Μουσική|12.01.2019 14:35

Το «διαζύγιο» που αλλάζει τον συναυλιακό χάρτη της Ελλάδας

Αναστασία Κουκά

Η βαθιά κρίση που διέρχεται µια προσωπική επαγγελµατική σχέση οδηγεί σε σηµαντική αλλαγή της εγχώριας συναυλιακής δράσης, τουλάχιστον έτσι όπως τη γνωρίζαµε µέχρι σήµερα. Η µακροβιότερη και πιο γνωστή εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών της χώρας µας, που έχει φέρει στην Ελλάδα κορυφαίους διεθνείς καλλιτέχνες και συγκροτήµατα, µεταξύ των οποίων οι REM, U2, Depeche Mode, Rolling Stones, και έχει συνδέσει άρρηκτα το όνοµά της µε το δηµοφιλές φεστιβάλ Rockwave Festival, αναστέλλει τη λειτουργία της.

Ο λόγος για την Di-Di Μusic του Νίκου Λώρη και της Νανάς Τράντου οι οποίοι έπειτα από τρεις δεκαετίες κοινής πορείας φαίνεται πως αποφάσισαν να ακολουθήσουν από δω και στο εξής χωριστούς δρόµους. Τουλάχιστον για το άµεσο µέλλον. Η πρόσφατη επίσηµη ανακοίνωση της Νανάς Τράντου σχετικά µε την ίδρυση της νέας της εταιρείας, µε το όνοµα High Priority Promotions, επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία της µε τον Νίκο Λώρη, µε τον οποίο ήταν στο παρελθόν ζευγάρι και στη ζωή, τερµατίζεται, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «µια φάση ξεκούρασης».

Γεγονός που µοιραία οδηγεί στο συµπέρασµα πως αυτό το «διαζύγιο» θα σηµάνει και το κλείσιµο του κύκλου του ιστορικού Rockwave Festival το οποίο συνδιοργάνωναν επί 22 ολόκληρα χρόνια, εκείνος ως γενικός διευθυντής και εκείνη ως καλλιτεχνική διευθύντρια και υπεύθυνη για το κλείσιµο των δηµοφιλών ξένων καλλιτεχνών. Με αυτό το σενάριο εξάλλου συµβαδίζει και η απόλυτη σιωπή που επικρατεί σε ό,τι αφορά το πασίγνωστο ροκ φεστιβάλ, ενώ άλλες χρονιές τέτοιον καιρό είχαν ήδη ανακοινωθεί τα µεγάλα ονόµατα που θα φιλοξενούσε.

Θα πρέπει ωστόσο να σταθούµε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι καθήκοντα ειδικού συµβούλου στη νέα εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών της Νανάς Τράντου, την οποία ακολούθησε και ο διευθυντής της Di-Di Music Κώστας Θελούρας, θα ασκεί ένα πολύ µεγάλο όνοµα της παγκόσµιας συναυλιακής δράσης, ο περιζήτητος Jake Berry, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής παραγωγής σε παγκόσµιες περιοδείες πρωτοκλασάτων ονοµάτων της διεθνούς µουσικής σκηνής όπως οι U2, οι Rolling Stones, η Μαντόνα και πολλοί ακόµη.

Συµβολική επιλογή

Και µπορεί οι πρώτες συναυλίες που ανακοίνωσε η νεοσύστατη εταιρεία να είναι αυτές των Slayer, Dropick Murphys και Bullet for Μy Valentine, ωστόσο η επιλογή της φωτογραφίας των U2 από τη συναυλία του 2010 στο ΟΑΚΑ στο δελτίο Τύπου της ανακοίνωσης της νέας εταιρείας δεν µπορεί παρά να οδηγεί σε εύλογους συνειρµούς σχετικούς µε τους µελλοντικούς φιλόδοξους στόχους της…

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ έχει ξεκινήσει η προπώληση για την τελευταία ζωντανή εµφάνιση των Slayer στην Αθήνα, που θα πραγµατοποιηθεί στις 13 Ιουλίου, δεν έχει ακόµη ανακοινωθεί ο χώρος. Το ενδεχόµενο να φιλοξενηθεί στο TerraVibe στη Μαλακάσα, όπου διεξαγόταν τα τελευταία χρόνια το Rockwave Festival, θεωρείται µάλλον απίθανο, καθώς ο χώρος ανήκει από κοινού στους δύο πρώην συνεργάτες. Πιθανότατα λοιπόν θα αναζητηθεί κάποιος νέος χώρος. H δε ζωντανή αθηναϊκή εµφάνιση των Dropick Murphys θα πραγµατοποιηθεί στις 3 Ιουνίου σε έναν κλειστό χώρο, το Gazi Music Hall. Όσο για τους Bullet for Μy Valentine, θα παίξουν στις 5 Απριλίου στο Piraeus Academy.

Στο µεταξύ ο Νίκος Λώρης, ο οποίος υπήρξε η «ψυχή» της Di-Di Music όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει αυτόνοµος τη δραστηριότητά του, ανακοινώνοντας πλέον τις συναυλίες που διοργανώνει µέσα από το πρακτορείο Hunter Agency. Επόµενο καλλιτεχνικό του εγχείρηµα είναι οι συναυλίες των Πυξ Λαξ στο Pireaus Academy την 1η και στις 2, 15 και 16 Μαρτίου αλλά και οι προγραµµατισµένες ζωντανές εµφανίσεις του δηµοφιλούς συγκροτήµατος στη Νέα Υόρκη, στις 22 και 23 του ίδιου µήνα.

Επίσης, διοργανώνει και άλλες συναυλίες στο Pireaus Academy, µεταξύ των οποίων και αυτές του Παύλου Παυλίδη (19/1), των Monster Magnet (9/2) αλλά και του Κωνσταντίνου Βήτα, ο οποίος θα παρουσιάσει ζωντανά τα καινούργια του τραγούδια (30/3). Παράλληλα, σύµφωνα µε πληροφορίες µας, ο Νίκος Λώρης έχει βρει και αγοράσει έναν πολύ µεγάλο ανοιχτό χώρο, στα πρότυπα του TerraVibe, κάπου κοντά στην Κατερίνη, τον οποίο σκοπεύει να µεταµορφώσει σε κεντρικό καλοκαιρινό συναυλιακό προορισµό της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

συναυλίαμουσική