Απόψεις|16.04.2019 12:36

Η µεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές

Γιώργος Μανέττας

Η ελληνική αγορά ξαναµπαίνει στο ραντάρ των διεθνών κεφαλαίων, τα οποία αναζητούν εταιρείες µε προοπτικές. Η αποκατάσταση της σταθερότητας και η αποµάκρυνση του country risk έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο – δύο παράγοντες που ταλαιπώρησαν αφόρητα την ελληνική οικονοµία τα προηγούµενα χρόνια και πάγωσαν σε µεγάλο βαθµό την οικονοµική δραστηριότητα.

Εδώ και µερικούς µήνες το κλίµα αλλάζει, όπως και η εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικά οµόλογα έχουν αποκλιµακωθεί το τελευταίο διάστηµα, και µάλιστα σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες. Επιπλέον, µια σειρά από ξένα funds έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν σε δυναµικές και εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τις δυνατότητες να πετύχουν ανάπτυξη τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Πληροφορίες, µάλιστα, θέλουν και άλλες συµφωνίες να λαµβάνουν χώρα το επόµενο διάστηµα, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων κεφαλαίων συνεχίζει να αυξάνεται, µε επίκεντρο τους τοµείς του τουρισµού, των τροφίµων και της ενέργειας.

Ειδικά ο Τουρισµός χαρακτηρίζεται από αρκετούς ειδήµονες ως «Γη της Επαγγελίας» για τους εν δυνάµει επενδυτές, εάν, βέβαια, γίνουν οι κατάλληλες παρεµβάσεις για την αναβάθµιση των υποδοµών. Η ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και φρέσκο χρήµα είναι µοναδική. Γι’ αυτό και είναι κρίσιµο να µη χαθεί το µοµέντουµ. Μια πρώτη κίνηση που θα έστελνε ισχυρό µήνυµα, σύµφωνα µε ειδικούς αναλυτές, θα ήταν η απλοποίηση του φορολογικού συστήµατος, η οποία θεωρείται εξίσου σηµαντική -αν όχι σηµαντικότερη- µε το ύψος των φορολογικών συντελεστών.

Το φορολογικό σύστηµα, όπως επισηµαίνουν οι ίδιοι, είναι περισσότερο περίπλοκο απ’ όσο πρέπει. Ως εκ τούτου καθίσταται εχθρικό για τις επενδύσεις. Είναι ώρα για τολµηρές αποφάσεις. Είναι ώρα µέσα από απλά βήµατα να θωρακισθεί η ελληνική επιχειρηµατικότητα και να γίνει πιο ανταγωνιστική προς όφελος όλων, και κυρίως των θέσεων εργασίας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

εξαγωγέςεισαγωγές