Lifestyle|21.03.2019 17:28

Δημήτρης Μητροπάνος: Το μεγάλο μυστικό που έκρυβε από την οικογένειά του

Newsroom

To μυστικό του Δημήτρη Μητροπάνου, που κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποκαλύπτει σήμερα η κόρη του Γιώργου Ζαμπέτα, Καίτη.

Ήταν 10 Μαρτίου 1992 όταν ο Γιώργος Ζαμπέτας οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία στο Γ’ Νεκροταφείο. Άφησε την τελευταία του πνοή από καρκίνο, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ήταν 67 ετών. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που εκτίμησαν το έργο του ήταν και ο Δημήτρης Μητροπάνος. Η σύζυγος του Ζαμπέτα, Αργυρώ, ήθελε να φτιάξει ένα μνήμα αντάξιο της καλλιτεχνικής του αξίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό λόγω της οικονομικής της κατάστασης.

Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα Espresso η κόρη του Γιώργου Ζαμπέτα, Καίτη, ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε για τον τάφο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, εκείνη την εποχή, 1.000.000 δραχμές: «Ο Μητροπάνος έφτιαξε το μνήμα του πατέρα μου Γιώργου Ζαμπέτα και ζήτησε από τη μάνα μου να μην το μάθει κανείς. Δεν το ήξερε ούτε η οικογένεια του Δημήτρη. Μεταξύ τους είχαν μια σχέση πατέρα - γιου».

Τότε ο Μητροπάνος είχε πει στη σύζυγο του Γιώργου Ζαμπέτα «Δεν θέλω να το μάθει κανείς κυρά Αργυρώ. Αυτό θα είναι το μυστικό μας». Τέσσερα χρόνια αργότερα η Αργυρώ Ζαμπέτα έφυγε από τη ζωή και πριν πεθάνει το εκμυστηρεύτηκε στην κόρη της, λέγοντας: «Παιδί μου, να το ξέρεις. Τον τάφο του πατέρα σου τον έφτιαξε ο Μητροπάνος».

Μητροπάνος - Ζαμπέτας: Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Θεσσαλονίκη» 

Ο στιχουργός Ηλίας Ηλιόπουλος τον Σεπτέμβριο του 1966, επέστρεφε από το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, και στο αεροπλάνο προς Αθήνα έγραψε τους στίχους του τραγουδιού «Θεσσαλονίκη» σ' ένα χαρτάκι. Μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο στο Ελληνικό συναντήθηκε με τον Ζαμπέτα και του έδωσε το τραγούδι για να το μελοποιήσει. Ο Ζαμπέτας ήθελε για ερμηνευτεί τον Κώστα Χατζή όμως ο Ηλιόπουλος του είπε πως αυτό το τραγούδι θα έκανε μεγαλύτερη επιτυχία αν το ερμήνευε ο Δημήτρης Μητροπάνος κι ο Ζαμπέτας τελικά συμφώνησε. Τον Ζαμπέτα μνημόνευσε ο Μητροπάνος ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι».

Δημήτρης ΜητροπάνοςΓιώργος Ζαμπέτας