Απόψεις|20.02.2019 14:45

Οταν οι εργοδότες διοικούν τα σωµατεία

Newsroom

Ο έλεγχος για τη νοµιµοποίηση των οργανώσεων στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει καθηµερινά όσα οι δυνάµεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν: ∆εν πρόκειται για συνέδριο εργαζοµένων!

Οι ακολουθούµενες πρακτικές στις αρχαιρεσίες των σωµατείων που ελέγχει η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ∆ΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, οµάδα Βασιλόπουλου) δεν έχουν καµιά σχέση µε τις συλλογικές διαδικασίες και την πραγµατική συµµετοχή των εργαζοµένων. Η νοθεία και η πλαστογραφία οργιάζουν. Ετσι, εµφανίζουν: Αρχαιρεσίες όπου ψηφίζει ένας εργαζόµενος ανά 40 δευτερόλεπτα. «Μέλη» που έχουν ψηφίσει σε δύο, τρία και τέσσερα σωµατεία, ορισµένοι από τους οποίους εκλέγονται και στα όργανα. Σωµατεία-φαντάσµατα, που οι αρχαιρεσίες τους δεν υπάρχουν σε κανένα Πρωτοδικείο. Σωµατεία µε µέλη και ψηφίσαντες που ξεπερνούν σε αριθµό τους εργαζόµενους της περιοχής τους. Με αυτόν τον εικονικό τρόπο «επιτυγχάνεται» η τεράστια αύξηση του βαθµού οργάνωσης των εργαζοµένων και η άνευ προηγουµένου µαζικοποίηση των Σωµατείων σε περιοχές όπως η Βέροια, η Κοζάνη, ο Βόλος, το ∆ιδυµότειχο, το Ναύπλιο, η Εδεσσα, ο Εβρος, η Κατερίνη. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», λοιπόν. Ερήµην των εργαζοµένων στήνουν αρχαιρεσίες και «µαγειρεύουν» συσχετισµούς.

Αλλος ένας παράγοντας που δρα καταλυτικά στην «αύξηση της συµµετοχής» των εργαζοµένων στα σωµατεία του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισµού είναι η ωµή εργοδοτική παρέµβαση. Η εργοδοσία σέρνει χιλιάδες εργαζόµενους να ψηφίζουν τους ανθρώπους της σε διάφορα σωµατεία όπως στο εµπόριο και αλλού. Με τα γνωστά «ραβασάκια», προϊστάµενοι και διευθυντές καλούν τους εργαζόµενους να ψηφίσουν στα εν λόγω «σωµατεία», µε την προτροπή να αγνοήσουν το ψηφοδέλτιο της ∆ΑΣ (ΠΑΜΕ), όπου υπάρχει, αλλιώς «θα έχουν επιπτώσεις...»!

Εξόφθαλµα, αλλοτριώνουν το συνδικαλιστικό κίνηµα σε όλα τα επίπεδα. Στελέχη της εργοδοσίας, ακόµα και οι ίδιοι οι εργοδότες, ψηφίζουν και εκλέγονται ως αντιπρόσωποι στα όργανα διοίκησης πρωτοβάθµιων και δευτεροβάθµιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, φτάνοντας µέχρι και στη ΓΣΕΕ. Η λίστα των εργοδοτών µέσα στα εργατικά σωµατεία περιλαµβάνει προέδρους και διευθύνοντες συµβούλους εταιρειών, αντιπροέδρους ∆Σ τραπεζών, ιδιοκτήτες πούλµαν και ασφαλιστικών εταιρειών. Ετσι διατηρείται και ενισχύεται ο έλεγχος στο εργατικό κίνηµα µέσα από τον µηχανισµό που λέγεται ΓΣΕΕ και στηρίζει τα σχέδια και την κερδοφορία των µεγαλοεργοδοτών, προωθεί την υλοποίηση του αντεργατικού πλαισίου της εκάστοτε κυβέρνησης. Για τις «υπηρεσίες» αυτές, εργοδοσία και κυβέρνηση «ταΐζουν» τη ΓΣΕΕ µε εκατοµµύρια ευρώ µέσω προγραµµάτων. ∆εκάδες χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ.

Ολοι αυτοί επιτίθενται µε ενιαίο µέτωπο στις δυνάµεις του ΠΑΜΕ, που αποκαλύπτουν την αλλοτρίωση και τη σήψη τους και παλεύουν για τον απεγκλωβισµό του εργατικού κινήµατος από τον θανάσιµο εναγκαλισµό τους.  Ξορκίζουν όπως ο διάβολος το λιβάνι τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζοµένων στα σωµατεία τους, τη συζήτηση, τις γενικές συνελεύσεις, γιατί εκεί αποκαλύπτεται η «γύµνια» τους. Γιατί εκεί οι εργαζόµενοι καταλαβαίνουν τον βρώµικο ρόλο τους, βλέπουν ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο εχθρός τους.

Θέλουν να εµποδίσουν την ανάπτυξη του ταξικού κινήµατος, τους αγώνες που απαιτούνται για να αναχαιτιστεί η επίθεση που δέχονται οι εργαζόµενοι από τους κεφαλαιοκράτες και τις κυβερνήσεις τους, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, από τους ιµπεριαλιστικούς οργανισµούς ΕΕ - ΝΑΤΟ. Τους αγώνες που θέτουν στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζοµένων και την ικανοποίησή τους, σε αντιπαράθεση µε τις απαιτήσεις και τα σχέδια των επιχειρηµατικών οµίλων και τις «αντοχές» της οικονοµίας τους. Είναι κρίσιµο ζήτηµα για το εργατικό κίνηµα να πεταχτούν από τον σβέρκο της εργατικής τάξης -σε όλες τις συνδικαλιστικές βαθµίδες- οι άνθρωποι της εργοδοσίας και του κράτους της, που υπονοµεύουν τα εργατικά συµφέροντα.

ΓΣΕΕΠΑΜΕ