Απόψεις|18.06.2023 08:10

Η τεχνητή νοημοσύνη «σκιτσάρει» Μητσοτάκη και Τσίπρα

Έθνος Γνώμη

Σήμερα το κύριο άρθρο μας, είναι καρπός της τεχνητής νοημοσύνης. Ζητήσαμε να μας κάνει μια πολιτική «προσωπογραφία» του Μητσοτάκη και του Τσίπρα για τις βασικές τους θέσεις, με βάση συνεντεύξεις που έδωσαν από την Πρωτομαγιά και εντεύθεν. Δεν προσθέσαμε τίποτε, πέρα από την τελευταία παράγραφο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν:

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, έχει επικεντρωθεί στην ανάγκη να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στη διεθνή αγορά και να προωθηθούν μέτρα για την επιστροφή των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Έχει προτείνει την ελάφρυνση των φόρων, την ευελιξία στην υπερωριακή απασχόληση και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Έχει ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και τη διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.

Επιθυμεί μια μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος υγείας ώστε να γίνει πιο βιώσιμο. Με συγκεκριμένες προσλήψεις και επενδύσεις. Εξέφρασε την ανάγκη για μια πιο σαφή αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας.

Στον τομέα της παιδείας, έχει ανακοινώσει σχέδια για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές. Για το περιβάλλον, έχει εκφραστεί υπέρ της προστασίας της φύσης και της αειφόρου ανάπτυξης. Έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Θα αυξήσει τη δαπάνη για τις δυνάμεις ασφαλείας και θα επιδιώξει να βελτιώσει τη συνεργασία του τομέα αυτού με την Ευρώπη σε γενικές γραμμές και τις ΗΠΑ ειδικότερα.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, θα εφαρμόσει μια πιο αποφασιστική προσέγγιση στις σχέσεις με τους γείτονες και θα επιδιώξει τη διατήρηση στενών σχέσεων με τους διεθνείς εταίρους της χώρας.

Έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού κύκλου με μια συνδυαστική προσέγγιση που συνδυάζει την αυστηρότητα με την ανθρωπιά.

Και αντίστοιχα ο Αλέξης Τσίπρας:

Προτεραιότητά του θα είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ θα επιδιώξει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχει επισημάνει την ανάγκη για αύξηση του κατώτατου μισθού, τη διατήρηση του δημόσιου τομέα και την προαγωγή της κοινωνικής ισότητας.

Στο θέμα της εργασίας, έχει διακηρύξει την ανάγκη για αποκατάσταση της εργατικής αξιοπρέπειας και της ασφάλειας στην εργασία. Έχει εκφράσει την υποστήριξή του στους εργαζόμενους και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας στην εργασία. Στο θέμα της υγείας, έχει διακηρύξει την ανάγκη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και της πρόληψης των ασθενειών.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, ζήτησε την αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να παρέχει στους μαθητές και τους φοιτητές ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης. Σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριξε την ανάγκη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμες αστικές μεταφορές, καθώς και την ανάγκη για μείωση της ρύπανσης και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Για τις εξωτερικές σχέσεις, υποστήριξε την ανάγκη για ενεργό διπλωματία καθώς και για οικοδόμηση σχέσεων με γειτονικές χώρες, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πιο συλλογικές δράσεις για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων όπως η μετανάστευση και το παγκόσμιο κλίμα.

«Δεν ψάχνω, απλώς βρίσκω» συνήθιζε να λέει ο Πικάσο. Λέτε να στείλουμε την τεχνητή νοημοσύνη να ψηφίζει και για μας στο μέλλον; Ισως να κάνει και τις προεκλογικές εκστρατείες όλων των κομμάτων; Ήμαρτον Κύριε…

ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Νέα Δημοκρατίατεχνητή νοημοσύνηΚόμμα ΝίκηΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚΚΕΜέΡΑ25Κυριάκος ΒελόπουλοςΕλληνική ΛύσηΝίκος ΑνδρουλάκηςΑλέξης Τσίπραςεκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023Γιάνης Βαρουφάκηςεκλογές 2023