Lifestyle|14.01.2022 12:54

Πρίγκιπας Άντριου: Του αφαιρέθηκαν οι στρατιωτικοί τίτλοι με απόφαση της βασίλισσας Ελισάβετ

Newsroom

Ο πρίγκιπας Άντριου, ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, αποποιήθηκε τους στρατιωτικούς τίτλους του και παραιτήθηκε από όλες τις βασιλικές πατρωνίες του, ανακοίνωσαν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μία ημέρα αφότου η αμερικανική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημά του να θέσει στο αρχείο την υπόθεση της Βιρτζίνια Τζιούφρε που τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση.

«Με τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση της βασίλισσας» οι τίτλοι και οι πατρωνίες του Δούκα της Υόρκης επέστρεψαν σε εκείνην. Ο Άντριου «θα συνεχίσει να μην ασκεί δημόσια καθήκοντα και θα υπερασπιστεί τον εαυτό του σε αυτήν την υπόθεση ως ιδιώτης», προστίθεται στην ανακοίνωση. Αυτή η σημείωση αφήνει να εννοηθεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα πληρώσει τα νομικά έξοδα και τις αμοιβές των δικηγόρων του.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μια βασιλική πηγή είπε ότι ο Άντριου δεν θα χρησιμοποιεί στο εξής τον τίτλο της «Βασιλικής Υψηλότητας» και ότι οι άλλοι ρόλοι του θα ανατεθούν στα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Νωρίτερα, περισσότεροι από 150 βετεράνοι του βρετανικού στρατού, κάλεσαν τη βασίλισσα να αφαιρέσει τους τίτλους του Άντριου, ο οποίος ήταν πιλότος ελικοπτέρου και είχε διακριθεί στον πόλεμο των Φόκλαντ. Στην επιστολή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αντιμοναρχική οργάνωση Republic, οι βετεράνοι κατηγορούν τον πρίγκιπα ότι δεν τίμησε τις υποχρεώσεις του ως στρατιωτικός, να επιδεικνύει «χρηστότητα, εντιμότητα και ευυπόληπτη συμπεριφορά».

Πρίγκιπας Άντριου: Αρνείται ν' σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου

Ο πρίγκιπας Άντριου παραμένει στο μάτι του κυκλώνα λόγω των σχέσεων που είχε με τον παιδεραστή μεγαλοεπενδυτή, Τζέφρι Επστάιν. Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη απέρριψε άλλη μια προσφυγή του πρίγκιπα στην αγωγή που υπέβαλε σε βάρος του η Βιρτζίνια Τζιούφρε για σεξουαλική κακοποίηση. Η 38χρονη τον κατηγορεί ότι την κακοποίησε σεξουαλικά τρεις φορές, όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

«Η νομική ομάδα μου συνέστησε να μην υπάρξει κανένα σχόλιο» δήλωσε μία εκπρόσωπος. Η απόφαση του δικαστή Λιούις Κάπλαν σημαίνει πως ο Άντριου μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος σε δίκη που θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποια στιγμή, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός.

Ο πρίγκιπας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα δημόσια καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια, λόγω των διασυνδέσεών του με τον Επστάιν και έπειτα από μια ολέθρια συνέντευξη στην τηλεόραση του BBC, όπου ήλπιζε ότι θα καθάριζε το όνομά του, αλλά οδήγησε, αντίθετα, στη γελοιοποίησή του και σε περαιτέρω ερωτήματα.

Η Γκίσλεϊν Μάξουελ, η Βρετανίδα σύντροφος και συνεργός κατά πολλούς του Τζέφρι Επστάιν, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2020 από το FBI σύμφωνα το NBC News. Η κληρονόμος μεγάλης περιουσίας θεωρείται ότι συμμετείχε ή οργάνωνε τους βιασμούς και τις αποπλανήσεις για λογαριασμό του Επστάϊν. Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που του είχε ασκηθεί από το εισαγγελικό γραφείο της Νέας Υόρκης, ο Έπσταϊν από το 2002 έως και το 2005 πλήρωνε ανήλικα κορίτσια, ακόμη και 14 ετών, ώστε να έχουν σεξουαλικές επαφές μαζί του.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν πως δεν θα κάνουν κάποιο σχόλιο για ένα νομικό ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το τηλεοπτικό κανάλι ITV, επικαλούμενο μια πηγή από το γραφείο του πρίγκιπα Άντριου, μετέδωσε ότι οι νομικοί σύμβουλοί του δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου. Σημείωσαν, όμως, ότι η απόφαση του δικαστή δεν αφορούσε την ουσία της υπόθεσης.

Πρίγκιπας Άντριου: Πουλάει το σπίτι στην Ελβετία για τα δικαστικά έξοδα

Όπως έγινε γνωστό, ο πρίγκιπας Άντριου χρειάζεται άμεσα χρήματα και αυτή τη φορά δεν θα τον βοηθήσει η μητέρα του. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα βοηθήσει τον Άντριου να διευθετήσει την υπόθεση» λένε σύμφωνα με την Daily Mail, πηγές κοντά στο παλάτι του Μπάκινγχαμ.

Για να μπορέσει ν' ανταπεξέλθει στα δικαστικά έξοδα και τις αμοιβές των δικηγόρων του, ο πρίγκιπας Άντριου προσπαθεί να πουλήσει το ελβετικό σαλέ που αγόρασε το 2014 στο Βερμπιέ - το οποίο αποκαλείται το πιο ακριβό χωριό του κόσμου- έναντι 16,6 εκατ. λιρών. Η αγορά είχε γίνει από κοινού με την πρώην σύζυγό του Sarah Ferguson. Το ακίνητο βγαίνει στο σφυρί προς 17 εκατ. λίρες, επειδή η βασίλισσα αρνείται να πληρώσει τον λογαριασμό για τον διακανονισμό στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της Βιρτζίνια Τζιούφρι.

πρίγκιπας ΆντριουΣκάνδαλο Επστάινειδήσεις τώραδικαστήριοΤζέφρι ΈπσταϊνΒασίλισσα Ελισάβετ