Παιδεία|05.10.2022 07:26

Θρησκευτικός Τουρισμός: Μια διαφορετική επαγγελματική προοπτική - Σπουδές με ανοδική πορεία ακόμη και σε μεταπτυχιακό επίπεδο

Νικολίτσα Τρίγκα

Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού που προωθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο από τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου αλλά και από κυβερνήσεις καθώς από πρόσφατα στοιχεία προκύπτει ότι ο τζίρος του ξεπερνά τα 15 δισ. τον χρόνο διεθνώς.

Η ζήτηση για επαγγελματίες οι οποίοι έχουν εξειδίκευση στον τομέα αυτό ολοένα και αυξάνεται και στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο τα πανεπιστήμια αλλά και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προσφέρουν σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο καθώς το ενδιαφέρον της νέας γενιάς έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και γι'αυτό οι σπουδές έχουν φτάσει και σε μεταπτυχιακό επίπεδο από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ενδιαφέρον έχει δείξει και η Εκκλησία η οποία έχει συνεργαστεί τόσο με το υπουργείο Τουρισμού όσο και με το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου προκειμένου να συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης στον συγκεκριμένο τομέα σε μια χώρα που ο τουρισμός γενικότερα έχει χαρακτηρισθεί ως «βαριά βιομηχανία».

Τα προγράμματα, που έχουν αναπτυχθεί δίνουν πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα επαγγελματική προοπτική στους αποφοίτους της ειδικότητας, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που προσφέρεται για τον Θρησκευτικό τουρισμό. Όπως αναφέρει και το πανεπιστήμιο της Αθήνας, το οποίο προσφέρει και σχετικό επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Θρησκευτικός Τουρισμός, Τέχνη, Μνημεία και Διαδρομές» ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού που προωθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Το ταξίδι με προσκυνηματικό σκοπό υπάρχει από πολύ παλαιότερα, καθώς συνδέεται με τη βαθιά ανάγκη των θρησκευόμενων να βρεθούν σε σημαντικούς ιερούς χώρους.

Στη σύγχρονη, ωστόσο, εποχή, πέρα από την ικανοποίηση της θρησκευτικής-προσκυνηματικής ανάγκης, οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται για τους ιερούς χώρους και ως προς την ιστορική και καλλιτεχνική τους αξία, ενώ θέτουν και ως στόχο του ταξιδιού την ψυχαγωγία τους. Η οργάνωση ταξιδιών στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και προϋποθέτει εξειδίκευση ώστε τα ταξίδια να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες των συμμετεχόντων αλλά και να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής τουριστικής βιομηχανίας. Το πρόγραμμα παρέχει στους εκπαιδευόμενους εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να προσφέρουν υπηρεσίες οργάνωσης, υλοποίησης και υποστήριξης 3 ταξιδιών – εκδρομών, και γενικότερα δράσεων με προσκυνηματικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό και τουριστικό ενδιαφέρον, εστιάζοντας στην άμεση σύνδεση ιστορικού και θρησκευτικού στοιχείου, κάτι το οποίο αποτελεί καθοριστική παράμετρο για την ουσιαστική επαφή με τα εκάστοτε θρησκευτικά μνημεία. Έμφαση δίδεται στην επισκόπηση της ιστορίας της θρησκευτικής τέχνης και αρχιτεκτονικής, ενώ προτείνονται συγκεκριμένα πακέτα θρησκευτικών προορισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μεταπτυχιακό στον Θρησκευτικό Προσκυνηματικό Τουρισμό από το ΑΠΘ

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος οργανώνουν και λειτουργούν Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ». Αιτήσεις για τον νέο κύκλο από 22 Αυγούστου έως 21 Οκτωβρίου 2022, μόνο ηλεκτρονικά: https://msc-religioustourism.web.auth.gr/. Επικοινωνία: msc-religioustourism@past.auth.gr

Αντικείμενο του Προγράμματος: Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η μελέτη και η έρευνα των θρησκευτικών και προσκυνηματικών δεδομένων του ελλαδικού κυρίως χώρου, αλλά και ευρύτερα του βαλκανικού, του μικρασιατικού, και του χώρου των Αγίων Τόπων, καθώς και οι τρόποι προβολής και ανάδειξης αυτών.

Σκοπός του Προγράμματος: Σκοπός του Προγράμματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στο θεωρητικό υπόβαθρο του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, αλλά και η παροχή και ανάπτυξη τουριστικών δεξιοτήτων για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον χώρο του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού ή να εργασθούν επαγγελματικά με αυτόν σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Δεκτοί: Πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές/τριες.

Χρονική διάρκεια: Τρία (3) εξάμηνα, που ισοδυναμούν με 90 ECTS.

Παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εξαμήνων, και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά τη διάρκεια του τρίτου εξαμήνου.

Τρόπος διδασκαλίας: Συνδυασμός φυσικής και διαδικτυακής διδασκαλίας. Χρήση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του e-learning.

Δίδακτρα: 2.000 ευρώ. Καταβολή 200 ευρώ κατά την εγγραφή και των υπολοίπων 1.800 ευρώ σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις των 600 ευρώ πριν από την έναρξη του κάθε εξαμήνου.

Πλεονεκτήματα του Προγράμματος: Το Πρόγραμμα καλύπτει διεπιστημονικά και τα δύο πεδία που απαιτούνται για την εξειδίκευση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού:Τη θρησκευτική και θεολογική γνώση, που παρέχει το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού και την τουριστική και διοικητική διαχείρισή της, που παρέχει το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού. Διδάσκουν μέλη Δ.Ε.Π. των συνεργαζομένων Ιδρυμάτων, που είναι κάτοχοι γνωστικών αντικειμένων συναφών με το αντικείμενο του προγράμματος. Ακολουθούνται οι διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις ως προς το αντικείμενο και οι φοιτητές εφοδιάζονται με σύγχρονες εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκπαίδευσηπανεπιστήμιοπανεπιστήμιαθρησκείατουρισμόςΑΠΘειδήσεις τώρα