Lifestyle|05.12.2022 09:17

Blonde: O σκηνοθέτης της ταινίας απαντά στα σχόλια περί «εκμετάλλευσης» της Μέριλιν Μονρόε - «Είναι νεκρή»

Newsroom

Ο σκηνοθέτης του Blonde, Andrew Dominik φαίνεται να απολαμβάνει τις αντιδράσεις του κοινού για την απεικόνιση του θρύλου του κινηματογράφου, Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe) στην ταινία του.

Ο 55χρονος Αυστραλός σκηνοθέτης δήλωσε ότι ήταν «πραγματικά ευχαριστημένος» που η μυθοπλαστική εκδοχή της ζωής της «εξόργισε τόσους πολλούς ανθρώπους» μετά την πρεμιέρα της στο Netflix τον Σεπτέμβριο, καθώς έδωσε το παρών την Κυριακή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Red Sea Film Fest στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter. Ο ίδιος σχολίασε την αντίδραση του αμερικανικού κοινού, δηλώνοντας: «Μισούσαν την ταινία! Τώρα ζούμε σε μια εποχή όπου είναι σημαντικό να παρουσιάζουμε τις γυναίκες ως ενδυναμωμένες και θέλουν να ανακαλύψουν εκ νέου τη Μέριλιν Μονρόε ως ενδυναμωμένη γυναίκα. Αυτό θέλουν να δουν. Και αν δεν τους το δείχνεις αυτό, τους αναστατώνει», εξήγησε ο Dominik.

«Το οποίο είναι κάπως περίεργο, επειδή είναι νεκρή. Η ταινία δεν κάνει καμία διαφορά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», συνέχισε. «Αυτό που πραγματικά εννοούν είναι ότι η ταινία εκμεταλλεύτηκε τη μνήμη τους γι' αυτήν, την εικόνα τους γι' αυτήν, κάτι που είναι αρκετά δίκαιο. Αλλά αυτή είναι η όλη ιδέα της ταινίας. Προσπαθεί να πάρει την εικονογραφία της ζωής της και να την θέσει στην υπηρεσία κάτι άλλου, προσπαθεί να πάρει πράγματα που σου είναι οικεία και να αντιστρέψει το νόημά τους. Αλλά αυτό είναι που δεν θέλουν να δουν».

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Joyce Carol Oates του 2000, στο Blonde πρωταγωνίστεί η Άνα ντε Άρμας (Ana de Armas), η οποία υποδύεται τη Monroe σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που η φήμη της εξαπλώθηκε αλλά και ορισμένων τραγικών στιγμών και του θανάτου της από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών το 1962.

Η ταινία, η οποία έλαβε βαθμολογία NC-17 «για κάποιο σεξουαλικό περιεχόμενο», ελέγχθηκε για την εκμετάλλευση του τραύματος της Μονρόε με μυθοπλαστικές σκηνές, όπως μια γραφική έκτρωση στην οποία το αγέννητο μωρό της την εκλιπαρεί να μην τερματίσει την εγκυμοσύνη.

Η Μονρόε απεικονιζόταν επίσης να βρίσκεται σε τριπλή σεξουαλική σχέση με τον Τσάρλι "Κας" Τσάπλιν Τζούνιορ και τον Έντουαρντ "Έντι" Τζ. Ρόμπινσον Τζούνιορ, καθώς και να αναγκάζεται να κάνει στοματικό σεξ στον πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, κανένα από τα οποία δεν έχει τεκμηριωθεί.

Ένας κριτικός την χαρακτήρισε «αρκετά αποκρουστική», περιγράφοντας την ταινία ως μια «βίαιη φαντασίωση NC-17 για την #MarilynMonroe που παρουσιάζεται ως βιογραφία». Ένας άλλος είπε ότι «όχι μόνο επαναϋποβιβάζει τη Μονρόε, αλλά και απολαμβάνει τη θυματοποίηση και την αυτοακύρωσή της», αναφέρει το People.

Ο Ντομινίκ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η ταινία θα «προσβάλει τους πάντες», σημείωσε στο Red Sea Film Fest ότι «δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι» έκαναν streaming την ταινία στο Netflix, κατηγορώντας τις  αμερικανικές ταινίες για συντηρητισμό. «Αλλά δεν θέλω να φτιάχνω παραμύθια για τον ύπνο», δήλωσε ο Ντομινίκ.

Η ταινία Blonde προβάλλεται τώρα στο Netflix.

Άνα ντε ΆρμαςNetflixΜέριλιν Μονρόεειδήσεις τώραταινίασκηνοθέτης