Lifestyle|01.07.2019 20:13

Καίτη Γαρμπή: Με τον Σφακιανάκη έχουμε μία ζεστή σχέση (vids)

Newsroom

Ο Νότης Σφακιανάκης δεν είναι γνωστός μόνο για τα τραγούδια του, αλλά και για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, για τις πάντα δήθεν αντισυμβατικές δηλώσεις του και για το ύφος του ανθρώπου που μπορεί να μιλάει με σιγουριά για εξωγήινους, σαν να τους έχει δει ένα βράδυ που γύριζε από το μαγαζί.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και αυτό συμβαίνει πολύ πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, λόγω της στενής σχέσης που έχει με τη Χρυσή Αυγή. Το φλερτ ξεκίνησε σταδιακά. Για τον Σφακιανάκη, το σπάσιμο των πάγκων αλλοδαπών μικροπωλητών, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν σε συνέντευξή του, είναι «μια χαρά». Θα πρέπει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι το θέαμα των μεταναστών στα φανάρια πλήττει την αισθητική του. «Δεν μπορώ να ζω στη χώρα του Σωκράτη, του Ομήρου, του Πλάτωνος και να υπάρχει αυτή η κατάσταση», είχε αναφέρει ο ίδιος στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου.

«Επιβάλλεται να στηρίζετε τη Χρυσή Αυγή, διότι αυτή, αν μη τι άλλο, έχει μέσα και την Αυγή. Οι άλλοι έχουν μόνο το σκότος», είχε δηλώσει μεγαλοπρεπώς το 2013 στην απονομή του πλατινένιου δίσκου του. Το μόνο, όμως, που πέτυχε τελικά ήταν να στρέψει τη συμπάθεια του κοινού στη Δέσποινα Βανδή, η οποία διέλυσε τη συνεργασία τους εξαιτίας των απόψεών του.

«Τον Νότη τον συνάντησα για πρώτη φορά πριν 16 χρόνια. Από τότε κατάλαβα πως ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερος, όπως και αν ακούγεται και μεταφράζεται αυτό, ξεχωριστός ως καλλιτέχνης και με συνέπεια ωστόσο ως προς και τα δύο, όλον αυτό τον καιρό. Ακραίος και ανατρεπτικός σε αξίες και πιστεύω. Δικαίωμα του κάθε ελεύθερου ανθρώπου σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα να λέει τη γνώμη του και να την υποστηρίζει. Διαφωνούσα κατά καιρούς σε πολλά από αυτά που έλεγε, άλλοτε συμφωνούσα, όσο εξτρεμιστικά και αν εκφραζόταν (Νότης είναι αυτός). Παρά τη διαφορετική άποψη που έχουμε γενικότερα στις σχέσεις, στη ζωή και τη δημοκρατία, θεωρούσα ότι καλλιτεχνικά θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε σε μια μουσική σκηνή. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι τα πράγματα που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν», είχε γράψει ενοχλημένη τότε η Δέσποινα Βανδή στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook. 

 

Τον Μάρτιο του 2016, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συνάντησε ξανά μετά από καιρό τον Νότη Σφακιανάκη και μαζί συνομίλησαν για τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, αλλά και τα πολιτικά πιστεύω του τραγουδιστή. Σε συνέντευξη μιας ολόκληρης περίπου ώρας ο λαϊκός τραγουδιστής έλεγε ελεύθερα τις ακραίες και ρατσιστικές του απόψεις, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος. 

«Άνθρωποι που είναι γνωστοί για τις ρατσιστικές τους απόψεις και παραληρήματα, προσκαλούνται ξανά και ξανά (στην τηλεόραση), ενώ είναι εκ των προτέρων γνωστό ακριβώς το τι θα πουν και μάλιστα έντεχνα και υποκριτικά τους τσιγκλίζουν προς την κατεύθυνση να παραληρήσουν και πάλι ρατσιστικά, να προσβάλουν βάναυσα ανθρώπους, δικαιώματα και αξιοπρέπειες, να διατυμπανίσουν ελεύθερα τη ρητορική μίσους και έτσι να καλλιεργήσουν ένα ομοφοβικό, σεξιστικό, ρατσιστικό κλίμα στην κοινωνία», είχε γράψει σε κείμενό του στην «Athens Voice» ο Αντώνης Κανάκης, σχολιάζοντας τις ακραίες απόψεις του Νότη Σφακιανάκη στην εκπομπή «The 2night Show».

Τον Μάιο του 2015, ο Γιώργος Μουκίδης ανακοίνωσε μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook ότι στέλνει εξώδικο στον Νότη Σφακιανάκη με το οποίο επιδιώκει να απαγορεύσει στον τραγουδιστή να ερμηνεύει τα τραγούδια του. Ο λόγος που ο συνθέτης πήρε την απόφαση αυτή δεν έγινε γνωστός, ωστόσο εικάζεται πως είτε έχει σχέση με την πολυσυζητημένη εμφάνιση του Νότη Σφακιανάκη στην Αλβανία εκείνο το διάστημα ή ακόμη και με την ξεκάθαρη στήριξη της Χρυσής Αυγής που δείχνει ο καλλιτέχνης. 

Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε το ηχηρό «όχι» που του είχε ρίξει κατάμουτρα η Δέσποινα Βανδή στον Νότη Σφακιανάκη, όταν είχε κάνει το πρώτο χρυσαυγίτικο «coming out» του, αρκετά πρωτοκλασάτα ονόματα έχουν έκτοτε βρεθεί σε κοινή νυχτερινή στέγη μαζί του, όπως είναι ο Νίκος Βουρλιώτης, η Έλλη Κοκκίνου, η Πάολα, αλλά και η Καίτη Γαρμπή

«Έχουμε δει ότι δεν είναι εύκολο να συνεργάζονται μεγάλα ονόματα. Όμως εγώ το επιδιώκω, έχοντας ως γνώμονα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να θαυμάζω τον άλλον καλλιτέχνη, να μου εμπνέει σεβασμό. Κι από την άλλη, σίγουρα ο κόσμος αγαπά τις συνεργασίες. Εγώ δεν δυσκολεύτηκα σε καμία συνεργασία μου. Θυμάσαι πριν 19 χρόνια που συνεργάστηκα με την Άννα Βίσση; Την ήξερα πολλά χρόνια νωρίτερα και τη θαύμαζα πολύ. Σεβαστήκαμε η μία την άλλη και δουλέψαμε άψογα. Κάποιοι περίμεναν ότι πιθανόν θα τσακωθούμε, αλλά εμείς αγαπηθήκαμε περισσότερο. Τηρήθηκαν κι όσα είχαν συμφωνηθεί κι έτσι αυτή η συνεργασία γράφτηκε στην ιστορία!», ανέφερε η Καίτη Γαρμπή σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Down Town Κύπρου. 

«Το ίδιο ισχύει και με τον Σφακιανάκη. Ξέρω γιατί με ρωτάς και πρέπει να σου πω ότι αγαπώ τον Νότη, γιατί και τις δυο φορές που συνεργαστήκαμε ήταν άψογος! Είναι ένας άντρας με έντονο χαρακτήρα, μια δυνατή προσωπικότητα. Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος – χωρίς αυτό να είναι κακό. Αυτό που κρατάω από τον Νότη είναι ο σεβασμός του, η αγάπη του και το νοιάξιμό του. Έχουμε μία ζεστή σχέση», κατέληξε.

Καίτη ΓαρμπήΝότης Σφακιανάκης