Απόψεις|17.05.2023 13:50

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα κόκκινα δάνεια και τη προστασία κατοικιών και μικροεπιχειρήσεων - Το σχέδιο «Οδυσσέας»

Κωνσταντίνος Χουλιάρας

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και μετά από ένα debate που δεν μας διαφώτισε καθόλου σχετικά με τις προτάσεις των κομμάτων για πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι πολίτες να ενημερωθούν για την πρόταση του ΜέΡΑ25 σχετικά με τα κόκκινα δάνεια που πνίγουν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τι ισχύει όμως μέχρι σήμερα;

Σήμερα υπάρχει το σχέδιο «Ηρακλής», μία ψευτο-αγορά στην οποία κάποια funds αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες, σε τιμές εξευτελιστικές που πολλές φορές αγγίζουν ποσοστά που φτάνουν στο 5% του δανείου, δηλαδή ένα δάνειο 100.000 ευρώ αγοράζεται απο τα funds 5.000 ευρώ. Στη συνέχεια, όταν το πουλήσουν κερδίζουν πολλαπλάσια ποσά τα οποία εξάγουν σε τράπεζες φορολογικών παραδείσων. Οι δανειολήπτες χάνουν τα χρήματα τα οποία έχουν πληρώσει για το ακίνητο και μένουν στο δρόμο. Για όλη αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί το ποσό των 23δις! Αυτός ο νόμος – τέρας είναι δημιούργημα τριών κυβερνήσεων: Της κυβέρνησης του κ.Σημίτη(Ν.3156/2003), της κυβέρνησης του κ.Τσίπρα(Ν.4354/2015) και της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη(Ν.4649/2019).

Ας δούμε όμως τι προτείνουμε εμείς, τι είναι το σχέδιο «Οδυσσέας»;

Το σχέδιο «Οδυσσέας» προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, η οποία αγοράζει όλα τα κόκκινα δάνεια που αφορούν τη βασική κατοικία και τα ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταργώντας τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς, παγώνοντας τα πανωτόκια και εξασφαλίζοντας στο ακέραιο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των δανειοληπτών.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό;

Ο δανειολήπτης, σε συμφωνία με το κράτος θα καταβάλει κάθε μήνα μία δόση η οποία δεν θα ξεπερνά το 20% των καθαρών εισοδημάτων του. Έτσι παγώνουν τα πανωτόκια και ο ιδιοκτήτης διατηρεί το ποσοστό του ακινήτου που του ανήκει με βάση το ποσό του δανείου που έχει ήδη αποπληρώσει. Αυτή η διαδικασία δεν έχει χρονικό περιορισμό, δηλαδή μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια. Στο μέλλον και πάντα σε συννενόηση δανειολήπτη – κράτους, ο δανειολήπτης θα αποφασίζει τι θα κάνει. Μπορεί εφόσον υπάρχει δυνατότητα να αποπληρώσει το υπόλοιπο του χρέους και το ακίνητο να περάσει όλο στην ιδιοκτησία του, να συνεχίσει με το ίδιο καθεστώς ή να πουλήσει το σπίτι, να πάρει το ποσό που αναλογεί στο ποσοστό ιδιοκτησίας του και με τα χρήματα αυτά να κάνει μία νέα αρχή.

Αυτό είναι, σε λίγες γραμμές, το σχέδιο «Οδυσσέας» το οποίο προστατεύει την οικογένεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βάζει ένα τέλος στην εξαγωγή μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό και διευθετεί δίκαια τα χρέη των δανειοληπτών.

Στις επερχόμενες εκλογές λοιπόν, ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη γιατί αν οι πολίτες θέλουν όλα μπορούν να είναι αλλιώς!

Χουλιάρας Κωνσταντίνος, Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών (Β2)

Γιάνης Βαρουφάκηςειδήσεις τώραΜέΡΑ25εκλογέςκόκκινα δάνεια