Απόψεις|26.02.2019 12:24

Airbnb: Το «casa de papel» της Αθήνας

Βασίλης Λυριτζής

Ισπανία... Σκηνή 1 Η Βαρκελώνη ζει τα τελευταία χρόνια το τέλειο όνειρο. Eχει γίνει ο απόλυτος τουριστικός προορισµός από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, γεµίζοντας τους Καταλανούς δουλειές, δολάρια και ευρώ. Το σχέδιο «casa de papel» πέτυχε!

Ισπανία... Σκηνή 2 Η Βαρκελώνη ζει τα τελευταία χρόνια τον τέλειο εφιάλτη. Ο τουρισµός της έγινε µαζικός και ανεξέλεγκτος, στέλνοντας τους Καταλανούς µακριά από τα σπίτια τους, αυτοεξόριστους στον ίδιο τους τον τόπο, οµήρους του µικρού τους «Eldorado» που ακούει στο όνοµα Airbnb. Πληρώνουν για να ζήσουν περισσότερα από όσα κερδίζουν από την εκχώρηση της περιουσίας τους.

Το σχέδιο «casa de papel» απέτυχε!

Ελλάδα... Σκηνή 1 Η Αθήνα ζει τα προηγούµενα χρόνια τον απόλυτο εφιάλτη. Η κρίση έχει αποσυνθέσει τον αστικό της ιστό και το κέντρο της έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη. ∆εν έχουµε ούτε «casa de papel» ούτε σχέδιο...

Ελλάδα... Σκηνή 2 Η Αθήνα ελπίζει να ζήσει τα επόµενα χρόνια τη δική της τουριστική άνοιξη. Η πόλη µπαίνει στον χάρτη των προορισµών. Ξενοδοχεία χτίζονται µαζικά και οι Αθηναίοι αυτοεξορίζονται από το κέντρο της πόλης, αφήνοντάς το στα χέρια της πλατφόρµας Airbnb. Ελπίζουν και αυτοί στο δικό τους τουριστικό «Eldorado».

Τώρα έχουµε «casa de papel», αλλά ακόµη δεν έχουµε κάποιο σχέδιο.

Ελλάδα... Σκηνή 3 Παραµονές δηµοτικών εκλογών 2019. Ο Νάσος Ηλιόπουλος µπορεί να µοιάζει µε τον «προφέσορα» της γνωστής ισπανικής σειράς «La casa de papel» -όπως εύστοχα διαπίστωσε ο Αλέξης Τσίπρας- και ενδεχοµένως ο Κώστας Μπακογιάννης να µοιάζει µε τον «Βερολίνο» και ο Παύλος Γερουλάνος µε τον «Ντένβερ».

Οµως η διεκδίκηση του δήµου της Αθήνας δεν είναι µια απλή µπούκα υπό τους ήχους του «Bella Ciao». Θέλει σχέδιο, όραµα και φαντασία, µε όρους πραγµατικούς και όχι φαντασιακούς. Ολοι µας θέλουµε η Αθήνα να γίνει η «ιερή αγελάδα» του τουρισµού και να µας βγάλει από τη µιζέρια. Αλλά να είµαστε και εµείς εδώ, κάτοικοι και όχι επισκέπτες της πόλης, πρωταγωνιστές και όχι θεατές των τηλεοπτικών σειρών του Netflix.

Κώστας ΜπακογιάννηςΝάσος ΗλιόπουλοςΠαύλος Γερουλάνοςδήμος Αθηναίων