Απόψεις|07.03.2024 20:30

Ο νόμος 5090/2014: Το τέλος μιας 4μηνης αποχής δικηγόρων και άλλες τινές εράνιες σκέψεις

Newsroom

Τέσσερις μήνες αποχή. Η Ολομέλεια δικηγόρων έδωσε σήμα λήξης.

Βέβαια, πρώτη φορά στα χρονικά αν το θυμάμαι καλά ήταν Τζέκιλ και Χάιντ από ένα σημείο και μετά. Αποχή ποινική!  Σκέτη. Οι του αστικού τρέχανε. Οι του ποινικού καφεδάκι και παρέες.

Κέρδισαν κάτι οι δικηγόροι; Μόνιμη συζήτηση στα πηγαδάκια. Και μόνιμη γκρίνια. Και αφού δεν γίνεται τίποτε και γιατί ταλαιπωρούμαστε. Και αφού ξέρουμε το τέλος τι το αρχίζουμε; Τι νόημα έχουν όλα αυτά  και πεινάμε δεν βγαίνουν τα έξοδα του γραφείου. Τα γνωστά εδώ και 40 έτη.

Ενώ τώρα που ξαναρχίζουμε. Φέρτε τα χρυσά κουτάλια η τα ασημένια εποχής Ολυμπιακής του Ωνάση. Όχι των μετά.

Κέρδισε κανείς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλοι ΧΑΜΕΝΟΙ. Φθηνό συμπέρασμα;  Όχι η πραγματικότητα.

Οι δικηγόροι γιατί δεν πέτυχαν κάτι ιδιαίτερο από όσα είχαν κόκκινη γραμμή.

Εντάξει στο 90 και 8 λεπτό του αγώνα (τώρα τόσο κρατάνε το λιγότερο οι ποδοσφαιρικοί  αγώνες)... ο κ Υπουργός συμφώνησε   σε κάποια αιτήματα.

Η κυβέρνηση γιατί κάποιοι δυσαρεστημένοι κλπ δεν θα την ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές … (ασχολίαστο).

Και ο κόσμος που θα «το λουστεί» - ο παραβατικός βεβαίως,  γιατί δεν ξέρει τι τον περιμένει.

Κάτι ψιθυρίζεται για προκάτ φυλακές η ιδιωτικές; ίδωμεν.

 Πήγαμε πίσω η μπροστά με όλο αυτό;

Απάντηση: 'Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν.

Όταν στο λεξιλόγιο της απλής δικαστικής πρακτικής εισέρχονται καινές λέξεις - φράσεις όπως: Παγκόσμια τράπεζα .- Στατιστικές - Μέσος όρος Ευρώπης - Ταμείο ανάκαμψης.

Συμπέρασμα : Αναζητήστε άλλα πράγματα όχι και πολλά νομικά.

Και επιτέλους αμάν πια με αυτή τη φράση καραμέλα... στην Ευρώπη ..ο μέσος όρος και ο μέσος όρος.  Μέχρι να αποβιώσω θα το φωνάζω .. ΤΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ .. Μαζεράτι με Ντάτσια τότε Τσεχίας  η Ζάσταβα; Φτάνει  με αυτά τα ανόμοια. Φτάνει αυτό το παραμύθι. Είναι εξόφθαλμα παραμύθι η σύγκριση.

Ξεχάστηκε το φορολογικό. Και σε λίγο θα ξεχαστεί και αυτό.

Εκατομμύρια σελίδες ( ηλεκτρονικής πλέον γραφής ) αντιπαραθέσεις νομικών, καθηγητών, δικηγόρων, εισαγγελέων, υπουργών κλπ κλπ. Αλήθεια γιατί;

Δεν λύθηκε και ποτέ η εξίσωση ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ... Ο ΚΑΘΕΙΣ…

Η εκτελεστική εξουσία... έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι...Απλά τα πράγματα.

Και τώρα τι έχουμε μπροστά; Ανακατανομή δικαστικού χάρτη. Ενοποίηση πρώτου και λοιπών βαθμών δικαιοδοσίας των δικαστηρίων. Και φυσικά στο βάθος ερανιστικό. Ίσως, μου διαφεύγει και κάτι. Παραγωγή νόμων, όχι έτσι αστεία και όλα σε 3 μήνες μέσα. Το μόνο σίγουρο ότι δεν πλήττουμε.

Φοβερή ύλη έρχεται στους δικηγόρους. Φίλια πυρά από συμβολαιογράφους.

