Pet|18.05.2022 08:10

5+1 συμβουλές για το πώς να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, που αφορά αποκλειστικά τους γατογονείς  και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να  μεταφέρουν την γάτα ή τον γάτο τους  στο κτηνιατρείο. 

Ορισμένοι βέβαια μπορεί να μην έχουν αυτό το πρόβλημα, γιατί την έχουν εκπαιδεύσει από πολύ μικρή να μπαίνει στο ειδικό κλουβί μεταφοράς, ωστόσο κάποιοι δυσκολεύονται, γιατί τα ζωάκια δεν έχουν μάθει με κάποιο τρόπο να μεταφέρονται και αρνούνται με πείσμα να μπουν στον κλουβί. 

Ας δούμε λοιπόν μαζί κάποιους έξυπνους τρόπους για να μεταφέρετε εύκολα τη γατούλα σας στον κτηνίατρο.

Καταρχάς να πούμε πως, όταν είναι να πάτε στον κτηνίατρο, το ζωάκι σας έχει ένα προαίσθημα και το καταλαβαίνει. Για αυτό θα τοποθετήσετε λίγες μέρες πριν το κλουβάκι του σε ένα σημείο στο σπίτι και θα το έχετε ανοιχτό. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα μικρό στρώμα ή ένα μικρό μαξιλάρι ή κάποιο ύφασμα με το δικό του άρωμα, ώστε να αισθανθεί οικεία και να μπει σιγά-σιγά μέσα μόνο του.

Έτσι όταν έρθει η ώρα να πάτε στον κτηνίατρο και κάθεται μέσα η γάτα σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε την πόρτα από το κλουβί. Με αυτό τον τρόπο δε θα νιώθει φοβισμένο και στρεσαρισμένο και θα είναι πιο εύκολο να το μεταφέρετε.

Κάτι άλλο, που θα πρέπει να προσέξετε είναι ο τρόπος, που θα μεταφέρετε το ζωάκι σας. Εάν είστε δηλαδή μέσα στο αυτοκίνητο, ποτέ μην το μεταφέρετε χωρίς το κλουβί του. Πρωτίστως, γιατί κι αυτό θα νιώθει αμήχανα και δε θα ξέρει πώς να συμπεριφερθεί.. Επίσης είναι επικίνδυνο και για εσάς, γιατί μπορεί να κάνει κάποιο άλμα, στο οποίο εσείς δε θα μπορέσετε να αντιδράσετε σωστά.

Επίσης, καλό θα ήταν όταν το κατοικίδιο σας μπει στο κλουβάκι του, να του έχετε μέσα κάποιες λιχουδιές, έτσι ώστε την ώρα που το μεταφέρετε, αν νιώσει κάπως άβολα, να φάει μια λιχουδιά και να νιώσει και πάλι ευχάριστα.

Κάτι άλλο, που μπορεί να σας ζορίσει, είναι το να έχετε ένα γατάκι ή μια γάτα που δε μπαίνει με τίποτα μέσα στο κλουβί. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα είναι να κρατήσετε πλάγια το κλουβάκι, να ανοίξετε το πορτάκι, κι αφού το έχετε χαϊδέψει λίγο, να το πιάσετε από τα πόδια και το τοποθετείτε μέσα. 

Προσέξτε γιατί, εάν δεν το πιάσετε από τα πόδια, αλλά από το σώμα του, αυτό θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να μη μπει μέσα. Έτσι και εσείς θα ζοριστείτε  κι η γατούλα ή ο γάτος σας  επίσης,  κάτι φυσικά που δεν επιθυμούμε.

Πάρα πολλοί ίσως να μη μεταφέρετε τη γάτα ή το σκύλο σας με το αυτοκίνητο, αλλά με κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο ή με τα πόδια, επειδή ο κτηνίατρός σας είναι κοντά. Τότε δεν σας προτείνω το κλουβάκι το σταθερό, αλλά κάποιου είδους τσαντούλα, την οποία θα αγκαλιάζετε, για να αισθάνεται ασφάλεια το ζωάκι σας. 

Γενικά, οι γάτες θα πρέπει να νιώθουν ασφάλεια για να είναι ήρεμες, δεν είναι σαν τα σκυλάκια. Στα σκυλάκια είναι κάπως διαφορετικά, όπως θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.

Όταν λοιπόν φτάσετε στο κτηνιατρείο με το αγαπημένο σας γατάκι, τότε θα πρέπει να προσέξετε να έχετε την τσαντούλα σας μπροστά σας, πάντα γυρισμένη προς εσάς, ώστε να έχετε επαφή με το ζωάκι σας. Να προσέχετε να έχετε πάντα κλειστή την πορτούλα, γιατί μπορεί να υπάρχουν κι άλλα ζώα μέσα και δε θέλουμε καμία εμπλοκή. 

Αυτό  διότι το δικό μας το ζωάκι μπορεί να το ξέρουμε, αλλά δε μπορούμε να ξέρουμε τη συμπεριφορά και των άλλων ζώων. Πάντα με προσοχή λοιπόν στο κτηνιατρείο. 

Τέλος, όταν γυρίσετε στο σπίτι, θα ακολουθήσετε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Θα αφήσετε την τσαντούλα σας κάτω, θα την ανοίξετε προσεκτικά και θα αφήσετε λίγες λιχουδιές για να νιώσει και πάλι ασφάλεια. Ειδικά όταν υπάρχουν κι άλλα κατοικίδια, διότι μπορεί να είναι λίγο στρεσαρισμένο από τον κτηνίατρο και δε θέλουμε να γίνει επιθετικό στο άλλο κατοικίδιο μας.

Όλα αυτά σας τα δείχνουμε και στο παρακάτω βίντεο

κατοικίδιακτηνίατροςγάταγάτος