Απόψεις|18.11.2020 23:39

Στη ζούγκλα της τηλεκπαίδευσης

Σεμίνα Διγενή

Παιδιά πετιούνται εκτός, μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν ακούγονται. Πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης. Καλημέρα χάος!  Κι ήρθε λοιπόν, η ώρα κι η στιγμή, που τα παιδιά του δημοτικού, θα γνώριζαν από πρώτο χέρι, τον θαυμαστό κόσμο της τηλεκπαίδευσης.  Η πρώτη μέρα της σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σήμανε την έναρξη ενός πρωτοφανούς μαρτυρίου.

Πρωτοφανούς για τους μικρούς μαθητές, γιατί οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου, είχαν δυστυχώς ξαναδεί το έργο. Νωπές οι μνήμες από τις αρχές του δεύτερου lockdown, όταν το Webex κατέρρευσε.  Κάποιοι μάλιστα είπαν πως πρόκειται για κάτι σαν άτυπο έθιμο να “πέφτει” το Webex, κάθε φορά που ξεκινάει η τηλεκπαίδευση σε κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης. 

Φιάσκο και αθλιότητα

Το συμπέρασμα; Το σύστημα είναι στα όριά του. Με απλά λόγια δεν μπορεί να γίνει με τίποτα μάθημα. Την ίδια στιγμή -και δικαιολογημένα- οι γονείς είναι έξαλλοι. Πολλοί έχουν φύγει από τις δουλειές τους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, που είναι μικρά και δεν μπορούν να συνδεθούν και να διαχειριστούν μόνα τους αυτή την κατάσταση. Χαρακτηρίζουν όλο αυτό που ζουν, "φιάσκο" και "αθλιότητα"!

Μια βόλτα στα social media πείθει για του λόγου το αληθές, αφού είναι αμέτρητες οι αναρτήσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Την ίδια ώρα που καίγεται το σύμπαν, η κυβέρνηση φλυαρεί εκτός θέματος και αραδιάζει αριθμούς χωρίς αντίκρυσμα. 

Είναι επείγον εδώ και τώρα να βρεθεί λύση, για όσο διάστημα είναι δυστυχώς κλειστά τα σχολεία. Να στηριχτούν οι εκπαιδευτικοί, που δίνουν κυριολεκτικά μάχη για να βρεθούν ουσιαστικά και με όλα τα μέσα, δίπλα στους μαθητές. Να ενισχυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και όλες οι τεχνολογικές υποδομές που απαιτούνται. 

Όσο περνάει ο καιρός, και σε αυτές τις καταστροφικές συνθήκες,  το αίτημα δεν μπορεί παρά να είναι ένα: Ανοίξτε τα σχολεία, με όλα όμως, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να γίνει σωστή δουλειά, για να γίνει μάθημα.  Αλλιώς, η κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη για τη μορφωτική στασιμότητα χιλιάδων παιδιών.  

μαθητέςκλειστά σχολείαΚορονοϊόςτηλεκπαίδευση