Και γιατί τους δίνετε αποδοχές διαθήκης και κληρονομητήρια; Εμείς είπαμε τίποτε όταν πήραν τα διαζύγια ;

Καλά ας σοβαρευτούμε όλοι. Τι είναι το παιδικό παιχνίδι τα μήλα;

Λίγα για τους πρόσφατα ψηφισμένους κώδικες και τις αλλαγές 

Κάνει πιο ακριβή την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη; ΝΑΙ

Αντιλήφθηκε  ο απλός πολίτης τι θα πληρώσει παραπάνω;  ΟΧΙ. Όταν το νιώσει. Προσεχώς πονάει η τσέπη μου θα είναι.

Εγώ πάντως έχασα τον πρώτο πελάτη. Και γιατί ; και τι είναι αυτό; Γκρίνια για μια μήνυση υπεξαίρεσης γιατί  ξανάρθε το παράβολο 100 ΕΥΡΩ  υπερ  δημοσίου στα κατ έγκληση  αδικήματα μετά από χρόνια (άρθρο 71 του νόμου ) .

Η  εύκολη πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τον φτωχό έχει εμπόδια ξανά.

Και το eparavolo δεν ήταν έτοιμο να φανταστείς. Και κόβανε δυο Χ 50 οι συνάδελφοι.  

Τώρα προφανώς από 1-5-2024 θα μπει και η νέα ατραξιόν :Παράβολο αναβολής στα ποινικά αν ο δικηγόρος σου είναι σε άλλη υπόθεση  = αναβολή = δικηγορόσημο ( άρθρο 101 του νόμου) 20-40 – 100 ευρώ ανάλογα το δικαστήριο. Να δούμε πως θα το πουν .

Και ρίξε υποψήφιε προς καταδίκη μια  ματιά στο άρθρο 114 του νόμου.

Δικαστικά έξοδα από 200 – 4000 ανάλογα το δικαστήριο. (από 80 ως 1200 που ηταν).

Μέχρι τώρα πόσα μετρήσαμε; Τρία είδη αυξήσεων. Και εδώ δεν έχει υπουργείο ανάπτυξης για τιμές οικονομικές σε ράφια. Είναι  στάνταρ τα ποσά.

Μάζεψε τα σε όλη την Ελλάδα κάθε μέρα και θα ζαλιστείς τι εισπράξεις πέφτουν στον κρατικό κορβανά,

Οι δικηγόροι απείχαν και γι αυτά... Αλλά κάποιοι τους θεωρούν ελίτ τάξη ακόμη ..και ότι δήθεν τρέχουνε για την πάρτη τους.

Αλλά αυτά τα 3 άρθρα φαντάζομαι δεν τα είπε κανείς αρμόδιος  σε πρωινάδικα ή μεσημβρινάδικα .. εκεί που .. φευ ..διαμορφώνεται η κοινή γνώμη!

ΑΡΘΡΟ 215 : Προβλέπει να μην έρχονται πλέον οι αστυνομικοί στο ακροατήριο, αλλά να διαβάζονται οι καταθέσεις τους . Και ενώ πανηγύρισαν οι ενώσεις των  αστυνομικών «πάγιο αίτημα μας δεκτό... επιτέλους λέγανε. Εμείς τους πιάνουμε η δικαιοσύνη ας κάνει τη δουλειά της  με τις καταθέσεις μας...»

Μπορεί λέει στα κακουργήματα  να ζητήσουμε να έρχονται οι αστυνομικοί στο ακροατήριο κατ εξαίρεση του άρθρου 215 μέσα σε 10 μέρες από την παραλαβή του κλητηρίου. Τέλειο.

Γιατί οι περισσότεροι γνωρίζετε από εσάς ότι ο πελάτης το φέρνει όχι σε δέκα μέρες από τότε που το παίρνει,  άλλα 10 πριν την δικάσιμο. Να μη πω μετά τη δικάσιμο.

Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται λέει ο λαός. Άντε πάλι να τον φέρνεις ενώ δεν θέλει… με μισή καρδιά θα έρχεται.

ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ να υπάρχει ευνομία και να νιώθουν ασφαλείς. Και αν αυτό μπορεί να γίνει με τις υπέρμετρα αυστηροποιήσεις των  ποινών ως ψηφίσθηκαν. Μεγάλη κουβέντα.

Δεν θα μπω στη συζήτηση ότι τα στατιστικά δεν ευνοούν αυτόν τον συλλογισμό. Δεν μ αρέσουν, να μη πω σιχαίνομαι τα στατιστικά και τις δημοσκοπήσεις. Γιατί όλα είναι fake. ΜΟΝΟ εργαλεία είναι. Απλό.

Απλά 2 απλές παρατηρήσεις.

Η εγκληματικότης  σε σχέση με ασφάλεια πολιτών είναι κατ εμέ σε ποσοστό 80 % κλοπές και ληστείες. Τα άλλα είναι άλλου είδους αδικήματα.

