Απόψεις|23.03.2020 16:19

Καλός ο εθελοντισμός για τις ακτές, αλλά δεν φτάνει για τον κορονοϊό

Βούλα Κεχαγιά

Ουδείς δικαιούται να υποβαθμίσει την σημασία του εθελοντισμού σε συνθήκες κρίσης. Και η δραματική  εξάπλωση του κορονοϊού συνιστά αναμφισβήτητα μία τεραστίων διαστάσεων κρίση, όπως επίσης και μία πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλους μας. Υπ’ αυτήν την έννοια καλώς η πολιτεία δια του αρμόδιου υπουργείου υγείας ζητά από τους πολίτες να συνεισφέρουν εθελοντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακόμη κι αν λίγες ημέρες πριν, ορισμένους από αυτούς τούς κατέτασσε στην κατηγορία των ανεύθυνων, των κοινωνικά ασυνείδητων, των καλοπερασάκηδων εκδρομέων. Όχι ότι δεν υπάρχουν και οι επιπόλαιοι ανάμεσά μας. Αποδεικνύεται όμως ότι ακόμη και μετά την  απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δείχνει πειθαρχία και συμμορφώνεται με  μέτρα με τα οποία και ενδεχομένως να διαφωνεί.

Η πολιτεία λοιπόν, η οποία επικρότησε το χειροκρότημα από τα μπαλκόνια των γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν καθημερινή μάχη για να σώσουν τις ζωές των συμπολιτών μας, που αναγνώρισε την προσφορά τους αποφασίζοντας την ενίσχυσή τους με ένα έκτακτο δώρο Πάσχα, δείχνει ότι αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Παρ’ όλα αυτά δεν εξαντλεί τις δυνατότητες για την στελέχωσή του ακόμη κι σ’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας διατηρώντας τις  τεράστιες ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Ούτε την διαδικασία των 2000 προσλήψεων με συμβάσεις νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας έχει ολοκληρώσει, ούτε την προκήρυξη 4.000 θέσεων γιατρών και νοσηλευτών που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση αποφασίζει.

Αντ’ αυτού απευθύνεται σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, σε συνταξιούχους επιστημών υγείας και φοιτητές  προκειμένου να προσφέρουν στον πόλεμο του Covid-19 ως εθελοντές. Εντάξει. Οι πολίτες μπορεί να έχουν εξοικειωθεί με τον εθελοντισμό και να συμμετέχουν  στον καθαρισμό των ακτών μας, αλλά η μάχη με τον κορονοϊό είναι κάτι διαφορετικό.

Οι πολίτες δείχνουν ωριμότητα απέναντι στην νέα πρωτόγνωρη κατάσταση όμως την ίδια ωριμότητα οφείλει να επιδείξει και η κυβέρνηση ενισχύοντας με ευθύνη και την δημόσια υγεία και τους λειτουργούς της.

ΕΣΥεθελοντισμόςΚορονοϊός