Παιδεία|20.11.2022 06:15

Γυμναστικές Ακαδημίες: Μόνο οι έξυπνες εξειδικεύσεις μέσω μεταπτυχιακών οδηγούν σε σίγουρη επαγγελματική σταδιοδρομία καθώς το επάγγελμα του γυμναστή θεωρείται κορεσμένο

Νικολίτσα Τρίγκα

Κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας «δίνει» περίπου, 1000 θέσεις στα πέντε τμήματα Φυσικής αγωγής τα οποία λειτουργούν στα δημόσια πανεπιστήμια αλλά οι σχολές δηλώνονται από χιλιάδες αποφοίτους του Λυκείου, οι οποίοι ονειρεύονται να κάνουν σχετική καριέρα. Παρά το γεγονός ότι το επάγγελμα του γυμναστή θεωρείται πλέον κορεσμένο και με έντονο ανταγωνισμό στο χώρο της εργασίας οι νέοι συνεχίζουν να θέλουν τις σπουδές σε αυτή την επιστήμη. Σήμερα όμως ένα απλό πτυχίο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού δύσκολα θα οδηγήσει ένα νέο σε μια πετυχημένη καριέρα αφού ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι στο επάγγελμα των personal trainers, δυσκολεύονται πλέον να εργαστούν με υψηλές αποδοχές. Γι΄αυτό η απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος κρίνεται παραπάνω από απαραίτητη. Οι νέοι οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το όνειρό τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αποκτώντας κατάλληλη εξειδίκευση μπορούν να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες ακόμα και σε τομείς που μέχρι σήμερα βρίσκονταν μακριά από το πεδίο δράσης του απόφοιτου της Γυμναστικής Ακαδημίας. Έξυπνες εξειδικεύσεις για τους αποφοίτους των τμημάτων προκύπτουν σε τομείς όπως ,η Βιολογία της Άσκησης, Ειδική Αγωγή, η Αθλητική Ψυχολογία, η Αθλητική Διατροφή , Στατιστική και η Ανάλυση Δεδομένων, Αθλητικός Τουρισμός, Διαχείριση Τραυματισμών Αθλητών, ψυχολογία αθλητισμού κ.α . Σχεδόν όλα τα τμήματα Φυσικής Αγωγής διαθέτουν εξαιρετικά μεταπτυχιακά προγράμματα πολλά εκ των οποίων σε συνεργασία με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια.

Στη χώρα μας υπάρχουν 5 Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού τετραετούς φοίτησης που εντάσσονται στις σχολές και των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων. Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα (Ε.Κ.Π.Α.), στη Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ.), στις Σέρρες (Α.Π.Θ.), στα Τρίκαλα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και στην Κομοτηνή (Δ.Π.Θ.). Επίσης στην Κύπρο, Επιστήμη του Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ,Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Frederick University (Λευκωσία).

Η εισαγωγή στις σχολές

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή, είναι οι υποψήφιοι να υποβληθούν σε υγειονομική εξέταση αλλά και σε πρακτικές δοκιμασίες (αθλήματα). Τα τμήματα αυτά παρέχουν εξειδικευμένη κατάρτιση και δεξιότητες πάνω στην αθλητική επιστήμη και σε όλες τις πτυχές που περιλαμβάνει η φυσική δραστηριότητα, σε γνωστικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τις αθλητικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με μαθήματα παιδαγωγικής και διδακτικής, ώστε να μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους μέσω της εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι παραδοσιακά επιλέγουν να εργαστούν ως γυμναστές, προπονητές και καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Πέρα από τον χώρο της εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς όπως Αθλητικές Ομοσπονδίες, Αθλητικές Ομάδες και Ενώσεις, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Επιχειρήσεις Αθλητικού Τουρισμού, Παιδικές Κατασκηνώσεις, αλλά και ως επιστημονικοί συνεργάτες σε εργαστήρια φυσιολογίας και βιοκινητικής.

Σήμερα παρουσιάζουμε, κάποιες μόνο από τις εξειδικεύσεις, που μπορούν να έχουν οι απόφοιτοι των σχολών Φυσικής Αγωγής ώστε οι μαθητές της Γ΄λυκείου, οι οποίοι επιθυμούν αυτές τις σπουδές να έχουν μια ακόμη εικόνα για αυτόν τον κλάδο.

