Pet|15.10.2022 10:54

Πού οφείλεται η επιθετικότητα του σκύλου μας

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

σήμερα θα αναφερθούμε στην επιθετική συμπεριφορά που παρουσιάζουν κάποια σκυλιά. Τι εννοούμε όμως επιθετική συμπεριφορά; Όταν ο σκύλος μας γρυλίζει, γαυγίζει έντονα και προσπαθεί να δαγκώσει όποιον το πλησιάζει. Δεν επιτρέπει να πλησιάσουμε το κρεβάτι του, δεν αφήνει να του πάρουμε την τροφή του, τα παιχνίδια του. Αυτή την συμπεριφορά την εμφανίζει όταν έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, όταν έρχεται σε επαφή με άλλα ζωάκια, με παιδάκια και με εμάς τους ίδιους φυσικά. Όταν από την μικρή του ηλικία διαπιστώσουμε τέτοιες αντιδράσεις, θα πρέπει να φροντίσουμε για την σωστή εκπαίδευση του. Είτε με την βοήθεια ενός ειδικού εκπαιδευτή είτε μόνοι μας.
Ας δούμε μαζί τους λόγους που ένας σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός. Πολλοί είναι εκείνοι που την αποδίδουν στην φυλή την οποία ανήκει ο σκύλος. Θεωρούν ότι έχει γενετικά, επιθετικά ένστικτα τα οποία μεγαλώνοντας, διογκώνονται. Ναι, θα μπορούσε να ισχύει, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, όλα όμως έχουν να κάνουν με την σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Ένα κουτάβι αν εκπαιδευτεί σωστά και κοινωνικοποιηθεί από τους πρώτους μήνες της ζωής του, δεν θα παρουσιάσει προβλήματα συμπεριφοράς κι επιθετικότητας. Για το ίδιο είναι φυσιολογικό να προσπαθεί να δαγκώσει όμως εμείς δεν πρέπει να το αφήνουμε να το κάνει.

Πού οφείλεται η επιθετικότητα του σκύλου μας

Πρέπει να το φέρουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, με άλλα ζώα, να του δείξουμε το ρόλο που παίζει μέσα στην ζωή και την οικογένεια μας, να του θέσουμε όρια! Φυσικά πρέπει να είμαστε αυστηροί αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιούμε βία. Ο τόνος μας πρέπει να είναι επιτακτικός και να επαναλαμβάνουμε, αν χρειαστεί, τις εντολές που του δίνουμε. Η συνεχής τιμωρία δεν αποτελεί λύση. Ίσα-ίσα που μπορεί να το κάνει ακόμα πιο επιθετικό. Δεν πρέπει να το αφήνουμε πολλές ώρες μόνο του ούτε και δεμένο.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που ένα σκυλί είναι επιθετικό είναι γιατί φοβάται. Θα πρέπει λοιπόν, να το κάνουμε να αισθανθεί ασφάλεια κοντά μας, όπου κι αν είμαστε. Είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω από αυτό. Πέρα από τους ανθρώπους, τα παιδιά ή τα άλλα ζώα, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορεί να το φοβίζουν. Ο θόρυβος των αυτοκινήτων, οι κόρνες, οι μηχανές αλλά και οι αστραπές, οι βροντές κλπ. Όλα αυτά πρέπει να του μάθουμε, αν δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει, τουλάχιστον να τα ανέχεται.

Γενικά, όπως λέμε πάντα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και παρατηρητικοί με το κατοικίδιο μας. Να προσπαθούμε να προλαμβάνουμε άσχημες καταστάσεις και συμπεριφορές ώστε να μην χρειάζεται να τις αντιμετωπίζουμε αργότερα που θα είναι και πιο δύσκολο. Με σωστή ανατροφή, με αγάπη, παρέχοντας ένα περιβάλλον ήρεμο και ασφαλές για το κατοικίδιο μας.

Τέλος, αν σε όλη την διάρκεια της ζωής του μαζί μας το κατοικίδιο μας δεν έχει δώσει δείγματα επιθετικής συμπεριφοράς και το κάνει ξαφνικά, τότε, είναι σίγουρο ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Είτε πονάει σε κάποιο σημείο του σώματος του είτε έφαγε κάτι και το εμποδίζει στον λαιμό του, ή έχει κάτι άλλο. Αρχικά θα πρέπει να κάνουμε μόνοι μας μία μικρή ψηλάφηση στο σώμα του, να δούμε σε ποιο σημείο πονάει. Να το πάρουμε στην αγκαλιά μας και να προσπαθήσουμε να δούμε αν υπάρχει κάτι στο στόμα του ανοίγοντας το. Σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο για έλεγχο και εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί το πρόβλημα υγείας και να αντιμετωπιστεί.

Συνοψίζοντας, φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε το κατοικίδιο μας, το προσέχουμε, το αγαπάμε και το βοηθάμε να είναι υγιές και χαρούμενο. Το προστατεύουμε και παρέχουμε ασφάλεια σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Δεν αμελούμε ποτέ να του φοράμε λουράκι όταν το βγάζουμε βόλτα και το έχουμε πάντα κοντά μας. Πρέπει να έχουμε εμείς τον έλεγχο όλων και να του το δίνουμε να το καταλαβαίνει. Όταν νιώθει ασφάλεια κοντά μας θα είναι ευτυχισμένο και θα ανταποδώσει την αγάπη που θα του δώσουμε με κάθε τρόπο!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασκύλοι