Απόψεις|08.04.2019 14:16

Ελληνικά σπίτια σε κινεζικά χέρια κι άλλα... σινικά μυστήρια

Newsroom

Στο προσκέφαλο του ετοιµοθάνατου εµπόρου έχουν συγκεντρωθεί οι συγγενείς. Στην τελευταία αναλαµπή του, ο ασθενής τούς καλεί έναν προς έναν και µετά ανασηκώνεται και φωνάζει: «Αφού είστε όλοι εδώ, ποιος έµεινε στο µαγαζί;». Οσάκις διαβάζω στατιστικές και τις συγκρίνω µε την πραγµατικότητα, έχω την εντύπωση ότι στο µαγαζί δεν έµεινε κανένας. Τουλάχιστον για να εξηγήσει τι συµβαίνει.

Παράδειγµα πρώτο: Οι εισαγωγές αυξάνουν, µαζί και το εµπορικό έλλειµµα. Και τι σε νοιάζει εσένα, θα µου πεις. Με νοιάζει, διότι δεν µπορώ να το εξηγήσω. Για να αυξάνουν οι εισαγωγές, σηµαίνει ότι αυξάνει η κατανάλωση. Αλλά πώς συµβαίνει αυτό, όταν ο µέσος Ελληνας δηλώνει τρεις κι εξήντα, ενώ οι λίγοι που κερδίζουν παραπάνω φορολογούνται ως κροίσοι; Μήπως τα στοιχεία του εξωτερικού εµπορίου που δηµοσιεύονται αφορούν κάποια άλλη χώρα; Μήπως ο προγραµµατιστής µπέρδεψε την Ελλάδα µε την Ολλανδία; (Λάθος συγχωρητέο, διότι κι εγώ στο σχολείο µπέρδευα την Ελβετία µε την Αλβανία.) Ή µήπως τα στοιχεία της φορολογίας εισοδήµατος αφορούν την Αλβανία; (∆ιότι την Ελβετία αποκλείεται να την αφορούν.)

Παράδειγµα δεύτερο: Στην Καισαριανή εθεάθη αυτοκίνητο στα πλευρά του οποίου ήταν ζωγραφισµένη µεγαλογράµµατη διαφήµιση αµερικανικής µεσιτικής εταιρείας. Μόνο που η διαφήµιση ήταν γραµµένη στα κινέζικα. Τουτέστιν, οι Αµερικανοί µεσίτες ήρθαν να πουλήσουν στους Κινέζους καπιταλιστές τα σπίτια των φτωχών Ελλήνων. (Παρακαλώ, µη µου κλέψετε την ατάκα.) Και µάλιστα Αµερικανοί που οµιλούν την κινεζική, τουτέστιν Αµερικανοκινέζοι. Με άλλα λόγια, έρχονται στην Ελλάδα Κινέζοι από την Κίνα και Κινέζοι από την Αµερική. Οι πρώτοι ψάχνουν για σπίτι και οι δεύτεροι τους το βρίσκουν. Φυσικά, η δουλειά αυτή δεν γίνεται για πέντε-δέκα πελάτες.

Και µόνο να ζωγραφίσεις µε ιδεογράµµατα το αυτοκίνητο, θέλεις µια εβδοµάδα δουλειά. Η συρροή Κινέζων που δεν φορολογούνται στην Ελλάδα εξηγεί γιατί ενώ η κατανάλωση µεγαλώνει, το φορολογητέο εισόδηµα τρεµοσβήνει σαν κεράκι. Οι Κινέζοι φέρνουν κεφάλαια, θα µου πείτε, κι ό,τι χάνουµε στο εµπορικό ισοζύγιο το κερδίζουµε στις τρέχουσες συναλλαγές. Ενδέχεται όµως να το χάνουµε σε δασµούς. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέµησης της Απάτης (OLAF) έχει δηµοσιεύσει πολλές ιστορίες δασµοδιαφυγής κινεζικών προϊόντων στην ιστοσελίδα της. Στα αγγλικά όµως. Οχι στα κινέζικα. Και πώς να τα διαβάσουν οι καηµένοι οι Κινέζοι;

εισαγωγέςΚινέζοισπίτια