Απόψεις|15.06.2023 08:43

Διαβάζοντας δημοσκοπήσεις

Έθνος Γνώμη

Μπαράζ τριών δημοσκοπήσεων, που παρουσιάστηκαν σε ισάριθμα κανάλια προχτές το βράδυ, δείχνουν ότι θα είναι τεράστια έκπληξη αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και μάλιστα άνετη (μεγαλύτερη σε κάθε περίπτωση από τις 156 έδρες της προηγούμενης κυβερνητικής 4ετίας) στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, οι αυξομειώσεις προβλέπεται να είναι ελάχιστες. Προφανώς, έχουν τη σημασία τους. Ιδιαίτερα το πάνω ή το κάτω από το 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ, που φαντάζει και ως ένα ψυχολογικό όριο ανάκαμψης ή ως απαρχή εσωτερικών διεργασιών και εξελίξεων.

Το ενδιαφέρον, μεταφέρεται στη μάχη των κομμάτων που διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή. Η βασική πρόβλεψη είναι πως θα μπουν επτά κόμματα, σύμφωνα με Pulse και Marc. Μπορεί να γίνουν και οκτώ, σύμφωνα με τη Μetron, που βλέπει πιθανότητα εισόδου στην Βουλή και για το ΜΕΡΑ 25.

Πιο συγκεκριμένα, τη μάχη δίνουν Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Ελληνική Λύση και Μέρα25 (με αυτήν τη φθίνουσα σειρά) που, με ποσοστά μεταξύ 2% και 4,5% βρίσκονται στο όριο του στατιστικού λάθους και μπορούν με την ίδια ευκολία να βρεθούν εντός ή εκτός Βουλής. Δηλαδή η επόμενη Βουλή μπορεί να έχει από 4 έως 8 κόμματα. Με την αυτοδυναμία της ΝΔ αντίστοιχα να μετακινείται από τις 175 έδρες με 4 κόμματα, στις 157 με 8.

Ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η μέτρηση ότι οι εννιά στους 10 όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία τον Μάιο, δηλώνουν πως θα κάνουν και τώρα την ίδια επιλογή. Ενώ ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως θα ψηφίσουν και πάλι οι 8 στους 10 εκείνων που έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή τον Μάιο. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι θα ξαναψηφίσουν οι 3 στους 4 των ψηφοφόρων του Μαϊου. Ίδωμεν. Κοντός ψαλμός, αλληλούϊα…

ΜέΡΑ25Νίκος ΑνδρουλάκηςΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΓιάνης ΒαρουφάκηςΚυριάκος ΒελόπουλοςΑλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚΚΚΕΕλληνική ΛύσηΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚόμμα Νίκηδημοσκοπήσειςειδήσεις τώραΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Κυριάκος Μητσοτάκηςαποτελέσματα εκλογών 2023ΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023