Απόψεις|16.02.2019 16:39

Το δύσκολο στοίχηµα

Έθνος Γνώμη

Η συµφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια µε ενέχυρο πρώτη κατοικία είναι πολλαπλώς θετική. Και διότι εξασφαλίζει το σπίτι συµπατριωτών µας που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την κρίση, και διότι κλείνει τη βασικότερη εκκρεµότητα για να αρθούν οι επιφυλάξεις των Βρυξελλών και να εκταµιευτεί η πρώτη δόση από τα οφειλόµενα, αλλά και διότι σηµατοδοτεί µε θετικό πρόσωπο την επιστροφή στην καθηµερινότητα.

Το ίδιο κάνει και ο µίνι ανασχηµατισµός, καθώς τακτοποιεί τις εκκρεµότητες που προέκυψαν από την αποχώρηση του µέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου αλλά και τις αποχωρήσεις των µελών της κυβέρνησης που θα εκτεθούν στις αυτοδιοικητικές κάλπες, καταδεικνύοντας µε την παρουσία κεντροαριστερών και νεότερων σε ηλικία προσώπων την πολιτικοκοινωνική συµµαχία που στηρίζει πλέον την κυβέρνηση.

Η επιστροφή στην καθηµερινότητα, βέβαια, περνά πλέον κυρίως µέσα από την ταχύτερη υλοποίηση των σηµαντικών για τους εργαζόµενους κυβερνητικών αποφάσεων που ελήφθησαν µετά την έξοδο από τα µνηµονιακά προγράµµατα αλλά και τον διαρκή έλεγχο σε όλους τους κλάδους και όλες τις περιφέρειες όσων θεσµοθετήθηκαν, όπως η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου µισθού.

Παράλληλα, καθοριστική για τη θέση της χώρας τα επόµενα χρόνια είναι η αξιοποίηση των διεθνών ερεισµάτων που έχουν αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια και τα οποία οφείλουµε ως χώρα να αξιοποιήσουµε σε µια ευαίσθητη περιοχή και µια Ευρώπη διαρκώς µεταβαλλόµενη. Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν επεξεργασµένη στρατηγική και ευρύτερη συνεννόηση, που δυστυχώς συχνά απουσιάζει.

Βρυξέλλεςτράπεζεςκόκκινα δάνεια