Lifestyle|06.11.2021 09:45

Natalie Wood: Στο φως το μεγάλο μυστικό του Χόλιγουντ - Η ηθοποιός κακοποιήθηκε στην εφηβεία από τον Kirk Douglas

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Αποκαλύψεις σοκ «υπόσχεται» το νέο βιβλίο για την πολυτάραχη ζωή και τον μυστηριώδη θάνατο της κινηματογραφικής σταρ, Νάταλι Γουντ (Natalie Wood). Η 75χρονη αδερφή της ισχυρίζεται στο βιβλίο «Little Sister», που κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα, ότι η Νάταλι Γουντ, μια από τις πιο λαμπερές σταρς του σινεμά και παιδί-θαύμα, κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν έφηβη από τον επίσης πασίγνωστο σταρ, Κερκ Ντάγκλας (Kirk Douglas).

Για δεκαετίες, υπήρξε μία από τις πιο σκοτεινές φήμες στο Χόλιγουντ ότι η Νάταλι Γουντ κακοποιήθηκε σεξουαλικά στην εφηβεία της από κορυφαίο ηθοποιό της κινηματογραφικής σκηνής, που είχε τα διπλάσια χρόνια της, με το περιστατικό να λέγεται ότι συνέβη στο περίφημο ξενοδοχείο Chateau Marmont. Το βιβλίο αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις μιας και το πρόσωπο που όλοι συζητούσαν «πίσω από κλειστές πόρτες» κατονομάζεται πλέον φανερά. Και είναι ο διάσημος σταρ Κερκ Ντάγκλας!

«Ήρθε στο αυτοκίνητο αναμαλλιασμένη, σε κακή κατάσταση»

«Θυμάμαι ότι η Νάταλι εκείνο το βράδυ ήταν ιδιαίτερα όμορφη. Η μαμά και εγώ την αφήσαμε στην είσοδο του Chateau Marmont» γράφει η αδερφή της ηθοποιού, Λάνα Γουντ στο βιβλίο της «Little Sister». Το περιστατικό σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται συνέβη το καλοκαίρι του 1955, την περίοδο που η Νάταλι Γουντ γυρνούσε την ταινία «The Searchers», και η μικρή της αδερφή ήταν μόλις 8 ετών.

Η συνάντηση είχε κανονιστεί από τη μητέρα της, Μαρία Ζακαρένκο (Maria Zakharenko), η οποία πίστευε ότι «με ένα νεύμα της θα άνοιγαν όλες οι πόρτες του Χόλιγουντ». «Μου φάνηκε ένας αιώνας πριν η Νάταλι να επιστρέψει το αυτοκίνητο και ξύπνησα από την πόρτα που έκλεισε με δύναμη. ήταν αναμαλλιασμένη σε κακή κατάσταση, πολύ αναστατωμένη. Αμέσως άρχισαν να μιλούν ψιθυριστά, αλλά κάτι πάρα πολύ κακό είχε συμβεί στην αδερφή μου. Ήμουν πολύ μικρή για να το καταλάβω και για να μου το πουν» γράφει η Λάνα.

Σύμφωνα με το βιβλίο, Λάνα και Νάταλι δεν ξανασυζήτησαν αυτό που έχει συμβεί εκείνο το βράδυ, παρά πολλά χρόνια αργότερα, όταν η ηθοποιός της αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί. Η Λάνα θυμάται ότι η Νάταλι και η μητέρα της έκαναν μια συμφωνία να μην αποκαλύψουν το περιστατικό, καθώς θα έβλαπτε την ανερχόμενη τότε καριέρα της στο Χόλιγουντ.  Όπως αναφέρει, η μητέρα της της είπε «Suck it up»!  

Σημαντικό μέρος του βιβλίου αναφέρεται στον μυστηριώδη θάνατο της Νάταλι Γουντ το 1981, όταν το σώμα της βρέθηκε να επιπλέει στα νερά του νησιού Καταλίνα της Καλιφόρνια. Οι αρχές αρχικά θεώρησαν ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε πνιγμό, αλλά τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή. Στο κέντρο των ερευνών υπήρξε ο τότε σύζυγός της Ρόμπερτ Βάγκνερ (Robert Wagner). Η Λάνα τον θεωρεί -σε κάποιο επίπεδο -υπεύθυνο για το θάνατο της Γουντ.

