Παιδεία|11.10.2019 10:43

Άσυλο - Διαγραφές: Στους δρόμους οι φοιτητές

Νικολίτσα Τρίγκα

Άρχισαν τα.... όργανα στα πανεπιστήμια, καθώς οι φοιτητές καλωσορίζουν το νέο ακαδημαϊκό έτος με συλλαλητήρια και καταλήψεις. Η αρχή γίνεται κυρίως απο φοιτητικούς συλλόγους πανεπιστημίων της Αθήνας και, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα επεκταθεί και στα ΑΕΙ της υπόλοιπης χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του ασύλου και τις διαγραφές φοιτητών.

Ήδη σήμερα Παρασκεύη, φοιτητές 15 φοιτητικών συλλόγων θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ έχουν αποφασίσει και καταλήψεις σχολών, ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον νόμο-πλαίσιο. Μετά την κινητοποίηση θα διεξαχθεί συντονιστικό γενικών συνελεύσεων για τη διοργάνωση πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας και κοινό κάλεσμα αγώνα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οπως δηλώνουν στο ethnos.gr, πανεπιστημιακοί καθηγητές το κλίμα στα πανεπιστήμια είναι ήδη «εκρηκτικό», και κυρίως όσον αφορά στην κατάργηση του ασύλου και στις διαγραφές φοιτητών που έχουν ξεπεράσει τα έτη σπουδών. «Οι φοιτητές με κατειλημμένες σχολές αφήνουν τα μαθήματα και κατεβαίνουν στους δρόμους την Παρασκευή 12.00 η ώρα στα Προπύλαια για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για τον νόμο-πλαίσιο ως προς τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2, τα συμβούλια ιδρύματος-αυτονόμηση των ιδρυμάτων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη μείωση εισαχθέντων, τον ορισμό της βάσης του 10 και την σύμπλευση των πανεπιστημίων με την αγορά» τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και υπογραμμίζουν οτι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και ότι μετά την πορεία θα διεξαχθεί συντονιστικό γενικών συνελεύσεων στο Πολυτεχνείο.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, που έχουν πάρει  απόφαση με γενικές συνελεύσεις για καταλήψεις είναι απο το πανεπιστήμιο της Αθήνας το Φυσικό, Μαθηματικό, Γεωλογικό, Βιολογικό, Πληροφορική, Νομική, Ιατρική.

Απο το Πολυτεχνείο οι πολιτικοί  μηχανικοί, σπουδαστές της αρχιτεκτονικής, χημικοί μηχανικοί, τοπογράφοι μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, μεταλλειολόγοι μηχανικοί και Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί καθώς και ο σύλλογος φοιτητών Ξάνθης.

Έκτακτη ενίσχυση από του υπουργείο

Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους, το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12.417.034,41 ευρώ για τα πανεπιστήμια για το έτος 2019. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά: «Σε συνέχεια της δέσμευσής μας κατά την τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, προχωρήσαμε σε πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων της χώρας κατόπιν σχετικών αιτημάτων τους. Στόχος μας η άμεση κάλυψη σημαντικών λειτουργικών αναγκών με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα στους φοιτητές, στους καθηγητές, στο διοικητικό προσωπικό και στις διοικήσεις των πανεπιστημίων μας με κάθε τρόπο».

άσυλοκαταλήψειςΠανεπιστήμιο Αθηνώνκατάργηση ασύλου