Παιδεία|15.12.2022 06:45

Αναβλήθηκαν οι κατατακτήριες εξετάσεις στη Νομική λόγω της κατάληψης - Τι διεκδικούν οι φοιτητές και πώς θα απαντήσει το υπουργείο Παιδείας

Νικολίτσα Τρίγκα
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime
Intime
Intime
Intime
Intime

Αναστάτωση επικρατεί στα πανεπιστήμια, με αφορμή κυρίως τη διάλυση των φοιτητικών παρατάξεων -όπως προβλέπει ο νέος νόμος- για τις φοιτητικές εκλογές και τη διεξαγωγή τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Μετά τα επεισόδια, που έγιναν σε Νομική σχολή και Οικονομικό πανεπιστήμιο και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών στο Καστρί έξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν η σύνοδος των πρυτάνεων παρουσία και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η Νομική τελεί υπό κατάληψη.

Για τον λόγο αυτό η Γραμματεία της σχολής ανακοίνωσε ότι «οι προγραμματισμένες για 15,16 και 17 του μήνα κατατακτήριες εξετάσεις αναβάλλονται εκτάκτως λόγω κατάληψης της Νομικής σχολής. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση με τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων».

Όπως ανακοίνωσαν οι φοιτητές «μαζί με την Νίκη Κεραμεως και οι Πρυτάνεις συζητάνε για τις διατάξεις των νόμων που διαλύουν το πανεπιστήμιο, το μέλλον μας. Τα σχέδια του υπουργείου για διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και των διεκδικήσεων των φοιτητών έρχονται σε εφαρμογή και μέσα από τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που έχουν προκηρύξει ήδη κάποιες διοικήσεις πανεπιστημίων». Οι φοιτητές υπογραμμίζουν ότι «οι πρυτάνεις συζητούν με το υπουργείο Παιδείας πίσω από κλούβες των ΜΑΤ και όχι με τους φοιτητές.

Η απάντηση θα δοθεί από τις διαδικασίες των φοιτητών και τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, όπως έχει γίνει και πολλές φορές στο παρελθόν. Η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις τους. Για αυτό βάζει μπροστά ως «λαγούς» μία σειρά Πρυτανικές αρχές για την εφαρμογή της διάταξης του νόμου-πλαισίου που προβλέπει τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια για την εκλογή εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης.

Σαν τον κλέφτη, μέσα στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, τρέχουν να υλοποιήσουν το νόμο-έκτρωμα. Αν μπορούσαν θα έκαναν τις εκλογές ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Καίγονται να υλοποιήσουν τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουμε μπλοκάρει και για να το πετύχουν θέλουν να ξεμπερδεύουν με τη φωνή, τους αγώνες, τους Συλλόγους μας. Με "συμβούλια φοιτητών"-παπαγαλάκια των κυβερνήσεων και των διοικήσεων νομίζουν ότι θα περάσουν πιο εύκολα τη γενίκευση των διδάκτρων, τα πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, την πλήρη εξίσωση με τα 3ετή ιδιωτικά κολέγια, τα νοίκια στις εστίες, τις περικοπές στη σίτιση, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία».

Ανακοίνωση από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Μ.Α.Σ:

  • Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν συγκεκριμένα αιτήματα και διεκδικήσεις για:
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300€ για όσους νοικιάζουν.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Πρόσληψη καθηγητών. Αναβάθμιση υποδομών, βιβλιοθηκών & εργαστηρίων.
  • Αναβάθμισή των εστιών, αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες.
  • Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων.
  • Μέτρα στήριξης και όχι εμπόδια στις εξεταστικές μας!
κατάληψηειδήσεις τώραυπουργείο ΠαιδείαςΝομική σχολή ΑθηνώνφοιτητέςΝίκη Κεραμέως