Κερκ Ντάγκλας - Ένας αυτοδημιούργητος «μύθος» στο απυρόβλητο

Στο βιβλίο, η Λάνα Γουντ θυμάται ότι υποσχέθηκε στην αδερφή της να μην αποκαλύψει την επίθεση από τον Ντάγκλας, αλλά οι φήμες ήταν τόσο έντονες ώστε όταν πέθανε το 2020 ο Κερκ Ντάγκλας σε ηλικία 103 ετών, το όνομα «Natalie Wood» έγινε trend μαζί με το δικό του στο Twitter.

H Λάνα, που ήταν και εκείνη ηθοποιός με συμμετοχές στο «The Searchers» και στην τηλεοπτική σειρά «Peyton Place» πιστεύει ότι μιας και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν πεθάνει δεν χρειάζεται να κρατήσει την υπόσχεσή της για να «προστατεύσει» κανέναν. Ο γιος του Κερτ Ντάγκλας, Μάικλ Ντάγκλας (Michael Douglas) εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ο Θεός να τους συγχωρέσει και τους δύο».

Ο Κερκ Ντάγκλας ήταν ένας από τους αστέρες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Γνωστός για τις ταινίες: Αμάρτημα του Παρελθόντος (Out of the Past, 1947), Φλογισμένα Πάθη (Champion, 1949), Αστυνομική Ιστορία (Detective Story , 1951), Το Τελευταίο Ατού (Ace in the Hole, 1951), Η Ωραία και το Κτήνος (The Bad and the Beautiful, 1952), 20 Χιλιάδες Λεύγες Υπό την Θάλασσα (20000 Leagues Under the Sea, 1954), Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for Life, 1956), Σταυροί στο Μέτωπο (Paths of Glory, 1957), Σπάρτακος (Spartacus, 1960) και Επτά Ημέρες του Μαΐου (Seven Days in May, 1964).

Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου χωρίς να το κερδίσει ποτέ και το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως «δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του κινηματογράφου». Έχει επίσης βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη και το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών.

Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, ο μικρός Κερκ Ντάγκλας πουλούσε τρόφιμα σε ανθρακωρύχους για να βοηθήσει την κατάσταση στο σπίτι του. Αργότερα όντας ήδη διάσημος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι άλλαξε τουλάχιστον 40 δουλειές πριν γίνει ηθοποιός.

Ο Ντάγκλας κατετάγη στο ναυτικό το 1941, αφότου οι Η.Π.Α. μπήκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πήρε απαλλαγή το 1944 όμως, ως τραυματίας πολέμου. Τον Μαΐου του 1943, ενώ βρισκόταν στο μέτωπο, είδε μια φωτογραφία της Νταΐάνα Ντιλ, της πρώην του συμφοιτήτριας στο εξώφυλλο του περιοδικού Life και είπε στους συμπολεμιστές του ότι μια μέρα επρόκειτο να την παντρευτεί. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς το ζευγάρι παντρεύτηκε και μαζί απέκτησαν δυο παιδιά, τον ηθοποιό Μάικλ Ντάγκλας και τον Τζόελ. Χώρισαν όμως το 1951. O ίδιος ο Ντάγκλας είχε παραδεχθεί σε συνέντευξ;h του ότι ήταν λάτρης των γυναικών και ένας άπιστος σύζυγος.

Τον Δεκέμβριο του 2016, λιγότερο από έναν χρόνο πριν το κίνημα MeToo κάνει την εμφάνισή του στην Αμερική, η ηθοποιός και χορεύτρια Neil Adams είχε πει σε μία φίλη της ότι «δεν μπορούσες να καθίσεις δίπλα του χωρίς το χέρι του να ψαχουλεύει τα πόδια σου».

Στα δικά του απομνημονεύματα με τίτλο «The Ragman’s Son» (1988)  ο Ντάγκλας αναφέρει την γνωρίμία του με τη Νάταλι Γουντ. Θυμάται να οδηγεί προς το σπίτι του ένα βράδυ και να τον σταματάει ένα κόκκινο φανάρι. Η πόρτα του μπροστινού αυτοκινήτου άνοιξε και ένα όμορφο κορίτσι βγήκε από αυτό με μία σουέντ ζακέτα. «Κύριε Ντάγκλας θα μπορούσατε να υπογράψετε πάνω στη ζακέτα μου;» τη θυμήθηκε να λέει. Από το μπροστινό αυτοκίνητο βγήκε και η οδηγός, που ήταν η μητέρα της και του συστήθηκε: «Αυτή είναι η κόρη μου και παίζει σε ταινίες. Το όνομα της είναι Νάταλι Γουντ» είπε.

