Απόψεις|11.10.2020 10:48

Σταύρος Κοντονής: Ο Δον Κιχώτης που χτυπήθηκε από τους «ανεμόμυλους»

Νίκος Τζιανίδης

Επαναστατώ άρα υπάρχω… Κι ο Σταύρος Κοντονής, ο υφυπουργός του Αθλητισμού που «τότε» πήγε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αλλά του πήραν το μαχαίρι κι έμεινε με το αίμα στα χέρια· ο Σταύρος Κοντονής που ως υπουργός Δικαιοσύνης αγωνίστηκε για δικαιοσύνη, αλλά έμεινε με τον ιδρώτα του αγωνιστή στα μέτωπο…

Ο Σταύρος Κοντονήςάργησε να επαναστατήσει. Κι όταν «φώναξε», το κόμμα των «επαναστατών» (ορθώς) τον διέγραψε… Αυτή είναι η μοίρα των επαναστατών των δίχως εισαγωγικά: εκούσια να βυθίζονται μες στις αστραφτερές παγίδες… Έμοιαζε με «παγίδα» η επιλογή του Κοντονή το 2015 να μπει στο πεδίο της μάχης των αθλητικών πολεμοποιών, ευαγγελιζόμενος την ειρήνη. Πού; Στον πολύχρωμο Αρμαγεδώνα του αέναου ελληνικού εμφυλίου.

Δέχτηκε πυρά από όλους. Από τον Ολυμπιακό (κυρίως), από την ΕΠΟ, από τον Αλαφούζο, από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, από τους οπαδούς όλων των αποχρώσεων, από τις μεγάλες διεθνείς ομοσπονδίες του ποδοσφαίρου! Προσπάθησε να φτιάξει, αλλά έριξε τη μετοχή του «πολιτικού κόστους» κι απομακρύνθηκε δια της προαγωγής: υπουργός Δικαιοσύνης. Στο αθλητικό πεδίο μάχης τον διαδέχτηκε ο γλίσχρος Γιώργος Βασιλειάδης, άοπλος, άνευρος και ανέτοιμος να προσφέρει προτάσεις ειρήνης στους εμπόλεμους…

Και για τον Κοντονή; Μεγαλύτερη παγίδα. Οι ίδιοι (ή σχεδόν οι ίδιοι) άνθρωποι που τον πολέμησαν στα αθλητικά χαρακώματα κι εδώ ξιφήρεις. Και ακόμη περισσότεροι εχθροί και με πιο αποτελεσματικά όπλα: οι δικηγόροι. Η διάταξη για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Καπνοί πολέμου και πάλι. Κι όταν ξανά προσμετράται το «πολιτικό κόστος», ο Κοντονής σ΄ ένα βράδυ γίνεται Καλογήρου (όχι ο «πολλά τα λεφτά Άρη»…) και η φθίνουσα πορεία μόλις αρχίζει.

Τώρα ο Σταύρος Κοντονής χάνεται στην ομίχλη των επιλογών του και πίσω από την περιδίνηση των ανεμόμυλων που πολέμησε. Κι ήρθε του καιρού το πλήρωμα και το κόμμα του τον διέγραψε. Κι αν οι λεπτομέρειες έχουν σημασία, τα πάντα γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες και άλλα ειπώθηκαν και οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις κρίνονται και συγκρίνονται από φανατικούς και μετριοπαθείς. Άλλωστε ο Θεός κρύβεται στις λεπτομέρειες… Κι ο Σταύρος Κοντονής τραβάει το δρόμο που πάντα γνώριζε: αυτόν του προδομένου πολεμιστή… Κι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό έπρεπε να πράξει. Όποιος διαφωνεί ή έχει άλλους προσανατολισμούς από το κόμμα, δεν ανήκει στο κόμμα. Απλό!

«Σ’ ένα χωριό της Μάντσας, που δεν θέλω να θυμηθώ τ’ όνομά του, ζούσε εδώ και κάμποσα χρόνια ένας ευγενής από εκείνους που έχουν ένα πολεμικό κοντάρι στην οπλοθήκη τους, μια παμπάλαιη ασπίδα, ένα γέρικο άλογο κι ένα γρήγορο κυνηγόσκυλο»… Κι όπως είπε κι ο Θερβάντες δια του στόματος του ευγενή Δον Κιχώτη που περιγράφει στο πιο πάνω κείμενο: Μη δίνεις σημασία στο αποτέλεσμα, εκτίμα την προσπάθεια!

υφυπουργείο ΑθλητισμούΣταύρος ΚοντονήςΣΥΡΙΖΑυπουργείο Δικαιοσύνης