Open life|26.02.2020 16:24

5 τρόποι για να ελέγξετε τον νου σας - Οι σκέψεις δημιουργούν πεποιθήσεις

Μαρία Βέη

Νους: ένα πολύτιμο εργαλείο που δόθηκε στον άνθρωπο για να τον υπηρετεί, αλλά ιδίως στη σύγχρονη εποχή φαίνεται να ισχύει το αντίστροφο και ο νους να διαφεντεύει τον άνθρωπο. Μέσα του κατοικούν οι «σκέψεις», μια λέξη χωρίς κοινώς αποδεκτή ερμηνεία αλλά με τεράστια δύναμη, αφού μπορεί να μη συμφωνούμε στο τι ακριβώς σημαίνει αλλά όλοι ξέρουμε πια ότι οι σκέψεις είναι αυτές που σμιλεύουν τον εγκέφαλό μας, προγραμματίζουν τα κύτταρά μας, ενεργοποιούν τα γονίδιά μας, είναι επαναλαμβανόμενες και δημιουργούν τις πεποιθήσεις μας. Το 95% των σκέψεών μας είναι ίδιες μ’ αυτές που κάναμε την προηγούμενη μέρα, με αποτέλεσμα να αρχίζουμε να πιστεύουμε αυτά που σκεφτόμαστε και η πίστη μας να γίνεται πεποίθηση.

Άρα εύκολα κάποιος κατανοεί ότι μία σκέψη από μόνη της δεν είναι τίποτα, αν όμως την πιστέψουμε και την επαναλαμβάνουμε στο μυαλό μας διαρκώς, αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο αφού δημιουργεί την ποιότητα της ίδιας μας της ζωής! Όπως μάλιστα υποστηρίζει η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία, οι σκέψεις δημιουργούν τα συναισθήματά μας και αυτά με τη σειρά τους γεννούν τις συμπεριφορές μας, δηλαδή τη ζωή μας. Όταν μάλιστα έχει αποδειχτεί πως στο 80% οι σκέψεις μας είναι αρνητικές, γίνεται επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε τη φλυαρία του νου και να γίνουμε περισσότερο συνειδητοί στις πράξεις και τις επιλογές μας. Παρακάτω προτείνουμε ορισμένους τρόπους για να «ελέγξουμε» τον νου μας κι όχι αυτός εμάς.

Μπορείτε να εκπαιδευτείτε να επιλέγετε τις σκέψεις σας όπως τα ρούχα που φοράτε

1. Κάντε το περπάτημα σύμμαχο
Το περπάτημα και ιδιαίτερα σε ανοιχτούς χώρους βοηθά στην αύξηση της παραγωγής ενδορφινών, γνωστών και ως «η ορμόνη της χαράς». Με 30 λεπτά περπάτημα ημερησίως έχουμε ένα αίσθημα ευφορίας που βοηθά στη μείωση του θυμού, του άγχους και της κόπωσης.

2. Αλλάξτε τον εστιασμό σας
Όλη μέρα παλεύουμε με τις σκέψεις μας ψάχνοντας επιχειρήματα για να τις αντικρούσουμε και τελικά πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού ως γνωστό εκεί που βάζουμε τον εστιασμό μας δημιουργούμε και σχετικά αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά. Αντί να παλεύετε λοιπόν με τις σκέψεις, απλά παρατηρήστε λέγοντας «ας δω τι σκέφτεται τώρα ο νους μου», σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής, χωρίς να ταυτίζεστε μαζί τους.

3. Ζήστε στην παρούσα στιγμή
Αν νιώσετε ότι η υπερανάλυση σας παρέσυρε, φωνάξτε «ΣΤΟΠ» και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ζείτε στο παρόν! Επιβραδύνετε το περπάτημα και την ομιλία σας και παρατηρήστε τον χώρο γύρω σας. Αγαπημένη δύναμη των σκέψεων ο φόβος, κι αυτός μας πηγαίνει σαν ένα εκκρεμές από το παρελθόν στο μέλλον και πάλι πίσω. Όμως θυμηθείτε ότι το παρελθόν παρήλθε και το μέλλον δεν έφτασε ακόμη, ενώ το ΤΩΡΑ είναι δικό σας.

Εσείς ορίζετε τον νου σας και όχι αυτός εσάς!

4. Παρατηρήστε την αναπνοή σας
Αναπνοή, αυτή η μαγική λειτουργία που μας κρατά συνδεδεμένους με τη ζωή. Δεν σκέφτεστε ποτέ «α, τώρα μπαίνει αέρας στους πνεύμονές μου» ή «τώρα εκπνέω». Κι όμως, είναι το κλειδί της ζωής. Καθίστε αναπαυτικά και παρατηρήστε την αναπνοή σας. Μη δοκιμάσετε να την ελέγξετε, μόνο δείτε τη διαδρομή του αέρα στο σώμα σας.

5. Διαχωρίστε ποια γεγονότα μπορείτε να ελέγξετε και ποια όχι
Είναι ατελείωτες οι σκέψεις και το άγχος που παράγονται για καταστάσεις και γεγονότα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Σταματήστε αυτή τη σπατάλη θυμίζοντας στον εαυτό σας ότι βοήθεια δίνουμε όταν μας τη ζητήσουν, αλλιώς παραβιάζουμε τους ανθρώπους γύρω μας. Επίσης, αφού δεν ξέρουμε το «καλό» των άλλων, είναι αδύνατον να τους σώσουμε όλους!

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου]

νουςψυχολογία