Lifestyle|28.04.2023 12:42

Βασιλιάς Κάρολος: Αυτοί είναι οι καλεσμένοι που θα βρεθούν στη στέψη - Πού θα καθίσει ο πρίγκιπας Χάρι

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και το παγκόσμιο ενδιαφέρον όλο και αυξάνεται. Εκτιμάται ότι περίπου 27 εκατομμύρια Βρετανοί και 300 εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση, η οποία είναι η πρώτη από το 1953, όταν στέφθηκε βασίλισσα η μητέρα του Ελισάβετ, 15 μήνες μετά τον θάνατο του Γεωργίου ΣΤ'.

Σύμφωνα με το παλάτι, η λίστα των προσκεκλημένων θ' ανέρχεται στους 2.000 καλεσμένους από 8.000 που ήταν στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Από τους ξένους μονάρχες αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Καρόλου όπως:

  • ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η σύζυγός του πριγκίπισσα Σαρλίν
  • ο διάδοχος του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπας Ακισίνο και η πριγκίπισσα Kίκο
  • ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄Γουσταύος και η διάδοχος της Σουηδίας πριγκίπισσα Βικτώρια
  • ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η βασίλισσα Λετίσια
  • ο πρίγκιπας Φρειδερίκος της Δανίας και η πριγκίπισσα Μαρία
  • ο διάδοχος Χάακον της Νορβηγίας και η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ Χόιμπι
  • ο βασιλιάς Αμπντουλάχ και η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας
  • ο βασιλιάς του Μπουτάν Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ και η βασίλισσα Τζετσούν Πέμα
  • ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη
  • ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας
  • ο βασιλιάς των Μαορί Tuheitia και η σύζυγός του Makau Ariki Atawhai
  • ο Μέγας Δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου και η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με την σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι θα δώσουν το παρών καθώς και επτά πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου: Λιζ Τρας, Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Γκόρντον Μπράουν, Τζον Μέιτζορ και Τόνι Μπλερ. Aκόμη, ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Χούμζα Γιουσάφ, ο δήμαρχος της πόλης του Λονδίνου Νίκολας Λάιονς, ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ, η Μισέλ Ο'Νιλ μέλος της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας και ο Ρίτσαρντ Χόλντεν μέλος του κοινοβουλίου για το βορειοδυτικό Nτάραμ.

Θα παραστούν ηγέτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το περιοδικό Town & Country είναι:

  • O Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν
  • Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν
  • Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας 'Αντονι Αλμπανέζι και ο Γενικός Κυβερνήτης Ντέιβιντ Χέρλι
  • Ο Πρόεδρος της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς και η Γενική Κυβερνήτης Σίντι Κίρο με τον σύζυγό της
  • H Πρόεδρος του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα
  • Η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά Μαίρη Σάιμον
  • Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ
  • Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
  • Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης
  • Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα
  • Ο Πρόεδρος της Πολωνίας 'Αντρζεϊ Ντούντα
  • Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπονγκμπόνγκ Μάρκος με την σύζυγό του
  • Η Πρόεδρος της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
  • Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ
  • Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα
  • Η Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μποριάνα Κρίστο

Μέχρι στιγμής, διάσημα πρόσωπα όπως ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ, η Τζοάνα Λάμλεϊ, η Στέλλα Μακάρτνεϊ, Ρόουαν Άτκινσον, Μπέαρ Γκριλς έχουν επιβεβαιωθεί ότι θα βρίσκονται εκεί. Επίσης, 450 απλοί πολίτες, εργαζόμενοι και εθελοντές, που έχουν τιμηθεί με το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (BEM) θα παραστούν στη τελετή ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στη χώρα. Ανάμεσά τους ο 13χρονος Max Woosey, ο οποίος κοιμόταν σε μια σκηνή στο κήπο του σπιτιού του για τρία χρόνια για να συγκεντρώσει χρήματα για τον ξενώνα της γιαγιάς του, καθώς και η σεφ Manju Malhi, που πρόσφερε μαθήματα μαγειρικής στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«10 σειρές πίσω» από την οικογένειά του θα καθίσει ο Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι θα είναι σε απόσταση από την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια στη στέψη του πατέρα του, βασιλιά Καρόλου ενώ δεν θα κάτσει για να δει με τους συγγενείς του. Συγκεκριμένα, θα καθίσει δέκα σειρές πίσω από την οικογένειά του και θα φύγει μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου, αποκάλυψε ο πρώην βασιλικός μπάτλερ, Πολ Μπουρέλ στην εφημερίδα The Sun.

