Pet|03.08.2022 08:10

Ελάτε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα σκυλιά της Δαλματίας

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς! Ελάτε σήμερα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα σκυλιά της Δαλματίας. Αυτή την ιδιαίτερη και ξεχωριστή φυλή!

Ιστορία

Η πρόσφατη καταγραφή τους τα τοποθετεί γύρω στο 1600 π.Χ., στην Δαλματία, της ιστορικής περιοχής της Κροατίας, απ΄ όπου έχουν πάρει και την ονομασία τους. Ωστόσο, «σκύλοι με βούλες» εμφανίζονται σε Ελληνικές ζωοφόρους και πλάκες που χρονολογούνται στο 2000 π.Χ. και τους εμφανίζει πλάι σε άρματα της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και της Αιγύπτου.

Μέγεθος

Τα σκυλιά της Δαλματίας είναι κομψά, αριστοκρατικά και ευλύγιστα. Το σώμα τους είναι δυνατό και μυώδες και το περίγραμμα του τετράγωνο, δείχνοντας μας πόσο ισορροπημένο είναι. Ζυγίζουν από 23 εως 25 κιλά και το ύψος τους φτάνει, στα θηλυκά από 56-58 εκατ. Και στα αρσενικά από 56-58 εκατ. Ζουν από 10 έως 13 χρόνια.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το τρίχωμά τους. Λεπτό, πυκνό, κοντό και γυαλιστερό. Μαύρες ή καφέ βούλες καλύπτουν το λευκό φόντο σε όλο τους το σώμα. Όταν γεννιούνται είναι λευκά και οι βούλες εμφανίζονται μετά από περίπου 2 εβδομάδες. Το τρίχωμά τους δεν θέλει ιδιαίτερη περιποίηση. Είναι αρκετό ένα καλό βούρτσισμα, μία φορά την εβδομάδα για να φεύγουν οι νεκρές τρίχες. Μετά, ένα πέρασμα μ΄ ένα λεπτό και μαλακό πανί για να παραμείνει λαμπερό. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλο.

Υγεία-Διατροφή

Τα Δαλματίας δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας εκτός από ελάχιστα. Η κώφωση είναι ένα από αυτά αλλά, καθώς είναι κοινό πρόβλημα της φυλής, εξετάζονται κι ελέγχονται από μικρή ηλικία. Επίσης,  ενδέχεται να παρουσιάζουν την προδιάθεση για την δημιουργία πέτρας στην ουροδόχο κύστη. Γι αυτό και είναι απαραίτητο να πίνουν συχνά  πολύ νερό, φρέσκο και καθαρό.  Η διατροφή τους πρέπει να περιέχει πολλές πρωτεΐνες κι όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία και την ευεξία τους. Ο κτηνίατρος θα δώσει το διατροφικό πρόγραμμα σε γεύματα και δόσεις ανάλογα το μέγεθος και την ηλικία του. Θα πρέπει επίσης, να γίνεται τακτικά έλεγχος του σωματικού του βάρους.

Εκπαίδευση-Χαρακτηρας

Τα σκυλιά της Δαλματίας είναι ζωηρά και γεμάτα ενέργεια! Είναι πολύ συναισθηματικά και παιχνιδιάρικα! Πιστά στην οικογένεια κι επιφυλακτικά με τους ξένους. Έχουν εξαιρετική μνήμη, ειδικά σε ότι τα έχει πληγώσει.  Μπορεί να θυμούνται μια κακοποιητική συμπεριφορά για πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπορούν να μείνουν πολλές ώρες μόνα τους. Χρειάζεται να διοχετεύσουν την ενέργεια τους. Γι αυτό δεν είναι καλό να είναι κλεισμένα σε ένα διαμέρισμα . Χρειάζονται ελεύθερο χώρο. Αλλιώς, δυστυχώς, θα κάνουν ζημιές στο σπίτι. Η καθημερινή βόλτα και άσκηση είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν,  ότι θα πρέπει να τους αφιερώνεται καθημερινά τουλάχιστον 2 ώρες για παιχνίδι, τρέξιμο, άσκηση.  Τα κουτάβια σε αντίθεση με τα ενήλικα, δεν χρειάζονται και τόση άσκηση. Η εκπαίδευση τους δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολη. Είναι πεισματάρικα σκυλιά αλλά, όπως είπαμε κι έξυπνα. Οπότε χρειάζονται υπομονή κι επιμονή. Κι όλα θα πάνε καλά!

Αυτά είναι λοιπόν, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της φυλής των σκυλιών της Δαλματίας. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε αν επιθυμείτε να είναι η επιλογή σας. Μπορείτε να τα γνωρίσετε και να βοηθήσετε κι εμάς να συμπληρώσουμε τις γνώσεις μας. Όπως και να έχει, μην ξεχνάμε, πως χρειάζονται κυρίως αγάπη και φροντίδα κι αν τους τα προσφέρουμε θ΄ ανταποδώσουν στο έπακρο.

σκύλος