Μουσική|04.11.2019 17:34

Μπράιαν Άνταμς στο Έθνος: Η συνεργασία με την Τζένιφερ Λόπεζ ήταν ονειρεμένη

Αναστασία Κουκά

Εξαιρετικές μελωδίες, υπέροχες ερμηνείες, τραγούδια που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά… Όλα τα παραπάνω αποτελούν καλλιτεχνικά επιτεύγματα του Μπράϊαν Άνταμς, του Καναδού σούπερ σταρ που κατάφερε να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά το μουσικό ξεκίνημά του και έχοντας στο ενεργητικό του πολυάριθμα βραβεία και διαχρονικές επιτυχίες – ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει τα κομμάτια «Everything I do I do it For You», «All For Love», «Have You Really Ever Loved a Woman» - παραμένει καλλιτεχνικά ακμαίος και γεμάτος διάθεση για νέες περιπέτειες. Αυτό τουλάχιστον απέδειξε με το νέο, 14ο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Shine a Light» στο οποίο μάλιστα συμμετέχουν δύο πολύ μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο Εντ Σίραν και η Τζένιφερ Λόπεζ.

Με αφορμή την κυκλοφορία της νέας αυτής δισκογραφικής δουλειάς του ο διάσημος τραγουδοποιός, που έχει πουλήσει περισσότερα από 75 εκατομμύρια παγκοσμίως, πραγματοποιεί μια μεγάλη περιοδεία ανάμεσα στους σταθμούς της οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Στις 18 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ «Νίκος Γκάλης» του ΟΑΚΑ για να συστήσει στο ελληνικό κοινό τα καινούργια του τραγούδια αλλά και να το ταξιδέψει σε ξεχωριστές μουσικές στιγμές από το παρελθόν.

Ο Μπράιαν Άνταμς επέστρεψε στη δισκογραφία με το άλμπουμ «Shine a Light»το οποίο σημειώνει μεγάλη εμπρορική επιτυχία

Για το παρελθόν, το παρόν, τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από την μακρόχρονη μουσική περιπέτειά του, τις προτεραιότητες αλλά και την ανθρωπιστική του δράση μιλά στο «Έθνος της Κυριακής».

Αλήθεια, πως είναι η ζωή ενός καλλιτέχνη όταν βρίσκεται σε διαρκή ταξίδια; Κάθε νέα περιοδεία αποτελεί περισσότερο μια νέα ενδιαφέρουσα εμπειρία ή μία ιδιαίτερα κουραστική περίοδο;

Νιώθω πολύ τυχερός που έχω την δυνατότητα να ταξιδεύω όλα αυτά τα χρόνια. Το να επισκέπτομαι διαφορετικές χώρες του κόσμου, να γνωρίζω διαφορετικούς πολιτισμούς και να συναντώ τους θαυμαστές μου δεν σταμάτησε ποτέ να αποτελεί για μένα μια εξαιρετική εμπειρία.

Για την Ελλάδα, όπου θα παίξετε σε λίγες ημέρες, ποια είναι η εικόνα που έχετε; Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνετε όταν ακούτε τη λέξη Ελλάδα;

Σκέφτομαι το φαγητό και την διασκέδαση. Η Ελλάδα, εξάλλου, είναι πασίγνωστη σε ολόκληρο τον κόσμο γι’ αυτά τα δύο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα έρθω. Θαυμάζω τον ελληνικό πολιτισμό και αγαπώ τους Έλληνες.

Τί θα παρουσιάσετε λοιπόν στους Έλληνες θαυμαστές σας;

Κεντρικός άξονας του προγράμματος που θα παρουσιάσω θα είναι τα τραγούδια της καινούργιας δισκογραφικής δουλειάς μου που κυκλοφόρησε την άνοιξη. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτή τη δουλειά. Ένα από τα καινούργια τραγούδια μάλιστα το έχω αφιερώσει στους γονείς μου και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα.

Η συνεργασία με τον Εντ Σίραν και την Τζένιφερ Λόπεζ, που συμμετέχουν στο άλμπουμ, πώς ήταν;

Ήταν πραγματικά εξαιρετική. Ο Εντ Σίραν με βοήθησε να ολοκληρώσω το βασικό κομμάτι του άλμπουμ, το «Shine o Light». Επικοινωνούσαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η βοήθειά του ήταν πραγματικά πολύτιμη για μένα. Χάρηκα πολύ που ήταν τόσο ανοιχτός στο να γράψουμε μαζί ένα τραγούδι. Η Τζένιφερ Λόπεζ ήταν ένα όνειρο…Εξαιρετικά ταλαντούχα και πολύ δυναμική γυναικά. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για την συνεργασία που είχα και με τους δύο. Πιστεύω ότι η συμβολή τους στη δημιουργία αυτού του υπέροχου άλμπουμ ήταν μεγάλη.

