Παιδεία|25.10.2018 10:44

Ανταλλαγή πυρών για την κατάσταση στα ΑΕΙ

Νικολίτσα Τρίγκα

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν µετατραπεί µεγάλα πανεπιστήµια της χώρας, που όµως ήδη βρίσκονται αντιµέτωπα µε τα δικά τους σοβαρά προβλήµατα – τα οποία µάταια προσπαθούν να αντιµετωπίσουν. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξιφουλκούν για τη βία στα ΑΕΙ και την κατάργηση του ασύλου, τη στιγµή που φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής και της ΑΣΟΕΕ προσπαθούν να διώξουν από τις πανεπιστηµιακές αίθουσες µέλη του «Ρουβίκωνα» και τοξικοµανείς.

Χθες νωρίς το πρωί, καθηγητές, φοιτητές και διοίκηση του Πανεπιστηµίου της Αθήνας στάθηκαν µπροστά στην είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής, σε µια προσπάθεια να εµποδίσουν µέλη του «Ρουβίκωνα» να εισέλθουν στο κτίριο και να µπουν στην αίθουσα που έχουν µετατρέψει σε προσωπικό τους γραφείο. «Ηταν µια συµβολική κίνηση για να διακηρύξουµε τη βούλησή µας να προασπίσουµε τα ακαδηµαϊκά ιδεώδη και να δηλώσουµε την αντίθεσή µας σε οποιαδήποτε µορφή βίας µέσα στους πανεπιστηµιακούς χώρους» δήλωσαν οι αρχές του Ιδρύµατος.

Η διοίκηση του πανεπιστηµίου επεσήµανε ότι «οι προσπάθειες της “Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας” να εµφανιστεί µε το προσωπείο φοιτητικής οµάδας ούτε νοµιµοποιούν τις ενέργειές της, ούτε πείθουν. Αντίθετα, όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα της προηγούµενης Παρασκευής, η προκλητική ενέργειά της δηµιουργεί πρόσφορο έδαφος και για άλλες ακραίες αντιδηµοκρατικές παρεµβάσεις µε ανεξέλεγκτες συνέπειες».

Στη συνέχεια, ολόκληρη η κοινότητα του πανεπιστηµίου κάλεσε τους θεσµικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το πανεπιστήµιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήµατος και την άµεση αποκατάσταση της ακαδηµαϊκής τάξης. Και αφού οι πανεπιστηµιακοί δεν µπορούν να δίνουν µάχες σώµα µε σώµα, αποχώρησαν, και βέβαια τα µέλη του «Ρουβίκωνα» κατέλαβαν ξανά τον χώρο, λέγοντας ότι «και χίλιες φορές να µας βγάλουν από το στέκι, χίλιες φορές θα ξαναµπούµε». Μάλιστα, έφτασαν στο σηµείο να υποδείξουν προς τις πρυτανικές αρχές «να σοβαρευτούν και να σταµατήσουν να δηµιουργούν τεχνητή ένταση».

Την ίδια στιγµή, στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο της Αθήνας οι «πόρτες» έµειναν κλειστές και οι φοιτητές δεν έκαναν µαθήµατα, αφού και εκεί η Σύγκλητος έλαβε αυτή την απόφαση σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τους ναρκοµανείς που κυκλοφορούν εντός του Ιδρύµατος και στους γύρω δρόµους.

Εξω από τα ΑΕΙ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά για το άσυλο µε αφορµή τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί κατάργησής του. Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, απαντώντας, τόνισε ότι «είναι ένα πολύ βολικό άλλοθι για τον κ. Μητσοτάκη, προκειµένου να έχει µία ατζέντα νόµου και τάξης. Η ασφάλεια των πολιτών είναι συστατικό στοιχείο της δηµοκρατίας, δεν το συζητάµε. Εδώ λοιπόν υπάρχει µια ιδεολογία για το πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια και σε αυτό παίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης».

Οσο για τον κ. Μητσοτάκη, επέµεινε ότι «το άσυλο µε τη σηµερινή του µορφή θα καταργηθεί. Εγγυώµαι προσωπικά ότι στο δηµόσιο πανεπιστήµιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συµµορίες που σήµερα λυµαίνονται τα πανεπιστήµια θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτήν τη δουλειά θα την κάνει η οργανωµένη πολιτεία»

ΑΣΟΕΕπανεπιστήμιο