Pet|13.10.2022 07:35

Η σωστή φροντίδα για τα αυτιά των κατοικίδιων μας

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς!

Η φροντίδα των αυτιών των κατοικίδιων μας είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση της καλής υγείας τους. Πρέπει να τα ελέγχουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καθώς είναι ευαίσθητα σημεία και προσβάλλονται εύκολα.
Σε ένα κατοικίδιο που τα αυτιά τους είναι υγιή θα πρέπει να έχουν τα εξής τρία χαρακτηριστικά : Το χρώμα τους πρέπει να είναι ροζ, Να μην έχουν καθόλου βρωμιές και να μην μυρίζουν άσχημα. Αν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση τότε είναι υγιέστατα και καλό θα είναι να μην τα πειράξουμε καθόλου.

Αν όμως κάτι από τα παραπάνω είναι διαφορετικό τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Ειδικά τα αυτιά των σκύλων αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για ν’ αναπτυχθούν βακτήρια και λοιμώξεις. Ακόμα κι αν δεν καταλάβουμε εμείς με την ψηλάφηση και τον έλεγχο ότι υπάρχει πρόβλημα στα αυτιά του κατοικίδιου μας, θα μας το δώσει εκείνο να το καταλάβουμε. Συνήθως κουνάει το κεφάλι του δεξιά-αριστερά, ή γέρνει το κεφάλι του προς την μία πλευρά μόνο, φαινόμενα που σημαίνουν ότι πονάει. Επίσης μπορεί να ξύνει το σημείο πολύ έντονα ή να προσπαθεί να το ξύσει σε κάποιο έπιπλο ή ακόμα και στο πάτωμα. Τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ν΄ αντιδράσουμε γρήγορα καθώς μπορεί να βλάψει κάποιο αιμοφόρο αγγείο, να δημιουργηθεί το λεγόμενο ωταιμάτωμα και η κατάσταση να γίνει εξαιρετικά σοβαρή.

Γιατί παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα όμως; Οι παράγοντες είναι πολλοί. Καταρχήν το σχήμα των αυτιών, ειδικότερα του σκύλου, διαφέρει κατά πολύ από το ανθρώπινο. Το άνοιγμα είναι ψηλά στο κεφάλι και το ωτικό κανάλι κατευθύνεται κάθετα κάνοντας μία στροφή προς τα κάτω. Αν ο σκύλος μας ανήκει σε φυλή με μακριά τα εξωτερικά πτερύγια των αυτιών, καλύπτεται το ωτικό κανάλι με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας και την δημιουργία υγρασίας στην περιοχή. Επίσης, πολλά σκυλιά έχουν επιπλέον τρίχες στα αυτιά τους γεγονός που βοηθά στην δημιουργία ωτίτιδας. Ένας άλλος λόγος εμφάνισης ωτίτιδας ή άλλων λοιμώξεων είναι η εισχώρηση ξένου σώματος στο ωτικό κανάλι. Κάποιο σκουπιδάκι, κάποιο μικρό κομμάτι φύλλου, ένα άγανο, είναι πολύ συνηθισμένο να εισχωρήσει. Τέλος, υπάρχουν πολλά παράσιτα, όπως τα τσιμπούρια που επιλέγουν την περιοχή των αυτιών των κατοικίδιων μας για να αναπτυχθούν προκαλώντας όμως μεγάλους ερεθισμούς.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ερεθισμοί και η ωτίτιδα

Η θεραπεία είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει από εμάς. Θα πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το κατοικίδιο μας, αρχικά να εντοπίσει τον παράγοντα που προκάλεσε την ωτίτιδα. Αν πρόκειται για εισχώρηση ξένου σώματος θα πρέπει να το αφαιρέσει. Αν πρόκειται για κάποιο παράσιτο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανάλογη θεραπεία. Μπορεί η μόλυνση να είναι γενικευμένη οπότε με ειδικές εξετάσεις να προχωρήσει στην αντιμετώπιση της. Μόνο αν πρόκειται για μιας ήπιας μορφής ωτίτιδα θα μας δείξει πώς να καθαρίζουμε μόνοι τα αυτιά του κατοικίδιου μας. Με ένα λεπτό πανάκι ή μία γάζα εμποτισμένα με φυσιολογικό ορό ή κάποιο ωτικό καθαριστικό θα μας δείξει πώς θα πρέπει να το κάνουμε.

Καθώς όπως έχουμε πει πολλές φορές , αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, η πρόληψη είναι πιο σημαντική από την θεραπεία, θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τα αυτιά των κατοικίδιων μας. Αν υπάρχουν τρίχες στα αυτιά τους καλό είναι να τις αφαιρούμε. Όταν του κάνουμε μπάνιο θα πρέπει να τα στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά. Το νερό είναι σοβαρός παράγοντας δημιουργίας ωτίτιδας. Επίσης, καλό θα είναι να κρατάμε τα αυτιά τους κλειστά, με το χέρι μας ώστε να μην εισχωρήσει καθόλου νερό. Δυστυχώς, αν νοσήσει μία φορά το κατοικίδιο μας, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι δεν θα επανεμφανίσει τα ίδια συμπτώματα. Η έγκαιρη όμως διαπίστωση και αντιμετώπιση θα αποτρέψει σοβαρότερα προβλήματα. Ας προσέχουμε λοιπόν τα κατοικίδια μας, όσο περισσότερο μπορούμε για να είναι υγιή και χαρούμενα.

κατοικίδια