Ο Μπουρέλ δήλωσε ότι είναι απίθανο ο εξόριστος γιος να συμφιλιωθεί με τον πατέρα του και τον αδελφό του Γουίλιαμ και ίσως δεν προλάβει καν να μιλήσει με κανέναν από τους δύο. «Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συμφιλίωσης σύντομα - νομίζω ότι θα τύχει πολύ παγωμένης υποδοχής από τους Γουίνσδορς» ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρώην μπάτλερ, ο οποίος υπηρέτησε την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα, δήλωσε στο GB News ότι ο πρίγκιπας Χάρι πηγαίνει στη στέψη του βασιλιά μόνο για να δώσει το παρών. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την στέψη του Καρόλου θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, ωστόσο ο Χάρι θα παραστεί μόνο στην κεντρική τελετή στέψης.

Στην εκδήλωση αυτή για πρώτη φορά ο Χάρι θα δει τον πατέρα και τον αδελφό του μετά την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του που έφεραν πανικό στο παλάτι με τα «άπλυτα» που βγήκαν στη φόρα.

Ποιο φαγητό επέλεξαν ο Κάρολος και η Καμίλα να προσφέρουν στους καλεσμένους τους

Μετά το «κοτόπουλο της στέψης», που είχε σερβίρει η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ το 1953, ο Κάρολος και η Καμίλα ανακοίνωσαν τη συνταγή που επέλεξαν για τη δική τους ενθρόνιση: μια κις λορέν με σπανάκι, φασόλια και εστραγκόν.

Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος επέλεξαν οι ίδιοι αυτή τη συνταγή, την οποία παρουσίασαν και σ' ένα σύντομο βίντεο στον λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο Twitter. Η κις λορέν είναι πολύ συνηθισμένο πιάτο στη Γαλλία, όμως δεν συνηθίζεται στη Βρετανία.

Εκτός από σπανάκι, βρασμένα φασόλια και εστραγκόν, η συνταγή περιλαμβάνει γάλα, κρέμα γάλακτος, αυγά και, φυσικά, τυρί τσένταρ. Είναι ένα πιάτο που «προσαρμόζεται εύκολα στα διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις του καθενός» ενώ μπορεί να φαγωθεί «ζεστό ή κρύο, με πράσινη σαλάτα και πατάτες».

Είναι άγνωστο προς το παρόν αν η χορτοφαγική κις λορέν του Καρόλου και της Καμίλας θα γνωρίσει την ίδια επιτυχία με το κοτόπουλο με κρεμώδη σως κάρυ της Ελισάβετ, το οποίο θεωρείται πλέον κλασικό πιάτο της βρετανικής γαστρονομίας και το βρίσκει κανείς ακόμη και στα σουπερμάρκετ. Ο Λάιονελ Ρίτσι παραδέχτηκε ότι «εξεπλάγην» που του ζητήθηκε να εμφανιστεί στη συναυλία για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην τελετή στέψης θα τραγουδήσει και ο Αντρέα Μποτσέλι

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη στέψη του Καρόλου στις 6 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα, στις 7 Μαϊου ζωντανή συναυλία στο Κάστρο του Ουίνδσορ και θα μεταδοθεί από το BBC. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι, μεταξύ άλλων, ο Λάιονελ Ρίτσι και η Κέιτι Πέρι, καθώς και το ποπ συγκρότημα Take That με νέα σύνθεση.

Μιλώντας στο People για τη συμμετοχή του, ο Ρίτσι είπε ότι παρ' όλο που γνωρίζει τον βασιλιά Κάρολο εδώ και πολύ καιρό το ότι του ζητήθηκε να τραγουδήσει στη συναυλία είναι «τιμή». «Εννοώ, δεν απαασχολείσαι στη μουσική βιομηχανία και λες: "Ξέρετε, Θα είμαι στη στέψη του βασιλιά". Αυτό δεν γίνεται ποτέ" είπε ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, δισκογραφικός παραγωγός.

«Είναι έκπληξη και τιμή» είπε προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι απ΄ όλα τα ονόματα που υπάρχουν εκεί έξω, δέχθηκε πρόσκληση από τον βασιλιά Κάρολο. Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο ανυπομονεί για την εκδήλωση, ο Λάιονελ Ρίτσι διευκρίνισε: «Αστειεύστε; Θέλω να δω την μεγαλοπρέπεια και τις λεπτομέρειες γιατί δεν με νοιάζει τι θεωρείτε ότι έκανε ο Μάικλ Τζάκσον. Δεν με νοιάζει τι θεωρείτε ότι έκανε ο Πρινς. Δεν με νοιάζει τι θεωρείτε ότι έκανε η Μαντόνα».

«Δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο. θα είναι το πιο επιβλητικό από τα επιβλητικά». Στη συναυλία θα συμμετάσχουν επίσης ο Ιταλός τραγουδιστής της όπερας Αντρέα Μποτσέλι, και ο Ουαλός μπασοβαρύτονος Σερ Μπριν Τέρφελ, καθώς και η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Φρέγια Ράιντινγκς και ο συνθέτης κλασικής σόουλ Αλέξις Φρεντς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚαμίλαΒασίλισσα ΕλισάβετΒασιλιάς Κάρολοςειδήσεις τώραΒρετανίαΠρίγκιπας Χάριπρίγκιπας Κάρολος