Απόψεις|22.02.2019 13:19

Ο πολιτισµός του λυµένου ζωναριού

Βασίλης Λυριτζής

Όλοι µας γνωρίζουµε ότι η πολιτική είναι κυρίως η τέχνη του εφικτού, της έντασης, της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης µερικές φορές. Ξεχνάµε όµως ότι η πολιτική είναι και η τέχνη του ήθους, της τιµής, των κανόνων, των στοιχείων και της ευγένειας.

Οπότε η σύνθεση και η συνέπεια στα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασµό µε τον καθαρό λόγο και τις διακριτές θέσεις, κάνουν στα µάτια ενός πολίτη τον σύγχρονο πολιτικό αξιοσέβαστο και αναγνωρίσιµο και ως εκ τούτου υποψήφιο να λάβει την εµπιστοσύνη του για να τον εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει, θα µου πείτε, και ένα άλλο είδος πολιτικών.

Αυτοί που λύνουν το ζωνάρι για να επιβάλουν την άποψή τους, προτάσσοντας αντί των λόγων και των επιχειρηµάτων την ισχύ, την ένταση, τον τσαµπουκά και το θράσος. ∆υστυχώς αυτό το είδος των πολιτικών είναι στις µέρες µας κυρίαρχο, καθώς, όπως µε θλιβερό τρόπο αποδεικνύεται, το πολιτικό bullying λειτουργεί ασφαλέστερα και χωρίς πολύ κόπο στην επίτευξη των στόχων.

Και µη γελιέστε, το «ξέρεις ποιος είµαι εγώ» στις διάφορες εκδοχές του δεν αφορά µόνο τον Πολάκη. Ο Πολάκης απλώς ταυτίζεται και απολαµβάνει περισσότερο τον ρόλο και άρα προβάλλει δυνατά προς τα έξω αυτήν την αντίληψη.

Δυστυχώς η πολιτική επικοινωνία του λυµένου µονίµως ζωναριού είναι περίπου κανόνας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή του πτέρυγα. Και αντί οι ισχυροί και σπουδαγµένοι ταγοί της πολιτικής µας ζωής να το ακυρώσουν στην πράξη, δίνοντας το παράδειγµα του αντιθέτου, έρχονται και το ασπάζονται όλο και πιο συχνά.

Εδώ λοιπόν υπάρχει η ανάγκη οι επικεφαλής των κοµµάτων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το µήνυµα της ανάγκης αλλαγής πολιτικού πολιτισµού πρέπει να διαπεράσει κάθετα και οριζόντια το πολιτικό µας τοπίο, ακόµη και αν οι αρχηγοί χρειαστεί να κάνουν bullying στους αθεράπευτα εριστικούς και εραστές της λεκτικής βίας. Μένοντας σταθεροί για ώρες ολόκληρες µη χάσουν το στιγµιότυπο, τώρα κάνουν ακριβώς το αντίθετο και είναι το ίδιο. Ο κόσµος αλλάζει.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Παύλος Πολάκης