Μετά από μια καριέρα που μετρά τέσσερις δεκαετίες, μεγάλες επιτυχίες και σημαντικές διακρίσεις ο Μπράιαν Άνταμς νιώθει ικανοποιημένος, αισθάνεται καλλιτεχνικά πλήρης;

Αυτό που μού δίνει την μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι το ότι έχω την δυνατότητα να προσφέρω χαρά και διασκέδαση σε τόσους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να περνούν τα χρόνια, και παρά τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί στην μουσική βιομηχανία, να μπορώ να έχω ακόμη μια θέση σε αυτήν και να έχω την ικανότητα να εκφράζομαι μέσα από την μουσική.

Υπάρχει κάποιος στόχος, κάποια φιλοδοξία που δεν καταφέρατε να πραγματοποιήσετε σε όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα;

Δεν μού αρέσει να σκέφτομαι τί δεν έχω καταφέρει. Δεν νομίζω ότι είναι σημαντικό κάτι τέτοιο. Για μένα το σημαντικό είναι να νιώθω ευγνώμων για κάθε μέρα αυτής της υπέροχης ζωής που ζω.

O Εντ Σίραν συνεργάστηκε με τον Μπράιαν Άντμας στη σύνθεση των καινούργιων του τραγουδιών

Είστε, νομίζω, ο κατάλληλος άνθρωπος για να μάς πείτε πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού στο πέρασμα του χρόνου.

Πιστεύω πως όταν ένας καλλιτέχνης έχει κάτι να πει και είναι παθιασμένος με την τέχνη του, δεν είναι δύσκολο να διατηρήσει τη σχέση του με την μουσική βιομηχανία. Απαιτεί βεβαίως πολύ σκληρή και εντατική δουλειά την οποία όμως εγώ, προσωπικά, απολαμβάνω.

Μετά την πρώτη μεγάλη επιτυχία σας και τις έντονες αντιδράσεις θαυμαστού του κόσμου νιώσατε καθόλου φόβο; Αισθανθήκατε πως στο επόμενο καλλιτεχνικό βήμα σας θα πρέπει να ξεπεράσετε τον εαυτό σας προκειμένου να ανταπεξέλθετε στις υψηλές προσδοκίες;

Όχι, δεν φοβήθηκα καθόλου. Ένιωθα ενθουσιασμένος που ο κόσμος περνούσε καλά με την μουσική μου. Είχα μία αγωνία σχετικά με το τί μού επιφυλάσσει το μέλλον παρόλα αυτά δεν περίμενα, σε καμία περίπτωση, η καριέρα μου να εξελιχθεί τόσο καλά. Κυρίως όμως νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για όλες αυτές τις συναρπαστικές εμπειρίες που είχα την ευκαιρία να βιώσω.

Οι προτεραιότητές σας πόσο έχουν αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου;

Για κάθε άνθρωπο που θέλει να εξελίσσεται αλλάζουν οι προτεραιότητες. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι πατέρας πλέον οπότε μία από τις βασικές προτεραιότητές μου είναι η οικογένειά μου.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική σας δραστηριότητα έχετε αναπτύξει και έντονη κοινωνική και ανθρωπιστική δράση. Έχετε δημιουργήσει μάλιστα και ένα Ίδρυμα με το όνομά σας για Παιδιά και Νέους. Πόσο σημαντική είναι για σάς η συμμετοχή σας σε δράσεις αλληλεγγύης; 

Όλη αυτή η δράση μέσα από το Ίδρυμα Μπράιαν Άνταμς αποτέλεσε για μένα έναν σπουδαίο τρόπο να ξεκινήσω κάτι νέο και να προσφέρω στην κοινωνία, να επιστρέψω, μ’ έναν τρόπο την αγάπη που έχω εισπράξει από τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μου πως η εκπαίδευση μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον κόσμο. Γι’ αυτό και το Ίδρυμα απευθύνεται σε παιδιά των ευάλωτων εκείνων κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Γιατί η εκπαίδευση είναι το καλύτερο και πιο ουσιαστικό δώρο που μπορείς να προσφέρεις σε ένα παιδί.

Μπράιαν Άνταμςσυνέντευξη