Απόψεις|20.02.2019 14:42

Ο «πράσινος» ειδικός της... συριζοποίησης

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ο Αντώνης Κοτσακάς «βγήκε», λοιπόν, και απάντησε στο µείζον πολιτικό ερώτηµα των ηµερών: πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή συριζοποιείται η Κεντροαριστερά; Προτού φτάσω στην ουσία της απάντησης, να ξεκαθαρίσουµε πως το να γίνεις υπουργός σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχεις θητεύσει στο ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον σχετικά εύκολο. Απλώς δηλώνεις ότι «είδες το φως το αληθινό» και τρυπώνεις. Οµως, το σχετικά πρόσφατο επίτευγµα του Αντώνη Κοτσακά να βγει πρώτος στις εκλογές για την ανάδειξη της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει πετύχει άλλος πασοκογενής. Ως εκ τούτου, ο λόγος του έχει άλλο βάρος και αξία.

Ετσι, έδωσε «άφεση αµαρτιών» σε κάθε πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που επιθυµεί νέα πολιτική καριέρα. Ο,τι και αν έχει πει στο παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ -στο πλαίσιο της πολιτικής κριτικής, υποθέτω- διαγράφεται. ∆ιότι «όταν είσαι στέλεχος ενός κόµµατος, δεν µπορείς παρά να υπηρετείς την πολιτική γραµµή αυτού του κόµµατος». Οπότε, εάν είσαι στο ΚΙΝΑΛ, θα «τα χώνεις» στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ήσουν στη Νέα Δηµοκρατία ή στο Ποτάµι, επίσης. Μην το κάνουµε θέµα άλλο...

Επίσης, µας διευκρίνισε ότι κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχει µετανοήσει, έχει αλλάξει γνώµη για τις προηγούµενες επιλογές του. Στις µέρες µας, λοιπόν, υπάρχουν «πράσινα» στελέχη που «µετακινούνται προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Φαντάζοµαι ότι στην Κουµουνδούρου θα έχουν και  κάποιο συστηµατάκι µε το οποίο τα ελέγχουν αυτά. Κανέναν ψυχολόγο ίσως... Εν κατακλείδι, σύµφωνα µε τον Αντώνη Κοτσακά, ο χώρος της Κεντροαριστεράς συριζοποιείται. Δεν συµβαίνει το αντίθετο. Και αυτό γιατί δεν µπορεί να γίνει αλλιώς. Διότι, όπως υποστηρίζει, η κλασική ευρωπαϊκή Σοσιαλδηµοκρατία καταρρέει γενικώς, όχι µόνον στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, είναι µονόδροµος το να περάσουµε από τον παλιό «δικοµµατισµό» στον σύγχρονο «διπολισµό».

Πολιτικές εκτιµήσεις είναι αυτές και σύντοµα θα απαντηθούν. Το αργότερο σε οκτώ µήνες, για την ακρίβεια. Τότε που το εκλογικό αποτέλεσµα θα δείξει αν είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κεντροαριστερά. Μέχρι τότε είµαι, όµως, περίεργος για το πόσες µεταγραφές θα δούµε ακόµη. Εάν πιστέψουµε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και τους «ανήσυχους» που καταγράφονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και άλλες στα σκαριά.

ΠΑΣΟΚΑντώνης ΚοτσακάςΣΥΡΙΖΑ