Απόψεις|27.10.2020 10:16

Νέα πραγματικότητα στη Σύγχρονη Ελλάδα

Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου

Η παραγωγική δύναμη της χώρας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Είναι η ενδογενής δύναμη που διαθέτει μια ψυχοσύνθεση με ιστορικό βάθος 3000 χρόνων. Μικρή αλλά δυνατή χώρα που πρέπει να πιστέψει ξανά στον εαυτό της. Μια χώρα που δυστυχώς οι φερόμενοι σύμμαχοί της πολλές φορές της άδειασαν, βεβαίως με το γάντι, και χωρίς να το καταλαβαίνει. Μπορεί να το καταλάβαινε, αλλά οι ηγεσίες της δεν μιλούσαν ή δεν αντιδρούσαν όπως έπρεπε. 

Κτίσαμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παρά τις αδυναμίες του σήμερα έχει τροφοδοτήσει με πλήθος επιστημόνων πολλά κράτη της αλλοδαπής. Πάνω από 400.000 νέοι σήμερα στελεχώνουν τις επιχειρήσεις τους. Οι πληροφορίες λένε πως το εξαγωγικό προϊόν σε ανθρώπινο δυναμικό αποδίδει τα μέγιστα στις οικονομίες της αλλοδαπής.

Μήπως πρέπει να σκεφτόμαστε πλέον μια νέα τάξη πραγμάτων αναφορικά με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας; Όλοι αντιλαμβάνονται πως βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή της ιστορίας μας. Βρισκόμαστε σε σημείο μεγάλων αναθεωρήσεων. Κάποια στιγμή θα βρεθούμε σε πιο δύσκολες στιγμές.

Τα δόγματά μας πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των καιρών.

Το δόγμα μόρφωση του λαού καλά πήγε. Από δω και πέρα θα εξελίσσεται διαρκώς, αρκεί να έχουμε έξυπνες πρακτικές χωρίς υστερίες και ιδεοληψίες.

Το δόγμα της υγείας ισοδύναμα με εκείνο της παιδείας επίσης βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Μπορεί να προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας τα μέγιστα εάν επίσης του αξιοποιήσουμε κατάλληλα. Ας ανοίξουν τα μάτια τους οι πολιτικές ηγεσίες.

Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι της αμυντικής μας πολιτικής. Η άμυνα έχει τεράστιες δυνατότητες υπερπολλαπλάσιας ανταποδοτικότητας με οικονομικά οφέλη αναπτυξιακής πολιτικής. Αυτή τη ενδογενής δύναμη που διαθέτουν οι ΕΔ πρέπει να αξιοποιηθεί με κάθε δυνατό τρόπο. Τους τρόπους τους οι ειδικοί τους γνωρίζουν, την πολιτική βούληση περιμένουν. Κάποια στιγμή η πολιτική ηγεσία του τόπου πρέπει να μάθει να εμπιστεύεται τις ένοπλες δυνάμεις απελευθερώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξής της. Οι νέες συμμαχίες που προσφέρονται σήμερα στη χώρα μας ίσως να είναι οι καλύτερες ευκαιρίες που μας δόθηκαν ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια. Ήρθε η ώρα να τις αξιοποιήσουμε με προσαρμογή του δόγματος υπεράσπισης των πάτριων εδαφών μας με κάθε θυσία.

Οι ευκαιρίες έρχονται. Εσύ πρέπει να τις αξιοποιήσεις. Και μετά μη μου πεις ξανά ποιος φταίει.

Όταν εσύ κοιμάσαι ο άλλος γράφει ιστορία.

ελληνοτουρκική κρίσηΈνοπλες Δυνάμεις