Βιολογία της άσκησης

Τέτοιο μεταπτυχιακό διαθέτει στους αποφοίτους και το πανεπιστήμιο της Αθήνας. Επιδιώκει την κατάρτιση και μύηση νέων επιστημόνων στη Βιολογία της Άσκησης προσφέροντάς τους ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών επιλογών έτσι ώστε: α) να κατανοήσουν σε βάθος τις βιολογικές προσαρμογές κατά τη μυϊκή προσπάθεια, άμεσες και μακροπρόθεσμες, καθώς και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν και τους μηχανισμούς που τις διέπουν, β) να αποκτήσουν την ικανότητα αξιολόγησης και σύνθεσης της υπάρχουσας γνώσης που προέρχεται τόσο από εξειδικευμένη έρευνα στη Βιολογία της Άσκησης, όσο και από αναζητήσεις πολυ-επιστημονικής προσέγγισης, γ) να αναπτύξουν ικανότητα θεωρητικής προσέγγισης ερευνητικών προβλημάτων, διατύπωσης υποθέσεων, σχεδιασμού και διεξαγωγής ερευνών, ανάλυσης, ερμηνείας, παρουσίασης και δημοσίευσης δεδομένων, δ) να μεταδώσουν γνώση σχετική με την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα ως μέσων προαγωγής και αποκατάστασης της υγείας, της ευρωστίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, ε) να συμβάλουν ερευνητικά στην εργονομική και κινησιολογική ερμηνεία ανθρώπινων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας και της αθλητικής απόδοσης στ) να ενισχύσουν τη θεωρητική τεκμηρίωση των βιολογικών προσαρμογών του ανθρώπου κατά την άσκηση και την καθημερινή του διαβίωση.

Σκοπός του ΠΜΣ «Βιολογία της Άσκησης» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο των προσαρμογών του ανθρώπινου οργανισμού κατά τη σωματική άσκηση, για τη βελτίωση, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας και ευρωστίας του ανθρώπου, καθώς και τη μεγιστοποίηση της απόδοσής του. Ειδική Αγωγή Η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχονται σε μαθητές με επιβεβαιωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με ή χωρίς αναπηρία. Την τελευταία δεκαετία, καθώς παρατηρείται μεγάλο ποσοστό απορρόφησης στον δημόσιο τομέα, ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ επιλέγουν την ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή με σκοπό να αποκτήσουν το δικαίωμα να εργαστούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) και στα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.).

Αθλητική Ψυχολογία (Sports Psychology)

Οι επαγγελματίες αθλητές επιφορτίζονται καθημερινά με πολλές υποχρεώσεις και καθήκοντα. Οι στερήσεις, η πίεση, ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, οι τραυματισμοί, αλλά και μία ενδεχόμενη αποτυχία, είναι μερικοί από τους παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην απόδοση τους αλλά και στην ψυχολογία τους. Η Αθλητική Ψυχολογία επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως τι παρακινεί έναν αθλητή να βελτιωθεί, να βρει κίνητρα για να εξακολουθήσει να προσπαθεί και πώς συνεργάζεται μια ομάδα. Ουσιαστικά μελετά τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση και την ευεξία των αθλητών, διερευνώντας θέματα αυτοπεποίθησης, κινήτρου, συγκέντρωσης και άγχους, στοχεύοντας στο να βοηθηθούν οι αθλητές για να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις υψηλής πίεσης.

Αθλητική Διατροφή (Sports Nutrition)

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όσον αφορά στον αθλητισμό είναι αναπόσπαστο κομμάτι, αφού η σωστή επιλογή κατανάλωσης τροφών, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην απόδοση αλλά και στην εξέλιξη ενός αθλητή. Η εξειδίκευση της Αθλητικής Διατροφής προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης μιας πιο υγιεινής διατροφής, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των επιδόσεων.

Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων (Sports Statistician)

Τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν σε έναν αθλητικό αγώνα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες. Οι Στατιστικολόγοι συλλέγουν πληροφορίες για αθλητικά γεγονότα, συχνά σε πραγματικό χρόνο, και χρησιμοποιούν Μαθηματικά, Πληροφορική και Συστήματα Γραφικών Υπολογιστή, για να αναπτύξουν εφαρμογές και προγράμματα ικανά να συνθέσουν, να παρουσιάσουν και να διανείμουν αθλητικά στατιστικά δεδομένα. Στόχος τους είναι να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των αθλητών και των ομάδων, μέσω στατιστικών δεδομένων που μπορούν να ερμηνευθούν.

πανελλήνιες εξετάσειςειδήσεις τώραυπουργείο Παιδείαςγυμναστική