Lifestyle|02.04.2022 15:00

Δημήτρης Παπανικολάου: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού μιλάει για την κόρη του που βρίσκεται επίσης στο φάσμα του αυτισμού

Newsroom

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού) είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε έτους, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και του συνδρόμου Asperger, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με αφορμή την ημέρα, σήμερα Σάββατο 2 Απριλίου, ο Δημήτρης Παπανικολάου παραχώρησε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι». Ο πρώην μπασκετμπολίστας, που έχει αποκαλύψει ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενημέρωσης που κάνει γύρω από το συγκεκριμένο θέμα αλλά και την κόρη του που βρίσκεται επίσης στο φάσμα του αυτισμού.

Ακολουθούν κάποια σημαντικά σημεία την συνέντευξης αλλά και το βίντεο που πρέπει οπωσδήποτε να δει κάποιος καθώς περιέχει πολύ σημαντικά μηνύματα. 

«Ο αυτισμός έχει διάφορες λειτουργικότητες και όλη αυτή την προσπάθεια την ξεκίνησα λόγω της κόρης μου. Είναι και η κόρη μου στο φάσμα του αυτισμού. Μας παρακολουθεί. Είναι ένα υπέροχο κορίτσι».

«Ρωτήσαμε την Άρια και τους σύμβουλους ψυχικής υγείας και είδαμε ότι για το καλό της αλλά και για το καλό όλων των παιδιών είναι καλύτερα να το μοιραστούμε. Η Άρια μού είπε ότι πρέπει να το πω. Παιδιά συγγνώμη χαλάω την εκπομπή».

«Έχω κάνει μεγάλη προετοιμασία, δεν ήθελα να κάνω επίκληση στο συναίσθημα. Ότι έχω πει για μένα είναι αλήθεια, ο λόγος που μίλησα είναι η Άρια και επειδή δεν μου αρέσει η λέξη “επώνυμος”, όλοι έχουν ένα επώνυμο. Όταν είδα ότι κάνουν αυτά τα πράγματα στην Άρια που ο μπαμπάς της έχει μια αναγνωρισιμότητα, σκέφτηκα “τι θα κάνουν σε κάποιον που δεν τον ξέρουν;”».

«Θέλω να πω στον κόσμο – δε θέλω να παρουσιαστώ σαν Άγιος- είχα και έπαρση, και αλαζονεία, μπορεί και εγώ να προσέβαλα κάποιον».

«Όλοι κάνουμε λάθη, αρκεί να μην είναι τόσο σοβαρά. Ρωτήσαμε την Άρια, γιατί όλοι οι γονείς έχουμε ένα άγχος για το μετά. Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη σε αυτό το θέμα… Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν».

Ακολουθεί το βίντεο 

Σίσσυ ΧρηστίδουσυνέντευξηαυτισμόςΔημήτρης Παπανικολάουειδήσεις τώρακόρη