Απόψεις|15.04.2019 11:20

Η οικονοµία σε νέο περιβάλλον

Έθνος Γνώμη

Η κυοφορούµενη προεξόφληση του ακριβού τµήµατος των δανείων του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου προς τη χώρα µας µε τη σύµφωνη γνώµη τόσο του Ταµείου όσο και του ESM δεν αναµένεται να επιφέρει απλώς σηµαντικές εξοικονοµήσεις, καθώς η Ελλάδα µπορεί να δανειστεί πλέον µε σηµαντικά χαµηλότερα επιτόκια.

∆ηµιουργεί κλίµα υπέρ της χώρας, προσθέτει κεφάλαιο εµπιστοσύνης και διευκολύνει το οικονοµικό επιτελείο να οργανώσει µια νέα έξοδο στις αγορές, προκειµένου να αναχρηµατοδοτηθούν µε σηµαντικά ευνοϊκότερες προϋποθέσεις δανειακές υποχρεώσεις ή να διασφαλιστούν πόροι για άσκηση κοινωνικών πολιτικών.

Κυρίως, όµως, η προεξόφληση του ∆ΝΤ, σε συνδυασµό µε τις εντυπωσιακές αποδόσεις που καταγράφουν τα ελληνικά οµόλογα, δίνει την αίσθηση ότι η χώρα αφήνει πίσω της σταδιακά την κρίση και επιχειρεί τα πρώτα βήµατα σε περιβάλλον κανονικότητας.

Και τούτο -πέραν του τρόπου που προσεγγίζουν τις συγκεκριµένες εξελίξεις οι δεσµευµένες στις υποχρεώσεις του προεκλογικού αγώνα πολιτικές δυνάµεις- έχει σηµασία ιδιαίτερη, καθώς συνδέεται µε τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας. Το µείζον είναι η χώρα να γυρίσει σελίδα.

ΔΝΤχρέοςESM