Pet|03.07.2022 08:55

10 τοξικές τροφές που ποτέ δεν πρέπει να δίνεις στον σκύλο σου!

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε 10 τοξικές τροφές για τον σκύλο σας. Το να δώσετε κάποιες φορές στον σκύλο σας τροφές, που τρώτε εσείς οι ίδιοι, δε θεωρείται τόσο κακό. Όμως τις περισσότερες φορές μπορεί να μη γνωρίζετε τις επιπτώσεις και να αποβεί μοιραίο.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σκυλιά δεν αντιδρούν στις τροφές, όπως οι άνθρωποι. Ας δούμε λοιπόν μαζί ποιες είναι οι 10 τοξικές τροφές, που είναι επικίνδυνες για το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Μπορεί ωστόσο να υπάρχουν κι άλλες τροφές, που δεν πρέπει να δώσετε στο ζωάκι σας, γι’ αυτό είναι καλό κάθε φορά να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο σας ή κάποιον ειδικό.

1. Τεχνητά γλυκαντικά
Η ξυλιτόλη είναι μία τεχνητή γλυκαντική ουσία, που υπάρχει σε τσίχλες, φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, σε οδοντόκρεμα και άλλα προϊόντα, που προέρχονται από το ξύλο φυλλοβόλων δέντρων. Η υπερβολική κατανάλωση της ουσίας αυτής μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, μετεωρισμό, διάρροια, όπως και στους ανθρώπους. Όμως για τους σκύλους η ξυλιτόλη είναι τοξική. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα προϊόντα, που περιέχουν ξυλιτόλη, μακριά από το σημείο, που μπορεί ο σκύλος να τα φτάσει ακόμα και τυχαία.

2. Αλκοόλ
Σε αντίθεση με τους ανθρώπους τα νεφρά των σκύλων δε μπορούν καθόλου να επεξεργαστούν το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να τους προκαλέσει ιατρικά προβλήματα. Το φρέσκο καθαρό νερό είναι πάντα καλύτερο για τον σκύλο σας. Αν κατά λάθος πιει από κάπου ή επειδή έπεσε κάτι κάτω, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρό σας.

3. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι μία άλλη τοξική ουσία για τον σκύλο σας. Δεν είναι βλαβερή η σάρκα ενός αβοκάντο, αλλά το κουκούτσι, η φλούδα και τα φύλλα μπορούν να βλάψουν πάρα πολύ τον σκύλο σας. Αυτά περιέχουν μία ουσία, που ονομάζεται περσίνη, η οποία προκαλεί έμετο και διάρροια.

4. Καφεΐνη 
Μη δίνετε καφέ στον σκύλο σας. Ενώ η καφεΐνη δεν είναι τοξική για τους σκύλους, έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε αυτούς, όπως και στους ανθρώπους, και επειδή είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτές τις επιδράσεις, μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο και άβολο γι’ αυτούς. Αν ο σκύλος καταναλώσει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να γίνει υπερκινητικός, να αρχίσει να έχει τρόμο και να έχει νευρικά προβλήματα.

5. Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει θεοβρωμίνη, ένα διεγερτικό, που διακόπτει τις μεταβολικές διεργασίες στους σκύλους. Η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα μαγειρικής έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αυτήν την ουσία, που τις καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνες για τον σκύλο σας. Μπορεί να πάθει στομαχική διαταραχή και καρδιακά προβλήματα, ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.

6. Τηγανιτές και λιπαρές τροφές
Πάμε να δούμε τηγανιτές και λιπαρές τροφές, που δίνετε όλοι στα κατοικίδια σας, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς ακόμη και για τους ανθρώπους, πόσο μάλιστα για τα κατοικίδια σας. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο σας στομαχικές διαταραχές, καθώς και να οδηγήσουν κάποιους σκύλους σε παγκρεατίτιδα. Επιπροσθέτως η τακτική κατανάλωση αυτών των ειδών διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και συναφή προβλήματα υγείας.

7. Σκόρδο και Κρεμμύδια
Πολλοί άνθρωποι μαγειρεύουν τακτικά με κρεμμύδι και σκόρδο, αλλά για τον σκύλο σας αυτά τα βασικά συστατικά είναι τοξικά. Είτε το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι μαγειρεμένα, είτε ωμά. Αν ο σκύλος σας τα καταναλώσει μπορεί να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναιμία.

8. Σταφύλια και Σταφίδες
Το ίδιο ισχύει και για τα σταφύλια και τις σταφίδες. Αυτές οι τροφές είναι αρκετά υγιεινές για τους ανθρώπους, αλλά τοξικές για τους σκύλους. Τα σταφύλια και οι σταφίδες έχουν δραματική επίδραση στην υγεία του σκύλου σας και μπορεί να προκαλέσουν οξεία και αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια.

9. Ξηροί καρποί
Αν και οι ξηροί καρποί κατατάσσονται στις υγιεινές τροφές για εμάς, ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγετε να τους δίνετε ως τροφή στον σκύλο σας. Το μέγεθός τους προκαλεί κίνδυνο πνιγμού και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές στο κατοικίδιο σας. Συγκεκριμένα τα φιστίκια μακαντέμια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δηλητηριώδη για τους σκύλους, αν και συνήθως δεν οδηγούν σε θάνατο. Μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο σας ανικανότητα βάδισης, εμετούς, λήθαργο και τρόμο.

10. Γάλα, κρέμα και τυρί
Καθώς τα σκυλιά ενηλικιώνονται, μειώνεται η ικανότητά τους να αφομοιώνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς δεν έχουν τα ένζυμα για να το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, αν φάνε γάλα, όπως έμετο, διάρροια και στομαχικές διαταραχές.
Εάν νομίζετε ότι ο σκύλος έχει φάει κάποια τροφή, που δε θα έπρεπε, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Θα πρέπει επίσης να φυλάσσεται αυτά τα τοξικά τρόφιμα μακριά από τον σκύλο σας, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλής και ότι τρώει μόνο ότι είναι καλύτερο γι’ αυτόν, δηλαδή σκυλοτροφή και συμπληρώματα για σκύλους.

Όλες οι ειδήσεις 

Θρίλερ στην Αττική το βράδυ του Σαββάτου: Δύο νεκροί τρεις τραυματίες και μία σύλληψη - Τι ακριβώς συνέβη

Φωτιές: «Πορτοκαλί» συναγερμός στη μισή Ελλάδα - Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς

Η Λακωνική Μάνη κερδίζει (και) φέτος στα σημεία: Οι 3 «μυστικές» ονειρικές παραλίες που ερωτεύεσαι από την πρώτη βουτιά

Χαμός με Τσιτσιπά - Κύργιο στο Wimbledon! «Κάνει bullying» είπε ο Στέφανος, «έχει σοβαρά θέματα» απάντησε ο Νικ

τρόφιμασκύλοςειδήσεις τώρα