Απόψεις|24.06.2023 09:37

Μικροί και μεγάλοι φόβοι

Έθνος Γνώμη

Αύριο ψηφίζουμε. Τα κόμματα έκλεισαν χθες το βράδυ την επίσημη προεκλογική τους εκστρατεία, αν και ανεπίσημα και σήμερα και αύριο συνεχίζουν την προσπάθειά τους να κερδίσουν κάθε ψήφο.

Τι φοβούνται όμως τα κόμματα κυρίως;  

Η ΝΔ φοβάται μήπως δυναμώσει το άθροισμα των τριών μικρών κομμάτων στα δεξιά της. Της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου, της Νίκης του θεολόγου Νατσιού και των Σπαρτιατών, του κόμματος που πέρασε από το «παράθυρο» ο Κασιδιάρης. Τυχόν ενδυνάμωσή τους και είσοδος στη Βουλή μαζί με αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου, σημαίνει ότι θα υπάρξει μεν αυτοδυναμία, αλλά όχι πολύ άνετη. 

Επιπλέον η Νέα Δημοκρατία φοβάται τη μεγάλη αποχή, όχι γιατί δεν θα τη βοηθήσει… Θα τη βοηθήσει και πιθανόν να ισχυροποιήσει και το ποσοστό της, αλλά ένα αποτέλεσμα που αποτελεί θρίαμβο ούτως ή άλλως γι αυτήν, η μεγάλη αποχή θα το μετατρέψει σε απλή νίκη, αφού δεν θα έχει τη συγκατάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μέσω της μαζικής  προσέλευσης τους στην κάλπη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται κυρίως την απαισιοδοξία των μελών και φίλων του για την απώλεια 600 χιλιάδων ψηφοφόρων πριν ένα μήνα. Που σημαίνει μικρότερη προσέλευση στις κάλπες. Και βεβαίως τον φοβίζει η ενίσχυση άλλων κομμάτων στα δεξιά του και στα αριστερά του. Του ΠΑΣΟΚ, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του ΚΚΕ. Τυχόν περαιτέρω αποδυνάμωση του, θα σημάνει αθεράπευτη εσωστρέφεια για πολύ καιρό. Μία αύξηση του ποσοστού του, έστω και μικρή, θα δώσει χρόνο για να γιατρευτεί η μεγάλη πληγή, τουλάχιστον να επουλωθεί.  

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποδείξει ότι η άνοδος του δεν ήταν συγκυριακή. Δεν θέλει να χάσει ψηφοφόρους προς τη Νέα Δημοκρατία ή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έστω και λίγο να ανεβάσει τα ποσοστά του. Ισως είναι το κόμμα που φοβάται λιγότερο την αποχή, αφού η συντριπτική μερίδα των ψηφοφόρων του, είναι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι, που είναι συνήθως πιο πιστοί στο δικαίωμα και υποχρέωση της ψήφου. 

Τα μικρά κόμματα προσπαθούν το ένα να κλέψει ψήφους από το άλλο και επιπλέον τα δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία και τα δύο Αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Ωστόσο φοβούνται και τις μεταξύ τους ενδοοικογενειακές ή εχθρικές ανταλλαγές που μπορεί πολύ εύκολα κάποια από αυτά να τα αφήσουν εκτός Βουλής, λίγο κάτω από το κατώφλι του 3%.  

Αλλά οι αναλύσεις πλέον περισσεύουν. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΜέΡΑ25Νέα ΔημοκρατίαΖωή ΚωνσταντοπούλουΔημήτρης Κουτσούμπαςαποτελέσματα εκλογών 2023Κυριάκος ΒελόπουλοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠλεύση Ελευθερίαςεκλογές 2023Γιάνης ΒαρουφάκηςεκλογέςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΚΚΕΝίκος ΑνδρουλάκηςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΕλληνική ΛύσηΚόμμα Νίκη