Παιδεία|18.02.2024 06:45

Πανελλήνιες 2024: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για σπουδές διαιτολογίας - διατροφής

Νικολίτσα Τρίγκα

Με την ανάπτυξη της επιστήμης και τη δημιουργία νέων αλλά και εναλλακτικών τροφών, έχουμε την ανάγκη να αναζητήσουμε μια σωστή διατροφή, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα μας κρατήσει μακριά από ασθένειες.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ταυτίσει το επάγγελμα του διατροφολόγου - διαιτολόγου, με τον ειδικό που θα τους βοηθήσει να χάσουν τα περιττά κιλά και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωή τους. Σίγουρα αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την «σιλουέτα» μας, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Ο διαιτολόγος βοηθάει άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια διατροφική δυσλειτουργία ή προβλήματα υγείας, άτομα που θέλουν να χάσουν ή και πάρουν βάρος, αθλητές, ακόμα και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης αλλά και βρέφη.

Τα τμήματα που λειτουργούν στη χώρα μας

Στη χώρα μας λειτουργούν 5 τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας, στα οποία η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά από το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής). Τα τμήματα αυτά είναι:

  • Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής Αθήνα (Χαροκόπειο): 16.820
  • Διαιτολογίας και Διατροφολογίας Τρίκαλα (Θεσσαλίας): 12.820
  • Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσ/νίκη (ΔΙΠΑΕ): 14.470
  • Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Καλαμάτα (Πελοποννήσου): 11.850
  • Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας Σητεία (ΕΛΜΕΠΑ): 10.290

Όπως τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Δημήτρης Μπαρλάκας , Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, οι φοιτητές των τμημάτων μέσα από τη μελέτη, τόσο της βιολογίας, της χημείας και της τεχνολογίας, όσο και των ευρύτερων παραγόντων που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού και ποτού, κατανοούν επιστημονικά τη διατροφή και επιδιώκουν τη βελτίωση της υγείας, την πρόληψη διατροφικών διαταραχών, καθώς και την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή. Οι απόφοιτοι των τμημάτων αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Διαιτολόγου και μπορούν να ανοίξουν δικό τους διαιτολογικό κέντρο, να εργαστούν σε κλινικές και νοσοκομεία, αλλά και σε βιομηχανίες τροφίμων, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια. Έξυπνες εξειδικεύσεις για τους αποφοίτους δημιουργούνται σε τομείς όπως η Διατροφογενετική, η Αθλητική Διατροφή και η Παιδιατρική Διατροφή.

Διατροφογενετική

Πρόκειται για μια νέα και αναπτυσσόμενη επιστήμη που μελετά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός στα διάφορα θρεπτικά συστατικά σύμφωνα με το γονιδιακό υπόβαθρο που διαθέτει. Στόχος της διατροφογενετικής είναι ο προσδιορισμός της γενετικής ευαισθησίας σε ασθένειες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο εξειδικευμένος επιστήμονας είναι σε θέση να σχεδιάζει μοντέλα πρόληψης, διατροφής αλλά και άσκησης με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού βάρους και την βελτίωση της υγείας.

Αθλητική Διατροφή (Sports Nutrition)

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όσον αφορά στον αθλητισμό είναι αναπόσπαστο κομμάτι, αφού η σωστή επιλογή κατανάλωσης τροφών, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην απόδοση αλλά και στην εξέλιξη ενός αθλητή. Η εξειδίκευση της Αθλητικής Διατροφής προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης μιας πιο υγιεινής διατροφής, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των επιδόσεων.

Παιδιατρική Διατροφή (Pediatric Nutrition)

Η Παιδοδιατροφολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη διατροφή των παιδιών και με την διατροφική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, συμβάλλοντας στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του παιδικού πληθυσμού. Ο εξειδικευμένος επιστήμονας συμβουλεύοντας παιδιά και γονείς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία αλλά και στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Ο τομέας της Παιδιατρικής Διατροφής προσφέρει ένα ευρύ φάσμα σταδιοδρομιών, όπως νοσοκομειακή και κλινική εργασία, ή εργασία σε σχολικά εστιατόρια, κατασκηνώσεις και παιδικούς σταθμούς, που σχετίζονται με τη σχεδίαση γευμάτων για παιδιά και τη συμβουλευτική γονέων για την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι.

διαιτολόγοςπανελλαδικέςπανελλαδικές εξετάσειςπανελλήνιεςμαθητέςΠανελλήνιες 2024υποψήφιοιδιατροφήειδήσεις τώρα