Παιδεία|07.04.2021 17:53

Ανοιγμα σχολείων: Μετά τα Λύκεια τα Γυμνάσια - Τι ισχύει για τα υποχρεωτικά self test

Νικολίτσα Τρίγκα

Για την επιστροφή τους στα σχολεία προετοιμάζονται οι μαθητές των Λυκείων μετά το «πράσινο φως» - παρά τις διαφωνίες του Σωτήρη Τσιόδρα και άλλων 6 λοιμωξιολόγων - από τους επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Τώρα, το επόμενο βήμα για χιλιάδες οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς είναι να προμηθευτούν τα self test, αφού χωρίς αυτά δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, καθώς η επίδειξη αρνητικού τεστ είναι υποχρεωτική.

Το απόγευμα της Τρίτης, 7 Απριλίου, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για την επιστροφή των μαθητών και των καθηγητών στα σχολεία, τα ειδικά μέτρα προστασίας, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδεικνύουν τη βεβαίωση αρνητικού τεστ. Το πιθανότερο είναι ότι θα προσκομίζουν το σχετικό έγγραφο ιδιοχείρως ώστε να μην ανακύψουν και ζητήματα προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Ανοιγμα σχολείων 12 Απριλίου εν μέσω διαφωνιών εισηγείται η επιτροπή

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή οι γονείς είναι ήδη αγχωμένοι καθώς από τη μια θα πρέπει να προμηθευτούν το τεστ για τα παιδιά τους και από την άλλη φοβούνται να τα στείλουν στο σχολείο καθώς τεράστιος αριθμός γονέων αλλά και εκπαιδευτικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Ιδιαίτερα οι γονείς, που έχουν παιδιά στη Γ΄ Λυκείου ανησυχούν περισσότερο με δεδομένο ότι μπροστά τους έχουν τις πανελλήνιες εξετάσεις και φυσικά κανείς δεν θέλει να αρρωστήσει ένα βήμα πριν από τις εξετάσεις. Οσο για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα ξαναρχίσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Πιθανό είναι πάντως η επιτροπή, σε επόμενη φάση, να εξετάσει την περίπτωση να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων στις 19 του μήνα και μετά το Πάσχα οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Mε τη βεβαίωση αρνητικού self test τεστ covid-19, ανά χείρας θα πρέπει να  φτάσουν τη Δευτέρα 12 του μήνα στα σχολεία οι μαθητές του λυκείου αλλά και οι καθηγητές τους, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν μάθημα, διαφορετικά θα μένουν εκτός σχολείου και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες.  
  • Όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν τα τεστ από τα φαρμακεία και να τα έχουν κάνει 24-48  ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία κάτι το οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε Δευτέρα ώστε να μπορούν να μπουν στις τάξεις τους.
  • Οι μαθητές των λυκείων θα δίνουν βεβαίωση στο σχολείο ότι πράγματι είναι αρνητικοί για να μπορούν να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Τι θα κάνουν οι γονείς

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, πρέπει να δηλωθεί στη σελίδα self-testing.gov.gr. Εκεί θα υπάρχει  μία λίστα με τις δομές υγείας που μπορείτε να επισκεφθείτε προκειμένου να υποβληθείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) και να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων. Μέχρι να γίνει αυτό εσείς και οι οικείοι σας πρέπει να παραμείνετε σε κατ΄οίκον περιορισμό. Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα επικοινωνήσει μαζί σας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών σας.

Αρνητικό αποτέλεσμα

Αν το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό, χρειάζεται να το δηλώσετε πάλι στο self-testing.gov.gr, όπου θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα δηλώσετε το αποτέλεσμά σας στην ειδική ενότητα. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας τους. Στη συνέχεια ο γονέας θα εκδίδει και θα εκτυπώνει τη βεβαίωση από την πλατφόρμα και ο μαθητής θα την επιδεικνύει στον καθηγητή της τάξης. Χωρίς βεβαίωση οι μαθητές δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ούτε να κάνουν τηλεκπαίδευση.

Ξεκινά η διάθεση των τεστ

Η διάθεση των self tets ξεκινά  με προτεραιότητα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σε περίπτωση κρούσματος, θα πρέπει να δηλωθεί το θετικό αποτέλεσμα στην πλαρφόμα self-testing.gov.gr.  Από εκεί θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα έρχεται SMS για τη δωρεάν διενέργεια τεστ αντιγόνου σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο. Οι υποβληθέντες σε self test θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση (εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι), ενώ για λογαριασμό των μαθητών τη δήλωση θα συμπληρώνουν και υπογράφουν οι γονείς-κηδεμόνες. Για τους μαθητές, οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα.

Το τεστ είναι καλό για όλους μας 

Την άποψη ότι τα τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης . Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τα σχολεία μας να έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές του Λυκείου, καταρχάς, να έχουν κάνει 24-48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία ένα τεστ  και να μπορούν να δίνουν μία βεβαίωση στο σχολείο ότι πράγματι είναι αρνητικοί για να μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις τους». Όπως είπε «αυτό είναι καλό, είναι καλό για όλους μας, να το συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι τα self tests είναι σημαντικά» ωστόσο προσέθεσε πως αυτά δεν υποκαθιστούν ούτε τα τεστ PCR, ούτε τα οργανωμένα τεστ αντιγόνου. Και φυσικά αν είμαστε θετικοί, έχουμε μία υποχρέωση αυτό να το δηλώνουμε και να κάνουμε τεστ επανεπιβεβαίωσης» τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Ανοιγμα σχολείων 12 Απριλίου εν μέσω διαφωνιών εισηγείται η επιτροπή

self testΛύκειασχολείαυπουργείο Παιδείαςάνοιγμα σχολείων