Νάταλι Γουντ - Από το «West Side Story» στον «Επαναστάτη χωρίς αιτία»

Νάταλι Γουντ η Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1938 και ξεκίνησε την καριέρα της κατά την παιδική της ηλικία στα 25 της χρόνια έχει ήδη τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο έγινε το 1943 στην ταινία Κρεμάστε τους (The Moon Is Down) και το 1947, στα εννιά της χρόνια, ερμήνευσε το ρόλο της κόρης της Μορίν Ο'Χάρα στην χριστουγεννιάτικη ταινία ΄Το θαύμα της 34ης οδού (Miracle on 34th Street) και το ρόλο της κόρης της Τζιν Τίρνεϊ στην ταινία Ψυχές στην ομίχλη (The Ghost and Mrs. Muir). Κατά την εφηβεία της η ερμηνεία της στην ταινία Επαναστάτης χωρίς αιτία (Rebel Without a Cause, 1955) της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.

Πρωταγωνίστησε στις ταινίες μιούζικαλ: Γουέστ σάιντ στόρι (West Side Story, 1960) και Γυμνή κάθε βράδυ (Gypsy, 1962) κι έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στις ταινίες: Πυρετός στο αίμα (Splendor in the Grass, 1961) και Αγάπησα έναν Ξένο (Love with the Proper Stranger, 1965). Είναι επίσης γνωστή για τις ταινίες της Η αιχμάλωτος της ερήμου (The Searchers, 1956), Έρωτες που σβήνουν την αυγή (Inside Daisy Clover, 1965), Αγάπη για τον έρωτα (This Property is Condemned, 1966) και Μπομπ και Κάρολ και Τεντ και Αλίκη (Bob & Carol & Ted & Alice, 1969).

Η Γουντ κατά τη δεκαετία του 1970 περιόρισε τις κινηματογραφικές της εμφανίσεις, απέκτησε μια κόρη, τη Νατάσα Γκρέγκσον Βάγκνερ, από τον δεύτερό της σύζυγο, Ρίτσαρντ Γκρέγκσον και μετά το διαζύγιό τους το 1972 ξαναπαντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο Ρόμπερτ Βάγκνερ με τον οποίο υπήρξε παντρεμένη από το το 1957 εως και το 1962. Η Γουντ απέκτησε άλλη μια κόρη, την Κόρτνεϊ, μετά το δεύτερό της γάμο με τον Βάγκνερ. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η ηθοποιός στράφηκε στην τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας στην τηλεοπτική επανεκτέλεση της ταινίας του 1953 Όσο υπάρχουν άνθρωποι (From Here to Eternity). Η συμμετοχή της στην τηλεταινία αυτή της χάρισε μια ακόμη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. 

Όταν βρέθηκε να επιπλέει νεκρή  - Αντιφάσεις και μαρτυρίες

Τα γυρίσματα της ταινίας «Βrainstorm» την είχαν κουράσει και ο σύζυγός της Ρόμπερτ Βάγκνερ κανόνισε μία μικρή θαλάσσια απόδραση με τον γιοτ τους. Μαζί τους ήταν ο συμπρωταγωνιστής της Γουντ, Κρίστοφερ Γουόκεν (Christopher Walken). Tο πρωί της 28ης Νοεμβρίου του 1981 η Γουντ βρέθηκε να επιπλέει νεκρή σε έναν όρμο του νησιού Καταλίνα σε απόσταση ενός μιλίου από το σκάφος. Πώς βρέθηκε στο νερό η ηθοποιός που φοβόταν το κολύμπι; Κανένας δεν είδε τι συνέβη και αρχικά η πιθανότερη εκδοχή ήταν όταν πήγε να πάρει τη βάρκα από την αποβάθρα, έχασε την ισορροπία της και έπεσε στη θάλασσα.

Ο Γουόκεν κατέθεσε πως το ζευγάρι τσακώθηκε και η αυτοψία του ιατροδικαστή έδειξε ότι είχε τραύματα στο σώμα, τα χέρια και το λαιμό. Επίσης βρέθηκε αλκοόλ στο αίμα της και διαπιστώθηκε ότι είχε πάρει χάπια.  Ο πνιγμός της Νάταλι Γουντ συντάραξε την αμερικανική κοινή γνώμη στην κηδεία της το φέρετρο κράτησαν ιερά τέρατα του θεάματος όπως οι: Φρανκ Σινάτρα, Φρεντ Αστέρ, Ροκ Χάντσον, Γκρέγκορι Πεκ, Ντέιβιντ Νίβεν, Λόρενς Ολίβιε  και Ηλία Καζάν.

