Απόψεις|10.06.2023 08:41

Τα ασθενοφόρα και οι κάλπες

Έθνος Γνώμη

Μετά τα φορολογικά, σειρά πήρε η υγεία στην προεκλογική αντιπαράθεση. Κυρίως, επειδή υπήρξαν τρία περιστατικά που έδωσαν το έναυσμα να ξανανοίξει αυτή η συζήτηση. Στη Νέα Μάκρη έχασε τη ζωή της και το μωρό της, 19χρονη έγκυος, επειδή το ΕΚΑΒ άργησε να τη μεταφέρει. Εκτίμησε λάθος το περιστατικό. Στην Κω μία 63χρονη πέθανε σε καρότσα αγροτικού, αφού το μοναδικό ασθενοφόρο ήταν σε άλλο περιστατικό. Περιμένοντας πέθανε στην Ουρανούπολη 63χρονη Ρουμάνα τουρίστρια, αφού το ασθενοφόρο από τον Άγιο Νικόλαο έφτασε αργά.

Η τριπλή αυτή απώλεια έφερε πάλι στην επιφάνεια το θέμα ΕΚΑΒ, ασθενοφόρα, διαχείρισή τους για εξυπηρέτηση του πολίτη όταν βρίσκεται στη μεγάλη ανάγκη. Από το 2015 η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της, είχε στηλιτεύσει το γεγονός. Πρότεινε λύσεις. Και το ΕΚΑΒ έχει κάνει σχέδια επίλυσης.

Τι συμβαίνει λοιπόν, ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»; Είτε η κατανομή τους είναι λανθασμένη, δεν ανήκουν δηλαδή όλα στο ΕΚΑΒ, αλλά ανήκουν και σε τοπικά Κέντρα Υγείας, στις ΥΠΕ, είτε δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό να τα λειτουργήσει, είτε δεν υπάρχει ικανό και εκπαιδευμένο προσωπικό, είτε στις απομακρυσμένες περιοχές λείπουν όλα μαζί… Πολύ συχνά, ενώ υπάρχει όχημα, είναι αδύνατον να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, λόγω της έλλειψης προσωπικού, άλλες φορές υπάρχει μόνον ένας οδηγός ανεκπαίδευτος, άλλες φορές -όπως συνέβη στο περιστατικό της Ουρανούπολης, το ασθενοφόρο και να έφτανε στην ώρα του, θα πρόσφερε ελλιπή υπηρεσία, αφού δεν είχε καν απινιδωτή για να προσφέρει άμεση βοήθεια…

Αυτές οι απανωτές απώλειες προκάλεσαν ένα 48ωρο «πόλεμο για την υγεία» μέσα στην προεκλογική εκστρατεία. Το θέμα, ως υπαρκτό καυτό ζήτημα ζωής και θανάτου, δεν μπορεί να ξεχαστεί. Μπορεί να ξεφουσκώσει η συζήτηση, μετά την απόσυρση από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας του υποψήφιου βουλευτή της από την Εύβοια, του γιατρού Σπ. Πνευματικού, ο οποίος όμως με την τοποθέτησή του έθιξε ένα άλλο θέμα, το κατά πόσο το ΕΣΥ μπορεί να παρέχει φροντίδα σε καρκινοπαθείς τελευταίου σταδίου… Ο κ. Πνευματικός πλήρωσε την αμερικανόπνευστη άποψή του με έξοδο από τα ψηφοδέλτια ή παραχώρηση της έδρας αν τυχόν εκλεγεί.

Το θέμα όμως με το ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα θα παραμείνει και την 26η Ιουνίου. Δεν είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα για να το κλείσουμε στο κουτί της κάλπης. Στις απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ΙΧ ή αγροτικά αυτοκίνητα για μεταφορά ασθενών που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία. Συχνά αυτοί οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν καν να φτάσουν εκεί που μπορεί να λάβουν την ιατρική φροντίδα. Το όλο πρόβλημα είναι μείζον. Δεν πρέπει να αφυδατωθεί με μία 48ωρη ανταλλαγή πυρών πριν τις εκλογές.

ασθενοφόραειδήσεις τώραεκλογέςΕΚΑΒεκλογές 2023