Απόψεις|16.03.2019 16:59

«Start ups καλούν κράτος...»

Ελευθερία Αρλαπάνου

Η κρίση φέρνει προβλήµατα, γεννά όµως και ευκαιρίες. Ειδικά στην ελληνική περίπτωση, ένα δυναµικό οικοσύστηµα νεοφυών εταιρειών, καινοτόµων start ups, άνθησε µέσα στη βαθιά κρίση, παρά το brain drain που σάρωσε τη χώρα στέλνοντας χιλιάδες, καλά εκπαιδευµένους και ταλαντούχους νέους να τους αξιοποιήσουν ξένα κράτη και ξένες εταιρείες. Με τη στήριξη κυρίως ιδιωτών, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πολλές ιδέες, επιχειρηµατικές οµάδες, νέοι άνθρωποι, βρήκαν τον δρόµο τους προς τις αγορές, ενώ αρκετές νεοφυείς εταιρείες έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηµατοδότηση µέσω και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τον τελευταίο καιρό δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί, όλων των αποχρώσεων, που έχουν σταθεί σε αυτή την ενδιαφέρουσα δεξαµενή ανάπτυξης και δηµιουργίας απασχόλησης που βρίσκει σιγά σιγά τον βηµατισµό της και στην ελληνική αγορά, έπειτα από πολλά χρόνια. ∆εν ανακαλύπτουµε άλλωστε την Αµερική. Το πεδίο αυτό, σε πολλές άλλες χώρες, αποτελεί πηγή ανάπτυξης και καινοτοµίας. Παράδειγµα το γειτονικό Ισραήλ µε τη µακρά παράδοση ανάπτυξης σε αυτό τον χώρο, που αποτελεί σηµείο αναφοράς και ένα από τα ισχυρότερα και πιο δυναµικά start up οικοσυστήµατα στον κόσµο, «φυτώριο» για πολλές πολυεθνικές και επιχειρηµατικούς κολοσσούς.

Αλλωστε για τέτοιου είδους επιχειρήσεις πολλές φορές δεν χρειάζονται απαραίτητα «τρελά» αρχικά κεφάλαια. Μερικές φορές απαιτείται απλώς µια καλή µαγιά για να ξεκινήσει να τρέχει το project εξασφαλίζοντας πολύτιµη χρηµατοδοτική στήριξη και από ξένους επενδυτές. Κρίσιµο δε στοιχείο είναι η εξασφάλιση ευκαιριών δικτύωσης µε µεγάλα κέντρα του εξωτερικού, όχι µόνο για εισαγωγή τεχνογνωσίας αλλά και για διερευνητικές επαφές µε επενδυτές, ξένους επιχειρηµατικούς επιταχυντές, µεγάλα διεθνή πανεπιστήµια… Το πρόβληµά µας είναι ότι όλο αυτό το δυναµικό οικοσύστηµα θα µπορούσε -και πρέπει- να υποστηριχθεί όχι µόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Θα ήταν γόνιµο και σίγουρα πιο αποτελεσµατικό, το ίδιο το κράτος να ασχοληθεί ουσιαστικά µε τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες αυτής της κοινότητας, παρέχοντας σε συνεργασία µε τον ιδιωτικό τοµέα λύσεις, στήριξη και κίνητρα για την ανάπτυξή του.

Στη σηµερινή δε συγκυρία, αν έχει αυξηθεί η ταχύτητα µε την οποία το κράτος συγκροτεί ή εφαρµόζει κάποιο σχέδιο και γι’ αυτό τον τοµέα, θα πρέπει να είναι σαφές πως η ταχύτητα αυτή πρέπει να πολλαπλασιαστεί. Με άλλα λόγια τρέχουµε, γιατί την πολυτέλεια να περπατάµε και να κάνουµε brainstorming διαρκείας την έχουµε χάσει προ πολλού.

επιχειρήσειςstart up