Φήμες ότι ο σύζυγός της Ρόμπερτ Βάγκνερ με τον οποίο είχαν παντρευτεί δύο φορές είχε κάποιο ρόλο στον θάνατό της, ενώ οργίαζαν τα σχόλια ότι ο Κρίστοφερ Γουόκεν ήταν εραστής της. Ο Ρόμπερτ Βάγκνερ στην αυτοβιογραφία του «Τα κομμάτια της καρδιάς μου» (2008) έγραφε ότι εκείνο το βράδυ είχαν έντονο καβγά και αυτός έσπασε ένα μπουκάλι κρασί στο τραπέζι. Όταν τα μεσάνυχτα την αναζήτησε έλειπε.  Αντιφατικές μαρτυρίες λένε ότι η Νάταλι Γουντ δεν φοβόταν καθόλου το νερό και μάρτυρες είπαν ότι την έβλεπαν να κυκλοφορεί συχνά στο λιμάνι με ένα μικρό φουσκωτό και να πηγαινοέρχεται στο γιοτ. 

Η κόρη της Νάταλι Γουντ σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή της σταρ

Η κόρη της Νάταλι Γουντ, Νατάσα Γκρέγκσον Βάγκνερ, συμμετείχε ενεργά στην παραγωγή του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ με τη σφραγίδα του HBO «Natalie Wood: What Remains Behind».

Ο θάνατος της σταρ του Χόλιγουντ στα 43 της, παραμένει μυστήριο, όπως και η ενοχή του πρώην συζύγου της Ρόμπερτ Βάγκνερ, ο οποίος το 2018 θεωρήθηκε ύποπτος στα πλαίσια μιας νέας έρευνας των αρχών γύρω από τις συνθήκες του ατυχήματος που έκοψε το νήμα της ζωής της. Το ντοκιμαντέρ ασχολείται και με αυτή την σκοτεινή παράμετρο αφήνοντας τον Βάγκνερ να πει τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη.

«Τη μέρα που πέθανε η μαμά μου, όλος ο κόσμος μου έγινε συντρίμμια» λέει η κόρη της Γουντ, που ήταν μόλις 11 χρονών όταν η μητέρα της πνίγηκε στη νήσο Καταλίνα, το 1981. «Από τότε, εστίασαν τόσο στο πώς πέθανε που επισκιάστηκε το τι άνθρωπος ήταν» σημειώνει.

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ με την υπογραφή στη σκηνοθεσία του Λοράν Μπουζερό, περιλαμβάνει πλάνα από την ιδιωτική ζωή της Γουντ και της οικογένειας της και στιγμές από την εκπληκτική, πολυετή καριέρα της: από την εμφάνισή της σε ηλικία εννιά ετών στην ταινία «Miracle on 34th Street» έως τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες «Επαναστάτης χωρίς αιτία» και «West Side Story».

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν, μεταξύ άλλων, ο Ρόμπερτ Βάγκνερ, η κόρη της Γουντ, Κόρτνεϊ Μπρουκ Βάγκνερ, η Μία Φάροου, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και ο Έλιοτ Γκουλντ. Αναφορά γίνεται σε πολλές από τις σχέσεις της Νάταλι Γουντ, πριν το τρέιλερ εστιάσει στον Ρόμπερτ Βάγκνερ με τον οποίο παντρεύτηκαν δύο φορές. «Δεν πιστεύω ότι έχει περάσει ούτε μία μέρα που να μη σκέφτομαι τη Νάταλι» λέει ο ίδιος στο τρέιλερ. Η αδελφή της Νάταλι Γουντ, Λάνα, είχε αποξενωθεί από τις ανιψιές της και είχε αρνηθεί να μιλήσει στο ντοκιμαντέρ.

Με πληροφορίες από Guardian, Associated Press News, Wikipedia, HBO 

σεξουαλική κακοποίησηΧόλιγουντΚερκ ΝτάγκλαςΝάταλι ΓουντMeTooΡόμπερτ Βάγκνερκακοποίηση