τους εαυτούς τους, έδωσαν προσωπικές «μάχες» και τις κέρδισαν με σκοπό να διεκδικήσουν την επανατοποθέτησή τους στη ζωή και την κοινωνία, είτε κάποιων από εκείνους που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης, είτε πολιτών-μελών συλλογικοτήτων, είτε εκπροσώπων θεσμικών φορέων και οργανισμών, είτε εκπροσώπων των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ.

Με σεβασμό στα μέλη αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, η εκπομπή «έδωσε» μικρόφωνο, ακούστηκε η φωνή τους, ο -με αξιοπρέπεια- λόγος τους. Ειδικοί περιέγραψαν την ταχύτητα παραγωγής ψυχοδραστικών ουσιών που ξεπερνά τα ανακλαστικά των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας, ενώ μάθαμε ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΕ θέσπισε νέα νομοθεσία για να αντιμετωπίσει -με έναν ορισμό- την απειλή των συνθετικών ναρκωτικών.

Η εκπομπή ταξίδεψε έως τη Λισαβόνα και έδειξε μέσα από ολιστική προσέγγιση, με κατευθυντήριους άξονες τον ανθρωπισμό και τον ρεαλισμό, πώς αντιμετώπισαν τα ναρκωτικά και τις επιπτώσεις τους, ώστε σήμερα οι Πορτογάλοι να θεωρούνται πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα.

Η «ΕΡΤ Report» εστίασε στη μείωση της βλάβης, δηλαδή στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την προστασία των πιο ευάλωτων από τις ψυχοδραστικές ουσίες χρηστών, αλλά και για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας. Από το streetwork και τη διανομή υγειονομικού υλικού μέχρι τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης.

Με σεβασμό στον τηλεθεατή 

Εκπομπές όπως η συγκεκριμένη, με ανθρώπινο πρόσημο, ερευνητική δημοσιογραφία, ποιοτικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν όχι μόνο σε εναλλακτικά ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και στα αποκαλούμενα συστημικά του εξωτερικού, διότι εκεί απλώς σέβονται τον τηλεθεατή, άρα τον πολίτη, δεν εθελοτυφλούν, αντιλαμβάνονται πλήρως και σέβονται τον πολυσύνθετο ρόλο τους απέναντι στην κοινωνία. Ο οποίος, πάντως, δεν είναι εκείνος μόνο της προσφοράς της αποχαυνωτικής, ανερμάτιστης ψυχαγωγίας

ΕΡΤ ReportριάλιτιΕΡΤεκπομπή