Lifestyle|09.03.2022 09:00

«Ήμουν 7 ετών όταν αυτοκτόνησε»: Η Τατιάνα Μπλάτνικ μιλά για τον πατέρα της και την πλατφόρμα ψυχικής υγείας «Breathe»

Newsroom

Η σύζυγος του Νικόλαου Γλύξμπουργκ, Τατιάνα Μπλάτνικ, στην πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και τον Άρη Καβατζίκη για το ψυχικό τραύμα που της προκάλεσε η αυτοκτονία του πατέρα της, σκιαγράφησε τη δική της Ελλάδα και αναφέρθηκε στον σύζυγό της, Νικόλαο.

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αναφέρθηκε αρχικά στην πλατφόρμα ψυχικής υγείας που έχει δημιουργήσει, αλλά και το περιστατικό από την παιδική ηλικία της που την σημάδεψε. «Η ιδέα για τη δημιουργία της πλατφόρμας ψυχικής υγείας Breathe γεννήθηκε εν μέσω lockdown και  πανδημίας, όταν όλοι είχαμε άγχος και ανησυχίες. Ένιωσα ότι το αυτοκίνητο μου ήταν ο ασφαλής μου χώρος και μια μέρα είπα στον εαυτό μου απλά να αναπνεύσει και ότι όλα θα πάνε καλά.

Η ψυχική υγεία είναι ένα τεράστιο θέμα που αποτελεί ακόμη ταμπού και μας αφορά όλους. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας αποτελούν στίγμα για την κοινωνία μας, εγώ και ο περίγυρός μου είμαστε πολύ ανοιχτοί σε αυτό το θέμα, γι’ αυτό κάναμε το «Breathe».Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως είναι φυσιολογικό να μην είναι κάποιος καλά», δήλωσε αρχικά η Τατιάνα Μπλάτνικ.

«Ο ΠΟΥ λέει ότι επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους, αυτός είναι ο μέσος όρος ενός νοικοκυριού. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας αποτελούν στίγμα για την κοινωνία μας, εγώ και ο περίγυρός μου είμαστε πολύ ανοιχτοί σε αυτό το θέμα, γι’ αυτό κάναμε το "Breathe"».

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αναφέρθηκε και στην ζωή της στην Ελλάδα, στο πλευρό του συζύγου της Νικόλαου Γλύξμπουργκ: «Απολαμβάνω τα απλά πράγματα στη Ελλάδα, όπως το να πάω στο μανάβικο το οποίο αγαπώ γιατί μαγειρεύω. Μού πήρε πολύ καιρό να συνηθίσω να τρώω αργά βραδινό στην Ελλάδα, αλλά τώρα έχω προσαρμοστεί στα περισσότερα πράγματα».

«Θέλω να δείξω στον κόσμο ότι είναι μια χαρά το να μην είναι κάνεις τέλειος. Την πρώτη φορά που είδα την Ελλάδα, ήταν μέσα από τα ματιά του συζύγου μου. Τη ζήλεψα την Ελλάδα, γιατί ο Νικόλαος ήταν πολύ ερωτευμένος μαζί της και ήταν σαν την "άλλη" γυναίκα μέσα στο σπίτι. Όταν μετακόμισα πλέον, αφέθηκα και δημιούργησα τη δική μου Ελλάδα», είπε η Τατιάνα Μπλάτνικ.

«Σε προσωπικό επίπεδο έχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν 7 ετών, αυτοκτόνησε»

Η Τατιάνα Μπλάτνικ γεννήθηκε στο Καράκας (Βενεζουέλα) στις 28 Αυγούστου 1980 και μεγάλωσε στην Ελβετία. Είναι η κόρη του Σλοβένου επιχειρηματία Λάντισλαβ Μπλάτνικ και της Γερμανίδας αριστοκράτισσας Μαρί Μπίερλαϊν. Ο πατέρας της γεννήθηκε στην Γιουγκοσλαβία (σήμερα Σλοβενία) το 1931 και μετοίκησε στην Βενεζουέλα. Για κάποιο διάστημα ήταν αρραβωνιασμένος με την σταρ του Χόλιγουντ, Νάταλι Γουντ. 

Η ίδια είπε για τον ότι «Έχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν 7 ετών, αυτοκτόνησε. Αυτό είναι ένα προσωπικό ταξίδι, μία προσωπική δέσμευση. Αυτό είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μιλάει. Και όταν βγήκα να το πω και πολλοί άνθρωποι μου είπαν "Τατιάνα μην το κάνεις. Δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι αυτά τα πράγματα, αυτό είναι για το σπίτι". Αλλά η αλήθεια είναι πως 800 χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει 1 άνθρωπος κάθε 30 δευτερόλεπτα. Δεν χρειάζεται να αποτελεί τόσο βάρος συνέχεια. Αλλά δεν ήταν τόσο η πράξη που με επηρέασε, ήταν η σιωπή γύρω από αυτή και το ότι κανείς δε μίλαγε για αυτή. Ευχαριστώ την οικογένειά μου που σχεδόν μου έδωσε την άδεια και μου είπε "Τατιάνα, βγες εκεί έξω, μίλα στον κόσμο και βεβαιώσου ότι κανείς δεν υποφέρει. Αν μπορείς να βοηθήσεις έναν άνθρωπο, πήγαινε και κάν' το», εξήγησε η σύζυγος του πρίγκιπα Νικόλαου.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι: «Μέχρι τα 14 μου δεν γνώριζα πως ο πατέρας μου έχει αυτοκτονήσει, το έμαθα στα 17. Αλλά το να μιλήσω ανοιχτά, το ένιωσα λίγο μετά τα 20. Πήγα στο Πανεπιστήμιο και έγραψα την πτυχιακή μου εργασία στην Κοινωνιολογία με θέμα την αυτοχειρία. Ήμουν ανοιχτή σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ακόμη πολλή ντροπή για αυτό. Το ψυχικό τραύμα ήταν μεγαλύτερο όταν έμαθα την αλήθεια, ίσως, οι δάσκαλοί μου να γνώριζαν την αλήθεια, εγώ, όμως, δεν τη γνώριζα».

Η Τατιάνα Μπλάτνικ δεν έκρυψε πως μετά από δώδεκα χρόνια γάμου αυτό που την εκπλήσσει ακόμα ευχάριστα στο σύζυγό της είναι η υπομονή του, ενώ εκείνη την εξάσκησε αρκετά όταν βρέθηκε κολλημένη στην κίνηση στους ελληνικούς δρόμους.

----------------------

* Γραμμή αυτοβοήθειας στο 1018 (Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία – Κλίμακα) - suicide-help.gr
* Κάτω των 18 ετών, τηλέφωνο στο 1056 (Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS – Χαμόγελο του Παιδιού) - hamogelo.gr

ψυχική υγείαειδήσεις τώρααυτοκτονίαΤατιάνα Μπλάτνικ