Lifestyle|25.10.2018 11:13

Open µε άμεσα αντανακλαστικά

Χρήστος Ιερείδης

«Στα ταραγμένα νερά των μίντια και... ασφαλώς με επιτυχία. Στο παρθενικό ταξίδι µας, να συγχωρήσετε τα λάθη, που θα είναι και αυτά open, µπροστά στα µάτια σας. Είµαστε εδώ στην πρώτη µας µέρα και είχαµε κανονίσει να σας συστηθούµε, να σας δείξουµε πρόσωπα και πράγµατα, όµως η επικαιρότητα είναι αµείλικτη και πρέπει να πάµε αµέσως στις Ηνωµένες Πολιτείες». Ήταν τα πρώτα λόγια της Έλλης Στάη από το µεγάλο πλατό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open, µε το οποίο έκανε πρεµιέρα, εκπέµποντας σαφές στίγµα ότι ο σταθµός δίνει βαρύτητα στην έγκυρη και ψύχραιµη ενηµέρωση.

Η δηµοσιογράφος µε έναν καλαίσθητο, διακριτικό, ροζ φιόγκο στο πέτο του γκρι ταγέρ της, σύµβολο της καµπάνιας ενηµέρωσης και αφύπνισης της κοινής γνώµης για τον καρκίνο του µαστού (ο Οκτώβριος είναι ο µήνας που έχει αφιερωθεί στον σκοπό), αµέσως συνδέθηκε µε τις ΗΠΑ και τον ανταποκριτή του καναλιού Μιχάλη Ιγνατίου, καθώς οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες τέθηκαν σε συναγερµό εξαιτίας τριών ύποπτων πακέτων µε παραλήπτες τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Κλίντον και Οµπάµα, αλλά και τον πρόεδρο Τραµπ. Ο ειδησεογραφικός µηχανισµός του καναλιού έδειξε αντανακλαστικά και ετοιµότητα.

Με έξυπνο τρόπο η ενηµέρωση συνοµίλησε µε την ψυχαγωγία

Σε «παράθυρο» του δελτίου (η Στάη καθιέρωσε τα «παράθυρα» στην ελληνική τηλεόραση στη δεκαετία του 1990) ο σκηνοθέτης Πάνος Κοκκινόπουλος και ο Νίκος Μουτσινάς έδωσαν µια «πρώτη γεύση» – ο ένας για τη δραµατική σειρά µυθοπλασίας «Ου φονεύσεις», που βασίζεται σε πραγµατικά γεγονότα, και ο άλλος για το καθηµερινό ψυχαγωγικό «Για την παρέα», απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στη δηµοσιογράφο να βρεθεί στο πλατό της εκποµπής του. Αµέσως µετά προβλήθηκε ένα τρίλεπτο βίντεο για το πώς στήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ εκ βάθρων το Open και ακολούθησε αποκλειστικό ρεπορτάζ του καναλιού για τη δικαστική τροπή που παίρνει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί από τουρκική περίπολο τον περασµένο Μάρτιο στον Έβρο.

Με σταθερά γρήγορο τέµπο, το δελτίο µέσα σε τρία τέταρτα κάλυψε όλο το φάσµα της επικαιρότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open, και έπειτα από διαδικασία αντίστροφης µέτρησης, σαν προανάκρουσµα, άρχισε να ξετυλίγεται ένα βίντεο ηµίωρης διάρκειας που είχε όλα τα δοµικά υλικά του καναλιού. Με ήπιους χρωµατικούς τόνους και κυρίαρχη µια απαλή απόχρωση του γαλάζιου, ψύχραιµη και πυκνή κατατοπιστική αφήγηση, γρήγορη εναλλαγή πλάνων, διακριτές προγραµµατικές ενότητες και ταχύτητα που δεν ζάλιζε το µάτι, το Open TV συστήθηκε εκπέµποντας σαφές στίγµα: Κάτι νέο αρχίζει να διαµορφώνεται, στηριγµένο πάνω σε γερές βάσεις, στηριγµένο σε ό,τι ο Ελληνας αναγνωρίζει, ακούει, εµπιστεύεται, επιλέγει. Ένας τηλεοπτικός καµβάς µε χρώµατα, ήχους και λέξεις που ο Έλληνας αναγνωρίζει. Επιλογές βασισµένες στο αποτύπωµα των Ελλήνων.

«Ενηµέρωση και ψυχαγωγία σε απόλυτη αρµονία», όπως είπε η δηµοσιογράφος Λίνα ∆ρούγκα, που θα παρουσιάζει το καθηµερινό µεσηµεριανό δελτίο (14.00). Ενηµέρωση «µε ορθολογική σκέψη και ανταγωνιστικό προϊόν» συµπλήρωσε εµφατικά την «εικόνα» ο συνάδελφός της, Βαγγέλης Γιακουµής, ο οποίος θα έχει καθηµερινό πρωινόενηµερωτικό ραντεβού µε τους τηλεθεατές µαζί µε την Αµαλία Κάτζου. Ειδήσεις που ο Έλληνας κατανοεί, που αφορούν τη χώρα, προτάσεις που προχωρούν τη σκέψη των τηλεθεατών, που δίνουν τη σωστή διάσταση και καταθέτουν όλα τα δεδοµένα, που εξηγούν, που προσφέρουν άποψη και βοηθούν στην κοινωνική εξέλιξη.

Οι πειρατές και η Εθνική

Στα -πολλά- αξιοσηµείωτα του Open ο κύκλος ταινιών τεκµηρίωσης «Οι πειρατές του Αιγαίου» του Γιώργου Αυγερόπουλου, αλλά και η πορεία της Εθνικής οµάδας ποδοσφαίρου, η οποία αποτελεί «επιλογή και σηµαία του σταθµού και το κανάλι σπίτι της», όπως χαρακτηριστικά περιγράφηκε η σχέση µε το αντιπροσωπευτικό ποδοσφαιρικό συγκρότηµα.

Η περιγραφική ξενάγηση στο περιεχόµενο του σταθµού -µε τη χαρακτηριστική φωνή του Γιάννη Σιδεράδη στο «φόντο»- συνεχίστηκε στην ψυχαγωγία, που είναι ο «ορισµός της πνευµατικής και καλλιτεχνικής δηµιουργίας» για το κανάλι. Με γνώµονα αυτά τα δύο στοιχεία, έγινε η προσεκτική επιλογή των προγραµµάτων, για να περάσουν µπροστά από τα µάτια των τηλεθεατών ικανές δόσεις από τις σειρές µυθοπλασίας («Πρίγκιπας της φωτιάς», «Για πάντα παιδιά», «Ελεύθερη σχέση»), τα σόου του σταθµού («Κουζίνα για δύο», «X-Factor», «Revenge body», «Project Runway», «La Βanda»), τις αθλητικές εκποµπές, τις ξένες σειρές και ταινίες.

 
Open TVΈλλη Στάη