Κατά συνέπεια το κομμάτι  αυτό προληπτικά και μόνο ευχερώς αντιμετωπίζεται... ο νοών νοείτω.

Και έχει αναρωτηθεί κανείς, ότι εμείς, η νομική κοινότης και ο απλός λογικός και σύννομος πολίτης αυτά που συζητάμε  για αυστηροποιήσεις ποινών κλπ κλπ και ότι θα φέρουν μια πιο καλή κοινωνία, αν λέω αν ποτέ είναι αντικείμενο σε πιάτσες  εγκληματιών  και λοιπών επίδοξων βιαστών η βαρέων αδικημάτων;

Λέτε να κάθονται και αυτοί και να λένε; ΠΩΩΩ τι νόμος αυτός. Τέρμα οι κλοπές, ληστείες κλπ γιατί δεν μας βλέπω να βγαίνουμε από τη φυλακή. Μας μεγάλωσαν και την υφ όρο απόλυση. Σταματάμε αυτό ήταν. Το πολύ κανένα πλημμέλημα και αυτό μέχρι ένα έτος να προβλέπει ποινή όχι παραπάνω. Και στο κόκκινο φανάρι όταν μας καταδιώκουν, θα σταματάμε γιατί αν περάσουμε και κτυπήσουμε κανέναν και πεθάνει... ισόβια!

Υπόψη άλλο θέμα. Θα γεμίσουν και τα τριμελή πλημμελειοδικεία αυτεπάγγελτους δικηγόρους, όπως το κόβω.

Εδώ είχε μέχρι τώρα στο κεφάλι του επικρεμάμενη  ποινή  10 η 15 χρόνια και παραπάνω  και δεν έπαιρνε δικηγόρο,  τώρα για πλημμέλημα θα το κάνει;

Και θα κλείσω με αριθμολογία.

4623/2019…4637/2019, 4640/2019, 4745/2020, 4689/2020,4777/2021, 4800/2021,  

4855/2021, 4871 /20221 4908/2022 4947/2022 αυτά είναι προγιαγιάδες  και προ παππούδες του τρισέγγονου νόμου  5090/2024.

Από το 1951 ψηφίστηκαν αναθεωρημένοι κώδικες το 2019... (68 έτη μετά )  και από το 2019 μέχρι  το τρισέγγονο 2024 μέτρα ..11 νόμους αλλαγές ...και τώρα ξανά αναθεώρηση μεγάλη.

Και ξεκινάνε ανά την Ελλάδα τα «γνωστά -άγνωστα» πλέον σεμινάρια -εκδηλώσεις στους απανταχού συλλόγους, με τον γνωστό πλέον τίτλο «Οι τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και ποινικής  δικονομίας  υπό το πρίσμα του νόμου…».

Προσέλευση - έναρξη - Χαιρετισμοί  - εισηγήσεις – ενότητες – διάλλειμα.

Ξανά εισηγήσεις - ενότητες -  Συμπεράσματα...  Σχόλια και ερωτήσεις

Το βράδυ δείπνο προς τιμήν...

Κάθε φορά τα ίδια. Απλά βάζεις άλλο αριθμό νόμου..

Και συρρέουν οι απορούντες. Κάποτε πήγαινα και εγώ... Να μεθέξουν λίγη νομική σοφία και νέκταρ των θεών. Μα για να  μεθέξεις ,  πρέπει να ξέρεις όλους τους προηγουμένους νόμους. Τώρα στα γεράματα ξανά μανά άντε διάβασε όλους τους κώδικες.

Είπαμε όλοι αγχωμένοι με το άρθρου 2 ΠΚ. (Αυτό που λέει αν από την τέλεση της πράξης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ισχύει για τον κατηγορούμενο ο ευμενέστερος νόμος). Είναι κάτι άλυτο σαν την αρχή του σύμπαντος πλέον. Αν έχεις πχ χρόνο τέλεσης το 2014 και μετά. 

Και εις άλλα με υγεία. Παρακαλούνται οι κκ. Εισηγητές των σεμιναρίων αυτών να παραμείνουν στις θέσεις τους. Σε καμιά βδομάδα θα έχει κανένα νόμο με αλλαγές.

Και όπως έλεγε ο εκλιπών Τριανταφυλλίδης Βασίλης «αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτε...»

Εμείς στη Θεσσαλονίκη τρομάξαμε να μαζέψουμε μετά από 17 χρόνια τις λαμαρίνες από έργα μετρό... και πάρε ένα fly over για άλλα 5 . Για να μην πλήττεις και στην κίνηση, όπως και στα νομικά νομοθετήματα.

Γράφει: Ο Νεμέτης Α. Δημήτριος

δικηγόροιποινέςΔικαιοσύνηαποχήΠοινικός Κώδικαςειδήσεις τώρα