Απόψεις|11.02.2019 14:40

Η ώρα της αλήθειας για τα κόκκινα δάνεια

Έθνος Γνώμη

Η χώρα µας είναι υποχρεωµένη να φέρει µέσα στις αµέσως επόµενες ηµέρες τον «διάδοχο» του νόµου Κατσέλη και, όπως ήταν φυσικό, έχει αναπτυχθεί µια σύγκρουση ανάµεσα στην κυβέρνηση, που επιδιώκει τη µεγαλύτερη δυνατή προστασία των δανειοληπτών, και στις τράπεζες, που επιδιώκουν πρωταρχικά την εξυγίανση των ισολογισµών τους.

Ολα τα προηγούµενα χρόνια από την πλευρά των τραπεζών είχε γίνει πολύς λόγος για τους λεγόµενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», για τους δανειολήπτες εκείνους που ενώ µπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, δεν το πράττουν, προσδοκώντας γενναία «κουρέµατα». Ωστόσο, τόσο το ∆ηµόσιο όσο και οι τράπεζες διαθέτουν πλέον πάρα πολλά «όπλα» προκειµένου να γνωρίζουν επακριβώς την περιουσιακή κατάσταση των δανειοληπτών. Εποµένως, µπορούν να γνωρίζουν ποιοι έχουν αδυναµία αποπληρωµής και ποιοι είναι οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές.

Εποµένως, θα µπορούσε η λύση να δίνεται σε ατοµικό επίπεδο – και όχι µε νόµους που αναπόφευκτα έχουν «παραθυράκια µέσα από τα οποία ξεγλιστρούν εκείνοι που δεν θέλουν να πληρώσουν. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση, διότι αν δεν βρεθεί αξιόπιστος τρόπος να εξυγιανθούν οι ισολογισµοί των τραπεζών, θα κληθεί να πληρώσει η ελληνική κοινωνία. Αν όχι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σίγουρα για τη µειωµένη ανάπτυξη...

κόκκινα δάνεια